ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ύπνος: Πώς επηρεάζει η αϋπνία τις μεγαλύτερες ηλικίες;

Ύπνος: Πώς επηρεάζει η αϋπνία τις μεγαλύτερες ηλικίες;

Ύπνος: Οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν αϋπνία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ελλείμματα μνήμης και μακροπρόθεσμες γνωστικές βλάβες.

Μια νέα καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι με αϋπνία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν έκπτωση της μνήμης και μακροπρόθεσμη γνωστική εξασθένηση, όπως η άνοια. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό SLEEP, βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 26.000 συμμετέχοντες της Canadian Longitudinal Study on Aging, όλοι ηλικίας μεταξύ 45 και 85 ετών.

Αϋπνία σε μεγάλες ηλικίες

Οι ερευνητές συνέκριναν ολοκληρωμένες αυτοαναφερόμενες αξιολογήσεις ύπνου και μνήμης και νευροψυχολογικές εξετάσεις σε πολλές γνωστικούς τομείς από το 2019 και παρακολούθηση το 2022. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου σε αυτό το διάστημα τριών ετών είχαν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφέρουν υποκειμενική μείωση της μνήμης. «Βρήκαμε ότι η αϋπνία σχετίζεται ειδικά με χειρότερη απόδοση μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που έχουν κάποια συμπτώματα αϋπνίας μόνοι τους ή δεν έχουν καθόλου προβλήματα ύπνου», λέει ο συν-επικεφαλής της μελέτης Nathan Cross, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο Ύπνου, Γνωστικής και Νευροαπεικόνισης.  «Αυτό το έλλειμμα στη μνήμη ήταν συγκεκριμένο, καθώς εξετάσαμε επίσης άλλους τομείς γνωστικών λειτουργιών, όπως το εύρος προσοχής πολλαπλών εργασιών. Βρήκαμε μόνο διαφορές στη μνήμη». Ο Jean-Louis Zhao στο Université de Montréal ήταν ο συνεπικεφαλής της μελέτης. Η Lisa Kakinami και ο Thanh Dang-Vu του Κέντρου PERFORM συνέβαλαν στη μελέτη, όπως και οι Chun Yao και Ronald Postuma από το Πανεπιστήμιο McGill και οι Julie Carrier και Nadia Gosselin στο UdeM.

Μεγάλα δεδομένα και έντονη εστίαση

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες για την ποιότητα του ύπνου, λέει ο Cross, αυτό επωφελείται από το πολύ μεγάλο σύνολο δεδομένων και την εστίασή του στις διαταραχές ύπνου. Η αϋπνία, επισημαίνει, έχει ταξινομηθεί ως ψυχολογική διαταραχή στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, το κύριο εγχειρίδιο αναφοράς που χρησιμοποιούν οι γιατροί παγκοσμίως. Η αϋπνία δεν είναι απλώς να γυρίζεις και να γυρνάς για λίγο πριν τον ύπνο: «Η διάγνωση απαιτεί συμπτώματα δυσκολίας στον ύπνο, παραμονής για ύπνο ή πολύ νωρίς ξύπνημα τρεις νύχτες την εβδομάδα σε μια περίοδο τριών μηνών. Επιπλέον, όσοι έχουν αϋπνία πρέπει να αναφέρουν ότι αυτό το πρόβλημα ύπνου τους προκαλεί δυσκολία κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί ο Cross.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ομαδοποίησαν τα υποκείμενά τους σε μία από τις τρεις κατηγορίες: εκείνους που δεν ανέφεραν προβλήματα ύπνου κατά την έναρξη του 2019, εκείνους που είχαν κάποια συμπτώματα αϋπνίας και εκείνους που ανέπτυξαν πιθανή αϋπνία. Όταν εξέτασαν τα δεδομένα από την παρακολούθηση του 2022, όσοι είχαν αναφέρει επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου – από καθόλου συμπτώματα σε κάποια ή πιθανή αϋπνία ή από ορισμένα συμπτώματα σε πιθανή αϋπνία – ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν μείωση της μνήμης ή να έχουν διαγνωστεί από τον ιατρό τους. Ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν υψηλότερο επιπολασμό άγχους, κατάθλιψης, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, κάπνισμα και μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Όλα αυτά θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για γνωστική έκπτωση και άνοια.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με αϋπνία αποδίδουν χειρότερα στα τεστ μνήμης από τις γυναίκες, υποδηλώνοντας ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. «Ωστόσο, υπάρχουν μερικά καλά νέα: οι διαταραχές ύπνου όπως η αϋπνία μπορούν να αντιμετωπιστούν», προσθέτει ο Cross. «Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διάγνωσης και διαχείρισης της αϋπνίας όσο το δυνατόν νωρίτερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η επαρκής αντιμετώπιση της διαταραχής αϋπνίας μπορεί να γίνει ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο για τη γνωστική έκπτωση και να μετριάσει τη συχνότητα της άνοιας στη μετέπειτα ζωή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα;

7 Σημάδια ότι δεν κοιμάστε αρκετά

Σοκαριστικές επιπτώσεις του κακού ύπνου στην υγεία σας

Είναι το παιδί σας πολύ μεγάλο για να κοιμάστε μαζί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αν η μυρωδιά της αναπνοής σας είναι φρουτώδης ίσως πάσχετε από διαβήτη

Οι κετόνες είναι υδατοδιαλυτά μόρια που παράγονται από το ήπαρ και σχηματίζονται από λιπαρά οξέα μέσα στο σώμα όταν δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη για να μετατραπεί η γλυκόζη σε ενέργεια.

Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του "γονιδίου της παρορμητικότητας"

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.

Τα παιδιατρικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για παιδιά με καρκίνο αποτελούν επιτυχία στα νοσοκομεία της Λατινικής Αμερικής

Σημειωτέον, ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο CANCER συνοψίζει τις κορυφαίες εξελίξεις στον παιδιατρικό καρκίνο κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς - Προσβασιμότητα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνέπειες της πανδημίας στην κοινότητα των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης, η Retina International καλεί τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να δώσουν προτεραιότητα και να προστατεύσουν την ευημερία και την ένταξη όσων έχουν προσβληθεί από Σπάνιες Κληρονομικές, Εκφυλιστικές Παθήσεις του Αμφιβληστροειδή.

Αποκόλληση υαλοειδούς: Πόσο σοβαρή είναι;

Αν ξαφνικά αρχίσετε να βλέπετε στο ένα μάτι σκιές, μυγάκια ή συννεφάκια που κινούνται, τότε πιθανότατα να έχετε κάποια αποκόλληση υαλοειδούς ή κάποιο άλλο πρόβλημα στο βυθό του οφθαλμού σας.

Η κεταμίνη σε συνδυασμό με την παρακολούθηση χαμογελαστών προσώπων υπόσχεται πολλά για άτομα ανθεκτικά στη θεραπεία για την κατάθλιψη

Οι ασθενείς στη δοκιμή μας θα συνεχίσουν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης για ένα ολόκληρο έτος μετά την έγχυση, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια αρχική κατανόηση του πόσο ακριβώς μπορεί να διαρκέσει αυτό το όφελος.