ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγεία: Ο καλός νυχτερινός ύπνος επαναφορτίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Υγεία: Ο καλός νυχτερινός ύπνος επαναφορτίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Υγεία: Η καθιέρωση υγιών προτύπων ύπνου νωρίς στη ζωή είναι σημαντική, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο τύπου του ινστιτούτου.

Εάν θέλετε να παραμείνετε καλά, βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που διαπίστωσε ότι ο καλός ύπνος βοηθά στη ρύθμιση ενός βασικού συστατικού του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.

Ποιοτικός ύπνος

Συγκεκριμένα, επηρεάζει το περιβάλλον όπου σχηματίζονται λευκά αιμοσφαίρια γνωστά ως μονοκύτταρα, αναπτύσσονται και ετοιμάζονται να υποστηρίξουν την ανοσοποιητική λειτουργία, μια διαδικασία που ονομάζεται αιμοποίηση. “Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι ο ύπνος ρυθμίζει την παραγωγή των κυττάρων που είναι οι πρωταγωνιστές – οι κύριοι παράγοντες – της φλεγμονής”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Filip Swirski, διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Έρευνας στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. «Ο ύπνος καλής ποιότητας μειώνει αυτό το φλεγμονώδες φορτίο».

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του ύπνου σε μια κλινική δοκιμή 14 ενηλίκων. Σε κάθε συμμετέχοντα ανατέθηκε είτε να κοιμάται 7,5 ώρες κάθε βράδυ για έξι εβδομάδες είτε να κοιμάται περίπου έξι ώρες κάθε βράδυ. Έπειτα, είχαν έξι εβδομάδες μιας περιόδου όπου κοιμήθηκαν το κανονικό τους ποσό πριν τους ανατεθεί στο αντίθετο πρόγραμμα για άλλες έξι εβδομάδες.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος το πρωί και το απόγευμα την πέμπτη και την έκτη εβδομάδα και των δύο τμημάτων της μελέτης. Τι βρήκαν; Όταν οι ενήλικες δεν κοιμόντουσαν αρκετά, είχαν υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντων μονοκυττάρων το απόγευμα, υψηλότερους αριθμούς βλαστοκυττάρων του ανοσοποιητικού στο αίμα και ενδείξεις ανοσοενεργοποίησης. «Τα βλαστοκύτταρα έχουν αποτυπωθεί, ή γενετικά αλλοιωθεί, υπό την επίδραση του περιορισμού του ύπνου», είπε ο Swirski. «Η αλλαγή δεν είναι μόνιμη, αλλά συνεχίζουν να αυτοαναπαράγονται με υψηλότερο ρυθμό για εβδομάδες». Αυτή η υψηλότερη παραγωγή ανοσοκυττάρων μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας κατάστασης που σχετίζεται με την ηλικία, γνωστή ως κλωνική αιμοποίηση, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στο Journal of Experimental Medicine, χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH). «Ο ύπνος επηρεάζει τη βέλτιστη λειτουργία σχεδόν κάθε κυττάρου και οργάνου του σώματος», δήλωσε η Marishka Brown, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας για τις Διαταραχές Ύπνου στο NIH. «Η μηχανιστική εικόνα από αυτή τη μελέτη υποστηρίζει ευρήματα από μελέτες μεγαλύτερου πληθυσμού, οι οποίες έχουν δείξει ότι ο ύπνος μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι διαφόρων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της άνοιας».

Η καθιέρωση υγιών προτύπων ύπνου νωρίς στη ζωή είναι σημαντική, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο τύπου του ινστιτούτου. Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η σήψη. Ένας επαρκής νυχτερινός ύπνος για τους περισσότερους ενήλικες είναι επτά έως οκτώ ώρες αδιάκοπου ύπνου κάθε βράδυ. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περίπου επτά έως εννέα ώρες. Τα παιδιά ηλικίας 11 έως 17 ετών θα πρέπει να έχουν περίπου οκτώ έως 10 ώρες τη νύχτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούν να κοιμηθούν τα βρέφη χωρίς να κλαίνε;

Πώς επηρεάζει η αϋπνία τις μεγαλύτερες ηλικίες;

8 Συμβουλές για να ξεπεράσετε την εμμηνόπαυση ανώδυνα

7 Σημάδια ότι δεν κοιμάστε αρκετά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πολλές εκδηλώσεις της μακράς COVID

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πιθανότητα ότι οι μηχανισμοί της μακράς COVID μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων με βάση μια συλλογή βασικών παραγόντων κινδύνου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι μελέτες κλινικής έρευνας, όπως η " Έρευνα της COVID για την ενίσχυση της ανάκαμψης (RECOVER)" του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας NIH, θα πρέπει πιθανώς να καθορίσουν υπο-ομάδες στις προσπάθειές τους να προσδιορίσουν υποψήφια θεραπευτικά μέσα.

Ποιο χρώμα πιπεριάς είναι το πιο υγιεινό;

Πιπεριές: Οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά και όλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Η χαμηλή μόρφωση συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία

Αναλφαβητισμός: Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει ελάχιστο ή καθόλου αλφαβητισμό. Η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος.