ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ρύπανση: Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την άνοια;

Ρύπανση: Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την άνοια;

Ρύπανση: Η ρύπανση μπορεί να επιδρά άμεσα στα νευρικά κύτταρα ή σε άλλα κύτταρα του εγκεφάλου παρεμβαίνοντας στη γενική λειτουργία του εγκεφάλου.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με ανασκόπηση προηγούμενων ερευνών. Η νέα μελέτη του Χάρβαρντ είναι η πιο πρόσφατη εξέταση μιας σειράς προβλημάτων υγείας – από την άνοια έως τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια – που συνδέονται με ρύπους όπως τα λεπτά σωματίδια (PM2,5), καθώς και το οξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του αζώτου. Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών για την ποιότητα του αέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και άνοια

“Πραγματικά δεν είχε υπάρξει, κατά τη γνώμη μου, μια καλή σύνθεση όλων των δεδομένων ή όλης της βιβλιογραφίας που υπήρχε εκεί έξω και, ειδικότερα, της βιβλιογραφίας που περιλάμβανε ορισμένες από τις πιο πρόσφατες μελέτες που περιλάμβαναν μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση για την πραγματοποίηση αυτής της μελέτης”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Marc Weisskopf. Είναι καθηγητής περιβαλλοντικής επιδημιολογίας και φυσιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 2.000 μελέτες στην ανασκόπησή τους, βρίσκοντας 51 που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλινικής άνοιας. Οι μελέτες αυτές είχαν δημοσιευθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Δεκαέξι μελέτες πληρούσαν τα κριτήριά τους αφού αξιολόγησαν για μεροληψία χρησιμοποιώντας κάτι που ονομάζεται Risk of Bias in Non-Randomized Studies of Exposure (ROBINS-E). Ο Weisskopf εξήγησε ότι σε θέματα περιβαλλοντικής έκθεσης, οι προκαταλήψεις μπορεί να είναι ανεπαίσθητες και δεν επιδέχονται εύκολες μετρήσεις. Το ROBINS-E επιτρέπει μια βαθύτερη αξιολόγηση της πιθανότητας μεροληψίας.

Η μετα-ανάλυση βρήκε συνεπή στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ των PM2.5 και της άνοιας. Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν η έκθεση ήταν μικρότερη από το ισχύον όριο που έχει θέσει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) – 12 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) – ένα επίπεδο που η EPA έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να μειώσει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν 17% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας για κάθε 2 μg/m3 αύξησης της μέσης ετήσιας έκθεσης σε PM2,5.

Συσχετίσεις υπήρχαν επίσης μεταξύ του διοξειδίου του αζώτου και του οξειδίου του αζώτου και της άνοιας. Για το οξείδιο του αζώτου, υπήρξε αύξηση του κινδύνου κατά 5% για κάθε 10 μg/m3 ετήσιας έκθεσης. Για το διοξείδιο του αζώτου, η αύξηση του κινδύνου ήταν 2% για κάθε 10 μg/m3 αύξησης της ετήσιας έκθεσης. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί ο βρώμικος αέρας μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Μπορεί απλά να οφείλεται στο γεγονός ότι η ρύπανση επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία και αυτή με τη σειρά της επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου.

Μια άλλη θεωρία αφορά τον αντίκτυπο της φλεγμονής. Η ρύπανση μπορεί να επιδρά άμεσα στα νευρικά κύτταρα ή σε άλλα κύτταρα του εγκεφάλου, δήλωσε ο Weisskopf, παρεμβαίνοντας στη γενική λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόλο που το κάπνισμα θεωρείται μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την άνοια από ό,τι η ατμοσφαιρική ρύπανση, αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις σε επίπεδο πληθυσμού, επειδή όλοι πρέπει να αναπνέουν, σημείωσε ο Weisskopf.

“Δεν είναι σαφές ποιοι είναι οι μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτή τη σύνδεση, αλλά υποθέτουμε ότι τα πολύ μικρά σωματίδια των ρύπων εισέρχονται στο σώμα μας και διεισδύουν στο κυκλοφορικό μας σύστημα, το οποίο βοηθά στην τροφοδοσία του εγκεφάλου”, δήλωσε η Rebecca Edelmayer, ανώτερη διευθύντρια επιστημονικής δέσμευσης της Εταιρείας Alzheimer. Η Edelmayer δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω των περιορισμών κατά τη διεξαγωγή μιας “μετα-ανάλυσης” μελετών παρατήρησης. “Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες σε όλη τη διάρκεια της ζωής που μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο άνοιας, και σε αυτούς περιλαμβάνεται και το περιβάλλον. Ορισμένους από αυτούς τους παράγοντες μπορούμε να τους ελέγξουμε, όπως η διατροφή μας και η συχνότητα της σωματικής δραστηριότητας, αλλά ορισμένοι είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν σε ατομικό επίπεδο, όπως ο τόπος διαμονής μας και η ποιότητα του αέρα που μας περιβάλλει”, δήλωσε ο Edelmayer.

Η ίδια κάλεσε τις ομοσπονδιακές και τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και τις επιχειρήσεις, να αναλάβουν δράση για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων. Ο Weisskopf δήλωσε ότι οργανισμοί όπως η EPA θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αποτελέσματα, επειδή υποστηρίζουν τη σημασία της ενίσχυσης των ορίων της ρύπανσης για τη δημόσια υγεία. Μια μεγάλη αβεβαιότητα είναι πότε η έκθεση στη ρύπανση έχει μεγαλύτερη σημασία όσον αφορά τη συσχέτισή της με την άνοια, σημείωσε η Weisskopf.

“Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες εξέταζαν το έτος ή μερικά χρόνια πριν από την εμφάνιση της άνοιας, αλλά θα μπορούσε να είναι νωρίτερα στη ζωή, θα μπορούσε να είναι σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Και έτσι, μέχρι να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό, οι αριθμοί αυτοί θα κυμαίνονται λίγο”, εξήγησε. Οι Αμερικανοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν μέρος της ρύπανσης που προσλαμβάνουν με τις επιλογές που κάνουν, δήλωσε ο Δρ Afif El-Hasan, παιδίατρος του Kaiser Permanente στη Νότια Καλιφόρνια και εθελοντής ιατρικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Ο El-Hasan δεν συμμετείχε στην παρούσα μελέτη. “Προφανώς, πρέπει να βγούμε έξω. Ως παιδίατρος, θέλω οι άνθρωποι να ασκούνται”, δήλωσε.

Ο El-Hasan πρότεινε να είναι ενήμεροι για τα επίπεδα ρύπανσης, σημειώνοντας ότι πολλές πόλεις και πολιτείες διαθέτουν ιστότοπους που προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του αέρα της ημέρας ή ακόμη και τις διακυμάνσεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. “Αν είναι δυνατόν, και ξέρουμε ότι δεν είναι πάντα εφικτό, ρίξτε μια ματιά και προγραμματίστε υπαίθριες δραστηριότητες σε ώρες που υπάρχει λιγότερη ρύπανση, ειδικά έτσι αν έχετε πνευμονική δραστηριότητες σε περιόδους που υπάρχει λιγότερη ρύπανση, ειδικά εάν έχετε πνεύμονες πρόβλημα ή άλλα θέματα», τόνισε.

Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο που καθαρίζει τον αέρα στο σπίτι, είπε. Μην καπνίζετε. Εάν ο κόσμος είναι ένα ανθυγιεινό μέρος, αυτό μπορεί όχι μόνο να επιδεινώσει τα ιατρικά ζητήματα, αλλά θα έχει και οικονομικό αντίκτυπο, σημείωσε ο Ελ-Χασάν. “Ελπίζω απλώς ότι η μελέτη υπενθυμίζει σε όλους ότι επηρεαζόμαστε πολύ από τον κόσμο γύρω μας. Δεν είναι ανεξάρτητη. Είναι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και μπορεί να είναι καταστροφικές για ολόκληρο το σώμα μας”, πρόσθεσε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η παιδική άνοια και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Ο χρόνος της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Τα συχνά κρυολογήματα αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια;

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε την τσουκνίδα στη διατροφή σας και ζήστε περισσότερο

Τσουκνίδα: Το τσάι από φύλλα τσουκνίδας ή τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας των νεφρών και την προώθηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Γιατί το φαγητό από το σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή;

Μαγειρική: Το μαγείρεμα από το σπίτι προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, επιτρέπει την προσαρμογή, εξοικονομεί χρήματα, προάγει τον οικογενειακό δεσμό και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι οικονομικές δυσκολίες καθυστερούν τους ασθενείς για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο

Καρκίνος: Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις οικονομικές επιβαρύνσεις που ακολουθούν τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά η παρούσα μελέτη ρίχνει φως στις επιπτώσεις των οικονομικών προκλήσεων πριν από τη διάγνωση.