Επιστημονικά Νέα

Κάπνισμα: Οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να καπνίσουν εάν βλέπουν τους γονείς να το κάνουν

Κάπνισμα: Οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να καπνίσουν εάν βλέπουν τους γονείς να το κάνουν

Κάπνισμα: Οι γονείς που καπνίζουν πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να καπνίσουν ή να δοκιμάσουν το κάπνισμα.

Οι γονείς που καπνίζουν πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να καπνίσουν ή να δοκιμάσουν το κάπνισμα. Αυτοί οι έφηβοι είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα από αυτούς των μη καπνιστών γονέων και 51% περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν παραδοσιακά τσιγάρα, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη από την Ιρλανδία. Διαπίστωσε επίσης ότι το ποσοστό που έχουν δοκιμάσει κάπνισμα αυξάνεται δραματικά.

Κάπνισμα και παιδιά

Τα αγόρια εξακολουθούν να είναι πιο πιθανό από τα κορίτσια να το κάνουν, αλλά ο αριθμός των κοριτσιών που έχουν καπνίσει αυξάνεται. «Αυτά τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, όχι μόνο για τους εφήβους στην Ιρλανδία, αλλά για τις οικογένειες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Τζόναθαν Γκριγκ, επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Καπνού της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS). “Γνωρίζουμε ήδη ότι τα παιδιά γονέων που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να αρχίσουν το κάπνισμα. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι έφηβοι επηρεάζονται επίσης από τους καπνιστές γονείς ώστε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και να εθιστούν στη νικοτίνη”, είπε σε δελτίο τύπου της κοινωνίας. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν το Σάββατο σε συνάντηση της ERS, στη Βαρκελώνη.

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές. Ο Γκριγκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι η εργασία δείχνει ότι οι έφηβοι δοκιμάζουν όλο και περισσότερο ηλεκτρονικά τσιγάρα και όχι ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι αβλαβή», είπε ο Γκριγκ. “Οι επιπτώσεις του εθισμού στη νικοτίνη είναι καλά εδραιωμένες και ανακαλύπτουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκέφαλο. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους εφήβους από αυτές τις βλάβες.”

Οι ερευνητές συνδύασαν διάφορα σύνολα δεδομένων που περιλάμβαναν περισσότερους από 10.000 νέους 17 και 18 ετών στην Ιρλανδία. Μεταξύ 2014 και 2019, το ποσοστό που είχε δοκιμάσει το άτμισμα αυξήθηκε από 23% σε 39%, έδειξαν τα στοιχεία. Περίπου το 66% όσων προσπάθησαν να ατμίσουν είπαν ότι το έκαναν από περιέργεια. περίπου το 29% είπε ότι οι φίλοι τους ατμίζουν. Μόνο το 3% δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά τσιγάρα για να κόψει το παραδοσιακό τσιγάρο. Περίπου το 68% δήλωσε ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ καπνό όταν δοκίμασε για πρώτη φορά το άτμισμα, από 32% το 2015. «Βρήκαμε αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στους ιρλανδούς εφήβους και αυτό είναι ένα μοτίβο που αναδύεται αλλού στον κόσμο», δήλωσε ο Luke Clancy, διευθυντής του TobaccoFree Research Institute Ireland στο Δουβλίνο, που έκανε τη μελέτη. «Υπάρχει η αντίληψη ότι το άτμισμα είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει για εφήβους που συνήθως δεν έχουν δοκιμάσει τσιγάρα πριν από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα», είπε ο Clancy. «Αυτό δείχνει ότι, για τους εφήβους, το άτμισμα είναι μια διαδρομή προς τον εθισμό στη νικοτίνη, παρά έξω από αυτόν».

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης λεπτομερώς δεδομένα για περισσότερους από 3.400 16χρονους για να δουν εάν η χρήση καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων από αγόρια και κορίτσια διέφερε. Περίπου το 39% των κοριτσιών είχε δοκιμάσει ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2019 σε σύγκριση με το 23% το 2015, σύμφωνα με τη μελέτη. Και ο αριθμός που δήλωσαν ότι ατμίζουν αυτή τη στιγμή αυξήθηκε στο 18% το 2019, από περίπου 10% το 2015. Ειδικά για τα αγόρια, η ύπαρξη φίλων που καπνίζουν και η λιγότερη γονική παρακολούθηση ήταν σημαντικοί παράγοντες στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. «Μπορούμε να δούμε ότι οι γονείς και οι φίλοι επηρεάζουν τις αποφάσεις των εφήβων να δοκιμάσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα και αυτό είναι σημαντικό γιατί αυτοί είναι παράγοντες που μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε», δήλωσε η διδακτορική ερευνήτρια Salome Sunday, επίσης από το ινστιτούτο. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν νόμους κατά του ατμού για την προστασία των νέων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ατμίσματος

Υγεία καρδιάς: Μπορεί να προβλέψει πόσο γρήγορα θα γεράσει ο εγκέφαλός σας;

Το κάπνισμα μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά

Πώς επηρεάζει η νικοτίνη τον εγκέφαλο;

Ημέρα κατά του καρκίνου του πνεύμονα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα οιστρογόνα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες;

Έρευνα: Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες, νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερα οιστρογόνα εκτίθεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο το καλύτερο.

Αξιοποίηση της ικανότητας του εγκεφάλου να αυτοθεραπεύεται

"Εξετάζουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές που έχει το rTMS στον εγκέφαλο. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όλες τις καλές αλλαγές που συμβαίνουν και αν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες", λέει ο Alex.

Μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο και του κινδύνου άνοιας

"Εάν διαγνωστεί αϋπνία, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-i) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή, η μελατονίνη μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία".