ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά

Κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά

Κάπνισμα: Οι καπνιστές έχουν μικρότερο όγκο αίματος στον αριστερό καρδιακό θάλαμο και λιγότερη δύναμη να το αντλήσουν προς το υπόλοιπο σώμα. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο χειρότερη γίνεται η καρδιακή σας λειτουργία.

Το κάπνισμα είναι ακόμη χειρότερο για την καρδιά σας από ό,τι φαντάζεστε ήδη, προειδοποιεί νέα δανέζικη έρευνα. «Είναι ευρέως γνωστό ότι το κάπνισμα προκαλεί φραγμένες αρτηρίες, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Εύα Χολτ, από το νοσοκομείο Herlev and Gentofte στην Κοπεγχάγη. «Η μελέτη μας δείχνει ότι το κάπνισμα οδηγεί επίσης σε πιο αδύναμες καρδιές», είπε. “Σημαίνει ότι οι καπνιστές έχουν μικρότερο όγκο αίματος στον αριστερό καρδιακό θάλαμο και λιγότερη δύναμη να το αντλήσουν προς το υπόλοιπο σώμα. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο χειρότερη γίνεται η καρδιακή σας λειτουργία.”

 

Ποια είναι τα καλά νέα;

«Η καρδιά μπορεί να αναρρώσει σε κάποιο βαθμό με τη διακοπή του καπνίσματος, επομένως δεν είναι ποτέ αργά για να το κόψετε», πρόσθεσε ο Χολτ. Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 4.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην 5η Μελέτη Καρδιάς στην Πόλη της Κοπεγχάγης. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 20 και 99 ετών και κανένας δεν είχε καρδιακή νόσο. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις καπνιστικές τους συνήθειες και έκαναν επίσης υπερηχογράφημα της καρδιάς τους, για να δουν πόσο καλά λειτουργούσαν. Αφού έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο, το βάρος, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, τον διαβήτη και τη λειτουργία των πνευμόνων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές είχαν πιο χοντρές, πιο αδύναμες και βαρύτερες καρδιές. Όσο περισσότερα τσιγάρα κάπνιζαν οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο υπέφερε η ικανότητα άντλησης της καρδιάς τους.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές. «Διαπιστώσαμε ότι το τρέχον κάπνισμα και τα συσσωρευμένα πακέτα ετών συσχετίστηκαν με επιδείνωση της δομής και της λειτουργίας του αριστερού καρδιακού θαλάμου, του πιο σημαντικού τμήματος της καρδιάς.

Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι σε μια περίοδο 10 ετών, όσοι συνέχισαν Το κάπνισμα ανέπτυξε πιο χοντρές, βαρύτερες και πιο αδύναμες καρδιές που ήταν λιγότερο ικανές να αντλούν αίμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν καπνίζονταν ποτέ και εκείνους που το έκοψαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ο Χολτ σε δελτίο τύπου της συνάντησης. «Η μελέτη μας δείχνει ότι το κάπνισμα όχι μόνο βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά βλάπτει και άμεσα την καρδιά», πρόσθεσε. «Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες από τις ζημιές είναι αναστρέψιμες με τη διακοπή του καπνίσματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο COVID-19 "έπεισε" αρκετούς να κόψουν τo κάπνισμα

Περισσότερα στοιχεία για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο

Πώς επηρεάζει η νικοτίνη τον εγκέφαλο;

Ο καρκίνος μπορεί να προκληθεί από έναν ιό σε σε άτομα με «συμπεριφορά υψηλού κινδύνου»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια νόστιμη και θρεπτική τροφή που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην καλύτερη πέψη, στην ενίσχυση της ανοσίας και σε διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.