Ψυχική Υγεία

Εργασία Ψυχική Υγεία: Ένα οκτάωρο εργασίας την εβδομάδα θα σώσει την ψυχική μας υγεία

Εργασία Ψυχική Υγεία: Ένα οκτάωρο εργασίας την εβδομάδα θα σώσει την ψυχική μας υγεία

Εργασία Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, μόλις οκτώ ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι η ιδανική «δόση» για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Παρότι η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει πολλά για τις αρνητικές συνέπειες της μισθωτής εργασίας πάνω στην ανθρώπινη υγεία, η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που υπολογίζει με ακρίβεια πόσες ώρες εργασίας απαιτούνται για να διατηρηθεί κάποιος ψυχικά υγιής. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Σάλφορντ στη Βρετανία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα οκτάωρο εργασίας την εβδομάδα είναι η καλύτερη δόση για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα ερωτηματολογίου για να διαπιστώσουν πως οι αλλαγές στις εργάσιμες ώρες συνδέονται με την ψυχική υγεία και την ικανοποίηση σε 70.000 κατοίκους της Βρετανίας κατά το χρονικό διάστημα 2009-2017. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, τα χρόνια νοσήματα και το οικογενειακό εισόδημα των ερωτηθέντων. «Η σύγχρονη επιστήμη έχει καθορίσει την ακριβή δοσολογία για τα πάντα, από τη βιταμίνη C μέχρι και το χρόνο ύπνου. Αυτή, όμως, είναι η πρώτη φορά που το ερώτημα τίθεται αναφορικά με την αμειβόμενη εργασία», λέει ένας εκ των συντακτών της έρευνας, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κέμπριτζ δρ Μπρένταν Μπέρτσελ.

Η επιστημονική ομάδα υπογραμμίζει ότι δε διαφημίζει την οκτάωρη εβδομαδιαία εργασία, αλλά ότι η έρευνά της έδειξε ότι αυτός ο όγκος μισθωτής εργασίας είναι αρκετός για να εγγυηθεί την ψυχική υγεία ενός ατόμου και ότι το κύριο όφελος της εργασίας είναι «ψυχο-κοινωνικό».

Ο δρ Μπέρτελ εξηγεί: «Γνωρίζουμε ότι η ανεργία είναι βλαβερή για την ψυχική υγεία, επηρεάζοντας αρνητικά την ταυτότητα, την κοινωνική θέση, την αξιοποίηση του χρόνου και την αίσθηση κοινού σκοπού».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, παρά την εξάπλωση της αυτοματοποίησης, η μισθωτή εργασία πρέπει να διατηρηθεί για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, με παράλληλη δραστική μείωση του χρόνου εργασίας. «Μέσα στις ερχόμενες δεκαετίες μπορεί να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη, τα ηλεκτρονικά δεδομένα και τα ρομπότ να υποκαθιστούν πολλές από τις εργασίες που πραγματοποιούν σήμερα οι άνθρωποι. Εάν δεν υπάρχει αρκετή εργασία για όσους επιθυμούν να εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τους κανόνες. Αυτό θα πρέπει να περιλάβει την αναδιανομή των εργάσιμων ωρών έτσι ώστε όλοι να απολαμβάνουν τα ψυχολογικά οφέλη της μισθωτής εργασίας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μειωμένο ωράριο. Η μελέτη μας είναι σημαντική γιατί καθορίζει τον ελάχιστο αριθμό εργάσιμων ωρών που θα χρειάζεται κάποιος στο μέλλον», λέει η συντάκτρια της μελέτης δρ Ντάιγκα Καμεράντε του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τοξική θετικότητα

Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την επιθετικότητα των ασθενών στα ψυχιατρικά ιδρύματα

Γιατί πρέπει να κάνεις γυμναστική τουλάχιστον 150 – 300 λεπτά την εβδομάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.