Επιστημονικά Νέα

Alzheimer (AD): Παράγοντες κινδύνου με υψηλό ποσοστό επικινδυνότητας

Alzheimer (AD): Παράγοντες κινδύνου με υψηλό ποσοστό επικινδυνότητας

Η LDL χοληστερόλη, η απολιποπρωτεΐνη Β, τα τριγλυκερίδια, η κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης δεν συνδέθηκαν με την Αλτζχάιμερ με όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των δεδομένων. Η γενετική προδιάθεση στη μόρφωση συνδέθηκε με χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας, όπως επίσης και το κάπνισμα και ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος, σε ποσοστό από 10% περίπου για την κάθε περίπτωση.

Alzheimer (AD): Στο «μικροσκόπιο» 12 παράγοντες κινδύνου για τη διερεύνηση της πρόκλησης ή μη άνοιας Alzheimer. To 40% των περιστατικών άνοιας εκτιμάται ότι μπορεί να προληφθεί με την τροποποίηση 12 παραγόντων κινδύνου στη διάρκεια της ζωής. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν το μορφωτικό επίπεδο, τα λιπίδια και τις λιποπρωτεΐνες (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας -HDL χοληστερόλη, λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – LDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, απολιποπρωτεΐνη Β [apoB], και απολιποπρωτεΐνη Α1) , την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, την υπέρταση (συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση) και τον διαβήτης τύπου ΙΙ.

Καθώς όμως δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τους περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις κατά της νόσου θα πρέπει να στοχεύουν σε αιτιολογικούς παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην άνοια. Στην κατεύθυνση αυτή, επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Βιοτράπεζα Alzheimer & Άνοιας (EADB), με επικεφαλής τη Ρουθ Φρίκε – Σμιντ από το τμήμα Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης, εκπόνησαν έρευνα με στόχο τον πλήρη διαχωρισμό των πιθανών αιτιολογικών χαρακτηριστικών των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για τη νόσο Alzheimer (AD) τόσο για καλύτερη πρόληψη όσο και για καλύτερο σχεδιασμό νέων φαρμάκων για αντιμετώπιση της άνοιας. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε μεταξύ 12 Απριλίου και 27 Οκτωβρίου 2022 και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA.

H έρευνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 39.106 ασθενείς με κλινικά διαγνωσμένη νόσο Alzheimer και 401.577  άτομα χωρίς νόσο Alzheimer ως ομάδα ελέγχου. Η μέση ηλικία για τους συμμετέχοντες με νόσο Alzheimer κυμαινόταν από 72 – 83 έτη και 51 – 80 έτη για την ομάδα ελέγχου. Από τους συμμετέχοντες με νόσο Alzheimer, το 54- 75% ήταν γυναίκες και από την ομάδα ελέγχου, το 48- 60% ήταν γυναίκες.

Πίεση – χοληστερίνη

Οι γενετικά καθορισμένες συγκεντρώσεις HDL χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας ) συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες νόσου Alzheimer κατά 10%. Γενετικά καθορισμένη υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο νόσου Alzheimer μετά την προσαρμογή της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 22%. Σε μια δεύτερη ανάλυση οι πιθανότητες για νόσο Alzheimer ήταν παρόμοιες για την HDL χοληστερόλη κατά 8% και για τη συστολική αρτηριακή πίεση μετά από προσαρμογή για τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 23%. Οι εκτιμήσεις για την απολιποπρωτεϊνη 1 το κάπνισμα και τον Δείκτη Μάζας Σώματος δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου

Η LDL χοληστερόλη, η απολιποπρωτεΐνη Β, τα τριγλυκερίδια, η κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης δεν συνδέθηκαν με την Αλτζχάιμερ με όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των δεδομένων. Η γενετική προδιάθεση στη μόρφωση συνδέθηκε με χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας, όπως επίσης και το κάπνισμα και ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος, σε ποσοστό από 10% περίπου για την κάθε περίπτωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόγραμμα μηχανικής μάθησης αποκαλύπτει γονίδια που ευθύνονται για τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Πώς οι καθημερινές ασκήσεις αναπνοής βοηθούν στη μείωση εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ: Ο βαθύς ύπνος μπορεί να μετριάσει την απώλεια μνήμης

Διαδικτυακό εργαλείο αποδεικνύεται αποτελεσματικό στην εκτίμηση του κινδύνου άνοιας

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ;

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την άνοια;

Ο χρόνος της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.

Μας κάνει ο ανταγωνισμός λιγότερο ηθικούς; Νέα έρευνα λέει ναι, αλλά μόνο λίγο

Αυτά τα διερευνητικά αποτελέσματα -που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί- υποδηλώνουν έναν λόγο για τον οποίο ο ανταγωνισμός δεν επηρεάζει πολύ την ηθική κατά μέσον όρο. Ίσως, η μειονεκτική θέση σε μια ανταγωνιστική διαδικασία να είναι αυτή που διαφθείρει και όχι ο ανταγωνισμός καθαυτός.

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.