ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ψυχική υγεία χόμπι: Συμβουλές του ΠΟΥ για διατήρηση ψυχικής υγείας

Ψυχική υγεία χόμπι: Συμβουλές του ΠΟΥ για διατήρηση ψυχικής υγείας

Έρευνα δείχνει ότι τα χόμπι συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, και μπορεί ακόμη να αποτρέπουν την κατάθλιψη για ορισμένα άτομα.

Ψυχική υγεία χόμπι: H πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει οδηγίες για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να φροντίζουν την ψυχική τους υγεία και οι βασικές συμβουλές περιλαμβάνουν την προσπάθεια διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου φαγητού, ενός ποιοτικού ύπνου και της άσκησης. Αλλά μια άλλη πρόταση είναι να κάνετε  πράγματα που σας αρέσουν. Η έρευνα δείχνει ότι τα χόμπι συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, και μπορεί ακόμη να αποτρέπουν την κατάθλιψη για ορισμένα άτομα.

Η απώλεια ενδιαφέροντος και χαράς όταν κάνετε πράγματα που συνήθως σας αρέσουν είναι ένα σύμπτωμα κακής ψυχικής υγείας. Αυτό είναι γνωστό ως ανηδονία, ένα κοινό σύμπτωμα κατάθλιψης.  Για μερικούς ανθρώπους, η ανηδονία είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης και μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει τη σοβαρότητα της κατάθλιψης που μπορεί να αντιμετωπίσει το άτομο. Η εύρεση χρόνου για ενδιαφέροντα και απολαύσεις -όπως ένα χόμπι- θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος αποφυγής της ανηδονίας και της κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, η κοινωνική συνταγογράφηση είναι μια μέθοδος θεραπείας, όπου οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν από ασθενείς με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη να κάνουν, μια μη ιατρική παρέμβαση για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία. Καθώς τα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε άτομα με ήπια κατάθλιψη, αυτή η στρατηγική θεραπείας μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με κατάθλιψη να βρουν ανακούφιση από τα συμπτώματά τους.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προγράμματα κοινωνικής συνταγογράφησης που ζητούν από τους ασθενείς να έχουν χόμπι όπως η κηπουρική ή η τέχνη είναι ευεργετικά για την ψυχική υγεία και την ευημερία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και για εκείνους με κλινική κατάθλιψη, ορισμένες ψυχολογικές θεραπείες -όπως η συμπεριφορική ενεργοποίηση, η οποία απαιτεί από τους ασθενείς να προγραμματίσουν εγκαίρως για να κάνουν πράγματα που τους δημιουργούν ευχαρίστηση και χαρά -βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Ο λόγος για τον οποίο η εύρεση χρόνου για χόμπι μπορεί να λειτουργήσει αντικαταθλιπτικά έχει να κάνει με το πώς αυτά επηρεάζουν το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Όταν συμμετέχουμε σε ένα χόμπι που απολαμβάνουμε, απελευθερώνονται χημικοί αγγελιοφόροι στον εγκέφαλο (γνωστοί ως νευροδιαβιβαστές) -όπως είναι η ντοπαμίνη που μας βοηθά να νιώθουμε ευχαρίστηση. Οι χημικές ουσίες που μας δημιουργούν μια καλή αίσθηση, μας παρακινούν να επαναλάβουμε το χόμπι μας. Έτσι, παρόλο που μπορεί να μην αισθανόμαστε κάποιο κίνητρο στην αρχή να ξοδεύουμε χρόνο σε ένα χόμπι, μόλις το ξεκινήσουμε και νιώσουμε μια σχετική ευχαρίστηση, αυτό θα ενεργοποιήσει το σύστημα ανταμοιβής μας οπότε έχουμε το κίνητρο να το κάνουμε ξανά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάθλιψη : Συμβουλές για να την καταπολεμήσετε

Συμβουλές ψυχικής ενδυνάμωσης για την προσαρμογή στη νέα κανονικότητα μιας μεταπανδημικής κοινωνίας

Άγχος : Καταπολεμήστε το με σωστή διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Στη νέα έρευνα σύμφωνα με τον Δρ Ζαχαρίου η ερευνητική ομάδα εστίασε σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και όχι σε μια συγκεκριμένη διατροφή. Επρόκειτο για συστατικά που είτε συμβάλλουν στην αποβολή του πλεονάζοντος σιδήρου από τον εγκέφαλο είτε καταπολεμούν την επιβαρυντική του δράση.

Μυστικά για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

Η μειωμένη λίμπιντο δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αν όμως κάποιος θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές

Τα ποσοστά παχυσαρκίας ενηλίκων αυξάνονται, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Τετάρτη

Η παχυσαρκία είναι μια κοινή, χρόνια ασθένεια που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και επιδείνωση της ψυχικής υγείας, σημειώνουν τα CDC. Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο σοβαρής κρίσης της νόσου COVID-19 μετά από ιογενή λοίμωξη.

Η μείωση της ζάχαρης στα συσκευασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να αποτρέψει 2,48 εκατ. καρδιαγγειακά νοσήματα

ΗΠΑ Μελέτη: Ένα νέο μοντέλο υγείας και οικονομίας δείχνει σαφώς γιατί είναι επιτακτικό οι παρασκευαστές τροφίμων να μειώσουν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα τους.

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Πώς θα δείτε εάν είστε δικαιούχοι-Βήμα βήμα η διαδικασία της αίτησης

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.