ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια: Ποια είναι τα χόμπι που μειώνουν τον κίνδυνο της άνοιας;

Άνοια: Ποια είναι τα χόμπι που μειώνουν τον κίνδυνο της άνοιας;

Άνοια: Η μετα-ανάλυση εξέτασε τις διαθέσιμες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των γνωστικών δραστηριοτήτων, των σωματικών δραστηριοτήτων και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και τον κίνδυνο άνοιας.

Οι δραστηριότητες αναψυχής, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η γιόγκα και ο χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology στις 10 Αυγούστου 2022.

Ποιες δραστηριότητες μειώνουν τους κινδύνους της άνοιας;

Η μετα-ανάλυση εξέτασε τις διαθέσιμες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των γνωστικών δραστηριοτήτων, των σωματικών δραστηριοτήτων και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και τον κίνδυνο άνοιας. “Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δραστηριότητες αναψυχής συσχετίστηκαν με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, μείωση της κολπικής μαρμαρυγής και την αντίληψη του ατόμου για τη δική του ευημερία”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lin Lu, Ph.D. , του Πανεπιστημιακού Έκτου Νοσοκομείου του Πεκίνου στο Πεκίνο, Κίνα. “Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενες ενδείξεις για το ρόλο των δραστηριοτήτων αναψυχής στην πρόληψη της άνοιας. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι δραστηριότητες αναψυχής όπως η κατασκευή χειροτεχνιών, τα αθλήματα ή ο εθελοντισμός συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας”.

Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε ανασκόπηση 38 μελετών από όλο τον κόσμο στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα που δεν είχαν άνοια. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τις δραστηριότητες αναψυχής τους μέσω ερωτηματολογίων ή συνεντεύξεων. Ως δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου ορίστηκαν εκείνες στις οποίες οι άνθρωποι ασχολούνταν με σκοπό την απόλαυση ή την ευεξία και χωρίζονταν σε ψυχικές, σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια των μελετών, 74.700 άτομα εμφάνισαν άνοια. Μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η εκπαίδευση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δραστηριότητες αναψυχής συνολικά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Όσοι ασχολούνταν με δραστηριότητες αναψυχής είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που δεν ασχολούνταν με δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου. Η νοητική δραστηριότητα συνίστατο κυρίως από διανοητικές δραστηριότητες και περιελάμβανε ανάγνωση ή γραφή για ευχαρίστηση, παρακολούθηση τηλεόρασης, ακρόαση ραδιόφωνο, παιχνίδι ή μουσικά όργανα, χρήση υπολογιστή και κατασκευή χειροτεχνίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτές τις δραστηριότητες είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Οι σωματικές δραστηριότητες περιελάμβαναν περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία, χρήση μηχανημάτων άσκησης, αθλήματα, γιόγκα και χορό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτές τις δραστηριότητες είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Θα μπορούσε η απώλεια της όσφρησης από τον COVID-19 να δημιουργήσει το μελλοντικό “κύμα άνοιας”; Οι κοινωνικές δραστηριότητες αφορούσαν κυρίως δραστηριότητες που περιελάμβαναν επικοινωνία με άλλους και περιλάμβαναν παρακολούθηση τάξης, συμμετοχή σε μια κοινωνική λέσχη, εθελοντισμό, επίσκεψη με συγγενείς ή φίλους ή παρακολούθηση θρησκευτικών δραστηριοτήτων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτές τις δραστηριότητες είχαν 7% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

“Αυτή η μετα-ανάλυση υποδηλώνει ότι το να είσαι δραστήριος έχει οφέλη και υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που είναι εύκολο να ενσωματωθούν στην καθημερινή ζωή που μπορεί να είναι ωφέλιμες για τον εγκέφαλο”, είπε ο Lu. “Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι δραστηριότητες αναψυχής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας. Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων και μεγαλύτερο χρόνο παρακολούθησης για να αποκαλύψουν περισσότερες σχέσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων αναψυχής και της άνοιας”. Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι άνθρωποι ανέφεραν τη δική τους σωματική και πνευματική δραστηριότητα, επομένως μπορεί να μην θυμήθηκαν και να μην ανέφεραν σωστά τις δραστηριότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η συχνότητα μετράει περισσότερο από την ένταση στην άσκηση

Ο Μπόρις Τζόνσον εγκαινιάζει εθνικό πρόγραμμα για την άνοια

Το πρώιμο σύμπτωμα άνοιας που οι περισσότεροι αγνοούν

Τι υποδηλώνει η κατάρρευση της ψυχικής σας υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με λεμόνι

Ανάμειξη λεμόνι: Το λεμόνι είναι ένα πολύ μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται σε γλυκιά σόδα λάιμ, κάρυ κοτόπουλου, γιουβαρλάκια και άλλα νόστιμα παρασκευάσματα.

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.