Τεχνολογία

Διαβήτης: Apps που σχετίζονται με τον γλυκαιμικό έλεγχο

Διαβήτης: Apps που σχετίζονται με τον γλυκαιμικό έλεγχο

Διαβήτης: Η τεχνολογία αλλάζει και τα χρόνια νοσήματα σταματούν να δημιουργούν τόσες επιπλοκές στον οργανισμό μας. Πώς γίνεται αυτό; Χάρη στην τεχνολογία που αναπτύσσεται ραγδαίως.

Μια ανασκόπηση των δεδομένων που παρουσιάστηκαν στο ATTD 2022 (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes) αναλύει ποια χαρακτηριστικά στις εφαρμογές smartphone που δημιουργήθηκαν για τη βελτίωση της διαχείρισης του διαβήτη συμβάλλουν πράγματι στον βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο.

 

Ο διαβήτης αλλάζει χάρη στην τεχνολογία

Η ταχεία ενσωμάτωση των τεχνολογιών συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης έχει προκαλέσει ένα κύμα καινοτομίας σε αυτές τις τεχνολογίες. Μεταξύ των πιο πρόσφατων προσθηκών στην εξίσωση ήταν οι εφαρμογές smartphone για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των τεχνολογιών CGM σε ασθενείς με διαβήτη. Καθώς η αγορά των συσκευών CGM γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, οι κατασκευαστές προσπάθησαν να ενωθούν μεταξύ τους παρέχοντας στους χρήστες τεχνολογίες και δυνατότητες αιχμής, όπως εφαρμογές smartphone, με το CGM τους.

Τώρα, μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο 15ο Διεθνές Συνέδριο για Προηγμένες Τεχνολογίες και Θεραπείες για τον Διαβήτη (ATTD) προσφέρει μια εικόνα για το ποια χαρακτηριστικά σε μια εφαρμογή smartphone για διαβήτη σχετίζονται με βελτιώσεις στον γλυκαιμικό έλεγχο και ποια δεν παρέχουν οφέλη. “Ο στόχος του έργου που παρουσιάστηκε στην αφίσα ήταν να διερευνήσει τις επιπτώσεις συγκεκριμένων χαρακτηριστικών σε εφαρμογές για άτομα με διαβήτη τύπου 2 στον γλυκαιμικό έλεγχο, αν και η εφαρμογή του διαβήτη έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τον γλυκαιμικό έλεγχο στον διαβήτη τύπου 2, υπάρχει έλλειψη στοιχείων σχετικά με την επίδραση των επιμέρους χαρακτηριστικών των εφαρμογών όσον αφορά τον γλυκαιμικό έλεγχο”, δήλωσε η παρουσιάστρια της μελέτης Julie Egmose, MSc, του Πανεπιστημίου του Aalborg, κατά την παρουσίασή της στο ATTD 2022.

Αν και οι εταιρείες έχουν επικεντρωθεί στο να κάνουν τις συσκευές CGM και τις προσφορές προϊόντων τους πιο ελκυστικές στην αγορά, ο Egmose και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Aalborg σχεδίασαν την παρούσα μελέτη για να καλύψουν τα τρέχοντα κενά στη γνώση σχετικά με τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη όσον αφορά τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου. Έχοντας αυτό κατά νου, οι ερευνητές σχεδίασαν τη μελέτη τους ως δεδομένα ανασκόπησης από τις βάσεις δεδομένων PubMed, EMBASE και CINAHL. Από μια συστηματική αναζήτηση της βιβλιογραφίας σε αυτές τις βάσεις δεδομένων, οι ερευνητές εντόπισαν 437 συνολικά αρχεία για πιθανή συμπερίληψη στη μελέτη τους. Μετά τον αποκλεισμό των διπλότυπων και την εφαρμογή των κριτηρίων συμπερίληψης, συνολικά 13 άρθρα πλήρους κειμένου αξιολογήθηκαν ως προς την καταλληλότητα και 7 συμπεριλήφθηκαν τελικά στην ανάλυση των ερευνητών.

Τα κριτήρια ένταξης για τη μελέτη απαιτούσαν μελέτες για την εγγραφή ασθενών με διαβήτη τύπου 2, την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών σε εφαρμογές διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη και την αξιολόγηση του σακχάρου στο αίμα ως αποτέλεσμα ενδιαφέροντος. Επιπλέον, αυτές οι μελέτες έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί στα Αγγλικά, Δανικά, Σουηδικά ή Νορβηγικά. Τα άρθρα εξαιρέθηκαν εάν τα αποτελέσματα δεν χωρίζονταν ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη και εάν οι δυνατότητες στις εφαρμογές δεν χωρίζονταν στα αποτελέσματα.

Από τις 7 μελέτες που προσδιορίστηκαν για συμπερίληψη, εντοπίστηκαν συνολικά 5 χαρακτηριστικά εφαρμογής. Αυτά περιελάμβαναν μηχανισμούς ανάδρασης, σύστημα παρακολούθησης της γλυκόζης και ανάδρασης, παιχνιδοποίηση, χαλάρωση με τη βοήθεια βιοανάδρασης και εκπαίδευση για τον διαβήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αξιολογήθηκαν πολλαπλοί μηχανισμοί ανάδρασης, συμπεριλαμβανομένου ενός αλγόριθμου τιτλοδότησης ινσουλίνης με μηχανισμό άμεσης ανάδρασης και ανατροφοδότηση από επαγγελματίες υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ζωή με διαβήτη αλλάζει χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1

Η plant based διατροφή προλαμβάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η τεχνολογία ως αναπόσπαστο τμήμα ενός οικοσυστήματος υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χρήση ρομποτικού ώμου για την ανάπτυξη νέου ιστού τένοντα

Ρομποτική: Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες της ιατρικής διερευνούν τη δυνατότητα χρήσης κυττάρων ινοβλαστών για την ανάπτυξη ανθρώπινου ιστού που μπορεί να αντικαταστήσει τον ιστό που έχει χαθεί ή έχει καταστραφεί σε ανθρώπους ασθενείς.

Το μέλλον της τηλε-υγείας στην μετά-COVID εποχή

Κορωνοϊός τηλεϊατρική: Η εξάπλωση του COVID-19 υπήρξε μια σημαντική πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Οι γιατροί αντιμετώπισαν έναν άνευ προηγουμένου φόρτο εργασίας και η εξάρτηση από ψηφιακές λύσεις έγινε πιο επίκαιρη από ποτέ. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς η ψηφιακή ιατρική, η ιατρική παρακολούθηση και η τηλεϊατρική έδωσαν λύση στην πανδημία COVID και πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο μετά την πανδημία.

Νέα τεχνολογία δίνει πλήρη εικόνα των δικτύων του εγκεφάλου

Απεικόνιση εγκεφάλου: Ερευνητές στο Ινστιτούτο Francis Crick ανέπτυξαν μια τεχνική απεικόνισης για να συλλάβουν πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφαλικού ιστού σε υποκυτταρικό επίπεδο - μερικά δισεκατομμυριοστά του μέτρου, ενώ ταυτόχρονα συλλαμβάνουν πληροφορίες για το περιβάλλον. 

Αλγόριθμος ΤΝ για την αξιολόγηση data ψηφιακής παθολογίας

Ψηφιακή παθολογία: Eρευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSM) ανέπτυξαν έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζεται σε ένα πλαίσιο που ονομάζεται εκμάθηση αναπαράστασης για την ταξινόμηση του υποτύπου καρκίνου του πνεύμονα με βάση εικόνες ιστού πνεύμονα από όγκους που έχουν αφαιρεθεί.

Ακριβέστερο το app ελέγχου κοπράνων από την κρίση του ασθενούς

Εφαρμογή: Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητας του γιατρού να αξιολογεί την πεπτική υγεία των ασθενών του, αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι επωφελής για κλινικές δοκιμές μειώνοντας τη μεταβλητότητα των μέτρα έκβασης των κοπράνων.