Επιστημονικά Νέα

Ύπνος: Πώς μπορούν να κοιμηθούν τα βρέφη χωρίς να κλαίνε;

Ύπνος: Πώς μπορούν να κοιμηθούν τα βρέφη χωρίς να κλαίνε;

Ύπνος: Ερευνητές στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι το περπάτημα για πέντε λεπτά ηρεμούσε τα νεογέννητα, ενώ άλλα οκτώ λεπτά καθίσματος κρατώντας τα μωρά που κοιμόντουσαν ήσυχα έκαναν τη μεταφορά σε μια κούνια ομαλή.

Μια νέα μελέτη δίνει στους γονείς αυτό που φαίνεται σαν ένα θαυματουργό δώρο: Μια απλή, δωρεάν τεχνική που χρειάζεται μόλις 13 λεπτά για να κοιμηθούν τα βρέφη που κλαίνε. Ερευνητές στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι το περπάτημα για πέντε λεπτά ηρεμούσε τα νεογέννητα, ενώ άλλα οκτώ λεπτά καθίσματος κρατώντας τα μωρά που κοιμόντουσαν ήσυχα έκαναν τη μεταφορά σε μια κούνια ομαλή.

Πώς κοιμούνται τα βρέφη;

Η ομάδα μελέτησε τη διαδικασία ηρεμίας χρησιμοποιώντας μηχάνημα ΗΚΓ μωρού και βιντεοκάμερες για να συγκρίνει τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και τη συμπεριφορά καθώς 21 μητέρες εκτελούσαν ορισμένες δραστηριότητες που είναι κοινές για την ηρεμία των βρεφών. Αυτά περιελάμβαναν τη μεταφορά των μωρών, το σπρώξιμο τους σε ένα καρότσι και το κράτησή τους ενώ κάθονταν. Οι ερευνητές μπόρεσαν να καταγράψουν λεπτομερή δεδομένα από μωρά που έκλαιγαν, ήταν ξύπνια και ήρεμα ή κοιμόντουσαν. Η ιδέα ήταν να παρακολουθούνται οι αλλαγές τόσο στη συμπεριφορά όσο και στη φυσιολογία με μεγάλη ακρίβεια.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι “το περπάτημα για πέντε λεπτά προάγει τον ύπνο, αλλά μόνο για τα βρέφη που κλαίνε. Παραδόξως, αυτό το αποτέλεσμα απουσίαζε όταν τα μωρά ήταν ήδη ήρεμα εκ των προτέρων”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kumi Kuroda, από το RIKEN Center for Brain Science στη Σαϊτάμα. Ιαπωνία. Ανεξάρτητα από αυτό, όλα τα μωρά στη μελέτη είχαν σταματήσει να κλαίνε στο τέλος του πεντάλεπτου περπάτημα και είχαν μειώσει τους καρδιακούς παλμούς. Οι μισοί περίπου κοιμόντουσαν. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μωρά ήταν εξαιρετικά ευαίσθητα σε όλες τις κινήσεις της μητέρας τους, οι καρδιακοί παλμοί τους άλλαζαν όταν οι μητέρες τους σταματούσαν να περπατούν ή απλώς γύριζαν.

Το πιο σημαντικό γεγονός που ενόχλησε τα βρέφη που κοιμόντουσαν συνέβη ακριβώς όταν αποχωρίστηκαν από τις μητέρες τους, επισημαίνοντας το πρόβλημα να ξυπνήσουν ένα μωρό που κοιμάται ακριβώς τη στιγμή που το βρέφος καταδιώκεται. «Αν και δεν το είχαμε προβλέψει, η βασική παράμετρος για την επιτυχή κατάκλιση των βρεφών που κοιμούνται ήταν η καθυστέρηση από την έναρξη του ύπνου», δήλωσε ο Kuroda σε δελτίο τύπου του RIKEN. Συγκεκριμένα, τα μωρά συχνά ξυπνούσαν αν τα έβαζαν κάτω πριν κοιμηθούν περίπου οκτώ λεπτά. Για να διορθωθεί το πρόβλημα, ο Kuroda προτείνει οι μητέρες να κρατούν ένα μωρό που κλαίει σταθερά για περίπου πέντε λεπτά με λίγες απότομες κινήσεις, ακολουθούμενο από περίπου οκτώ λεπτά κάθισμα πριν το ξαπλώσουν για ύπνο.

Η μελέτη δεν εξετάζει γιατί μερικά μωρά κλαίνε υπερβολικά και δεν μπορούν να κοιμηθούν, αλλά προσφέρει μια λύση που μπορεί να βοηθήσει τους γονείς. Επίσης, «Αναπτύσσουμε μια φορητή συσκευή «παιδικής τεχνολογίας» με την οποία οι γονείς μπορούν να δουν τις φυσιολογικές καταστάσεις των μωρών τους στα smartphone τους σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Kuroda. «Όπως η προπόνηση φυσικής κατάστασης που βασίζεται στην επιστήμη, μπορούμε να κάνουμε γονεϊκή βάση με βάση την επιστήμη με αυτές τις εξελίξεις και ελπίζουμε να βοηθήσουμε τα μωρά να κοιμηθούν και να μειώσουμε το άγχος των γονιών που προκαλείται από το υπερβολικό κλάμα του βρέφους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι φυσιολογική η παραγωγή γάλακτος εκτός από τον θηλασμό;

25 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Η ικανότητα της μητέρας να αναγνωρίζει συναισθήματα επηρεάζει την ανταπόκρισή της στις ανάγκες του βρέφους

Η πρώιμη λοίμωξη αυξάνει την ευαισθησία των μωρών στον πόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Biorexia - Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους σύμφωνα με Καναδική μελέτη

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της δημοφιλούς δίαιτας στην ψυχική υγεία και τα ευρήματά της οδηγούν τους συγγραφείς να ζητήσουν αλλαγή στην προσέγγισή της, καθώς θεωρούν ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις ύπνου στην υπνική άπνοια;

Υπνική άπνοια: Σύμφωνα με μελέτη του 2022 στο Journal of Clinical Sleep Medicine, σχεδόν 30 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άπνοια ύπνου και περίπου το 80% αυτών των περιπτώσεων είναι αδιάγνωστες.

Άτομα με γλαύκωμα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενθαρρύνονται να επιβάλουν τον έλεγχο του Alzheimer για ασθενείς σε κίνδυνο με γλαύκωμα φυσιολογικής τάσης και να παρέχουν πιο ουσιαστική και ολοκληρωμένη φροντίδα.

Επεξεργασμένες φυτικές ίνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για κάποιους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη

Με βάση τα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι αυτή η εξέταση θα πρέπει να ενσωματωθεί στις μετρήσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που εκτελούνται τακτικά για την παρακολούθηση της υγείας», υποστήριξε ο Vijay-Kumar.

Η μελέτη φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ δίνει θετικά αποτελέσματα στα αρχικά στάδια

Η νόσος Αλτσχάιμερ "είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη ασθένεια και η παθολογία που σχετίζεται με το αμυλοειδές είναι απίθανο να είναι ο μοναδικός παράγοντας", είπε. "Ως εκ τούτου, η στόχευση ενός μόνο στόχου δεν είναι πιθανό να παράγει μεγάλα μεγέθη αποτελέσματος".