Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διαβήτης

Διαβήτης τύπου 2: Νέα στοιχεία υπογραμμίζουν το ρόλο της παχυσαρκίας σε καθυστερημένες επιπλοκές

Διαβήτης τύπου 2: Νέα στοιχεία υπογραμμίζουν το ρόλο της παχυσαρκίας σε καθυστερημένες επιπλοκές

Μελέτες έδειξαν ασυνεπή αποτελέσματα στον αντίκτυπο της παχυσαρκίας στον κίνδυνο αγγειακών επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Διαβήτης τύπου 2: Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από συμμετέχοντες στη μελέτη της μελέτης EPIC-Potsdam, οι οποίοι ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά την παρακολούθηση της μελέτης. Έτσι, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση του κινδύνου για μικροαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2 λόγω υψηλότερου ΔΜΣ πριν από τη διάγνωση του διαβήτη.  Η επιτυχής απώλεια βάρους θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας για διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, συνεχίζουν να εμφανίζονται μελέτες που αμφισβητούν τη σημασία της απώλειας βάρους. Ωστόσο, νέα δεδομένα από μια μεγάλης κλίμακας μελέτη παρατήρησης που πραγματοποιήθηκε στο DIfE σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη (DZD) υποστηρίζουν τις τρέχουσες συστάσεις των ιατρών. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Diabetologia , υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία και η αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσουν σε αγγειακές διαταραχές, η κύρια αιτία ασθένειας και θανάτου για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μια προσεκτική ματιά στις αγγειακές διαταραχές

Το βάρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 . Ωστόσο, λίγη έρευνα έχει διεξαχθεί για το εάν και πώς οι παχυσαρκίες και οι αλλαγές βάρους οδηγούν σε καθυστερημένες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής λείπουν μελέτες που παρέχουν συγκριτικά δεδομένα μεταξύ μικροαγγειακών και μακροαγγειακών παθήσεων. Η μικροαγγειακή νόσος επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στα νεφρά, τα νεύρα και τα μάτια, και συνεπώς να οδηγήσει σε αιμοκάθαρση, ακρωτηριασμό και τύφλωση. Ο μακροαγγειακός τραυματισμός, από την άλλη πλευρά, επηρεάζει τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία και προάγει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ασυνεπή αποτελέσματα στον αντίκτυπο της παχυσαρκίας στον κίνδυνο αγγειακών επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. “Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες ξεκινούν με άτομα που έχουν ήδη διαβήτη, στα οποία το βάρος μπορεί επίσης να είναι συνέπεια της φαρμακευτικής θεραπείας. Μελετήσαμε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πριν από τη διάγνωση του διαβήτη και έτσι δεν επηρεαζόμαστε από τη θεραπεία”, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Έλλη Πολεμιτή, Διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας με επικεφαλής τον καθηγητή Matthias Schulze στο Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam-Rehbruecke (DIfE).

Σημασία του ΔΜΣ για τον κίνδυνο μικροαγγειακών επιπλοκών

Η ομάδα με επικεφαλής τον Schulze διερεύνησε εάν ο ΔΜΣ πριν από τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 και η μεταβολή του ΔΜΣ μετά τη διάγνωση σχετίζονται με την εμφάνιση μικρο- και μακροαγγειακών επιπλοκών. Για το σκοπό αυτό, για μια περίοδο δέκα ετών, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε περίπου 1.000 συμμετέχοντες στη μελέτη του EPIC Πότσνταμ με νεοδιαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 που ήταν απαλλαγμένοι από άλλες χρόνιες ασθένειες.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποδείξουν μια σαφή σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και της εμφάνισης μακροαγγειακών επιπλοκών. Ωστόσο, η κατάσταση ήταν διαφορετική με τις μικροαγγειακές επιπλοκές:

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία των μικρότερων αιμοφόρων αγγείων, των αρτηρίων και των τριχοειδών αγγείων. Κάθε υψηλότερο ΔΜΣ πέντε σημείων κατά τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη συσχετίστηκε με 21% υψηλότερο κίνδυνο μικροαγγειακών επιπλοκών. “Αυτός ο διαρκώς αυξανόμενος κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από την αρχική τιμή. Δηλαδή, ένας ασθενής με ΔΜΣ 35 σε σύγκριση με 30 έχει 21% υψηλότερο κίνδυνο. Ομοίως, κάποιος που έχει ΔΜΣ 28 σε σύγκριση με 23”, δήλωσε η Έλλη Πολεμιτή.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε επίσης τα αποτελέσματα των αλλαγών βάρους μετά από διάγνωση διαβήτη. Οι γιατροί συνιστούν τακτικά ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2 χάνουν τουλάχιστον πέντε τοις εκατό του σωματικού τους βάρους για να βελτιώσουν τη μεταβολική τους κατάσταση. Για ένα άτομο που ζυγίζει 80 κιλά, αυτό σημαίνει απώλεια τεσσάρων κιλών. Η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη αρτηριακή πίεση, λιπίδια στο αίμα και επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. “Τα δεδομένα μας ενισχύουν τις συστάσεις για τη διαχείριση του βάρους: όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βάρους μετά τη διάγνωση, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος για μικροαγγειακές επιπλοκές. Ωστόσο, εάν τα άτομα αύξησαν το βάρος, ο κίνδυνος αυξήθηκε επίσης”, δήλωσε ο καθηγητής Matthias Schulze, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα.

Προστατέψτε τα αιμοφόρα αγγεία μέσω ελέγχου βάρους

Στη μελέτη παρατήρησής τους ο Schulze και η ομάδα του δίνουν μια λεπτή ματιά στο πώς το υπέρβαρο μπορεί να προωθήσει τις καθυστερημένες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2. “Ενώ δεν παρατηρήσαμε σαφή συσχέτιση μεταξύ υπερβολικού βάρους και μακροαγγειακών επιπλοκών, τα δεδομένα μας για μικροαγγειακές επιπλοκές είναι αρκετά σαφή. Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν έτσι τη σημασία της απώλειας βάρους στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη”, δήλωσε ο κατώτερος ερευνητής Polemiti.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα δίνει περισσότερες επιλογές θεραπείας στους διαβητικούς

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο αριθμός των πασχόντων στην Ελλάδα για το έτος 2020

Οι αλγόριθμοι AI δεν εντοπίζουν αποτελεσματικά τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

"Η πραγματική συνέπεια αυτής της έρευνας είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τη φροντίδα της εγκυμοσύνης ως επεισοδιακή φροντίδα, κάνοντας αυτές τις συνδέσεις μεταξύ της εγκυμοσύνης και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της υγείας των μητέρων και των παιδιών, προκειμένου να δούμε τη συνολική εικόνα".

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Με τον καθορισμό των επιπέδων θερμικής καταπόνησης όπου οι διαταραχές της ικανότητας του σώματος να χάνει θερμότητα που σχετίζονται με τον διαβήτη προκαλούν επικίνδυνες αυξήσεις της θερμοκρασίας του πυρήνα, μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες συμβουλές για την προστασία από τη ζέστη, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία και την ευημερία αυτών των ευάλωτων στη ζέστη ατόμων.

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Close Icon