Επιστημονικά Νέα

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο χρόνος της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο χρόνος της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Νόσος Αλτσχάιμερ: Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της γυναικείας σεξουαλικής ορμόνης οιστρογόνου πέφτουν δραματικά.

Οι γυναίκες είναι γνωστό ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ από τους άνδρες, και τώρα μια νέα μελέτη εγκεφάλου υποδεικνύει ότι η χρονική στιγμή της εμμηνόπαυσης και της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο.

Νόσος Αλτσχάιμερ

«Το γυναικείο σεξ, η πρώιμη ηλικία κατά την εμμηνόπαυση και η καθυστερημένη χρήση ορμονικής θεραπείας συνδέθηκαν με υψηλότερα επίπεδα ταυ στον εγκέφαλο», δήλωσε η συγγραφέας της πρώτης μελέτης Gillian Coughlan, ερευνήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Οι βήτα-αμυλοειδείς πλάκες και τα μπερδέματα ταυ είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

«Αυτό το εύρημα, εάν αναπαραχθεί, έχει κλινική σημασία, επειδή τα υψηλότερα επίπεδα ταυ στον εγκέφαλο συνήθως προβλέπουν γνωστική [ψυχική] έκπτωση τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο Coughlan. Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να πει πώς, ή ακόμα και αν, η πρώιμη εμμηνόπαυση ή η καθυστερημένη ορμονοθεραπεία μετά την εμμηνόπαυση προκάλεσε υψηλότερα επίπεδα ταυ στον εγκέφαλο, απλώς ότι φαινόταν να ταξιδεύουν μαζί.

Για τη μελέτη, 193 γυναίκες και 99 άνδρες υποβλήθηκαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να εξετάσουν τα επίπεδα βήτα-αμυλοειδούς και ταυ σε επτά περιοχές του εγκεφάλου. Κανένα από τα άτομα στη μελέτη δεν έδειξε σημάδια μείωσης της σκέψης. Οι γυναίκες στη μελέτη είχαν υψηλότερα επίπεδα tau σε σύγκριση με τους άνδρες, ειδικά όταν είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα βήτα-αμυλοειδούς.

Οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 45 ετών όταν μπήκαν στην εμμηνόπαυση είχαν υψηλότερα επίπεδα ταυ στη σάρωση PET, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πιο παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της γυναικείας σεξουαλικής ορμόνης οιστρογόνου πέφτουν δραματικά. Τα επίπεδα Tau ήταν υψηλότερα στις περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκονται κοντά στο κέντρο μνήμης και εμπλέκονται στην εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, έδειξε η μελέτη.

Η πρώιμη ή πρόωρη εμμηνόπαυση εμφανίζεται μόνο σε ποσοστό έως και 10% των γυναικών. “Αυτό το ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού μπορεί να χρειαστεί να θεωρηθεί ομάδα κινδύνου εάν τα ευρήματα επαναληφθούν”, δήλωσε ο Coughlan. Οι γυναίκες που άρχισαν να λαμβάνουν ορμονική θεραπεία περισσότερο από πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση είχαν υψηλότερα επίπεδα tau στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έπεσε από τη χάρη μετά τη διακοπή της μελέτης Women’s Health Initiative το 2002, επειδή η ορμονοθεραπεία αποδείχθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη χρήση ορμονοθεραπείας θεωρείται πλέον ασφαλής για ορισμένες γυναίκες που έχουν σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Ένα άλλο σκέλος αυτής της μελέτης ορόσημο διαπίστωσε ότι η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης αύξησε τον κίνδυνο για άνοια σε γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω, κάτι που είναι σύμφωνο με τα ευρήματα της νέας μελέτης.

Οι γυναίκες που έλαβαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης εντός πέντε ετών από την έναρξη της εμμηνόπαυσης δεν είχαν υψηλότερα επίπεδα ταυ. «Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη γνωστική λειτουργία μόνο εάν ξεκινήσει αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης», είπε ο Coughlan.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ εμφανίζεται σε ορισμένες οικογένειες και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία του γονιδίου APOE4. «Το αν η παρουσία αυτού του γονιδίου επηρεάζει ή όχι τη συσχέτιση μεταξύ της εμμηνόπαυσης, της ορμονικής θεραπείας και της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι υπό διερεύνηση», πρόσθεσε ο Coughlan.

Τα ευρήματα πρέπει να αναπαραχθούν σε μια μεγαλύτερη ομάδα γυναικών, πρόσθεσε η αντίστοιχη συγγραφέας Rachel Buckley. Είναι επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης/Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη.

«Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν σίγουρα τα ευρήματα της Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών που υποδηλώνουν ότι η χορήγηση ορμονικής θεραπείας σε γυναίκες μετά από μεγάλη καθυστέρηση μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ», είπε ο Buckley. «Σίγουρα υπάρχει περίπτωση για την ορμονοθεραπεία που βοηθά τα συμπτώματα βραχυπρόθεσμα, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το εάν η κατάστασή τους υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη χρήση». Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 3 Απριλίου στο JAMA Neurology.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο χρόνος μπορεί να είναι το κλειδί όταν πρόκειται για τη χρήση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση. «Η τρέχουσα μελέτη διευρύνει την κατανόησή μας για την αλληλεπίδραση μεταξύ του γυναικείου φύλου, της νόσου Αλτσχάιμερ και της εμμηνόπαυσης και πώς οι ορμονικές θεραπείες μπορούν να συμβάλουν σε αυτές τις σχέσεις», δήλωσε η Δρ. Kejal Kantarci, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου για την Υγεία Γυναικών και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρο Έρευνας για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ, Minn.

Η επίδραση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης στο ταυ περιορίστηκε στις γυναίκες που ξεκίνησαν την ορμονοθεραπεία πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. «Οι ορμονικές θεραπείες που ξεκίνησαν νωρίς κατά την εμμηνόπαυση δεν επηρέασαν την εναπόθεση ταυ και θεωρούνται ασφαλείς», είπε ο Kantarci. Ο Yuko Hara, διευθυντής πρόληψης και γήρανσης στο Alzheimer’s Drug Discovery Foundation στη Νέα Υόρκη, συμφώνησε.

«Τα ευρήματα συνάδουν με την υπάρχουσα βιβλιογραφία που υποδηλώνει ότι η έναρξη της ορμονικής θεραπείας πολλά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι επιβλαβής για τη γνωστική υγεία», είπε ο Hara. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το πώς η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση επηρεάζει τον κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παρατηρούνται διαφορές λειτουργίας του εγκεφάλου σε άτομα με Αλτσχάιμερ

21 γονίδια συνδέουν την παχυσαρκία στη μέση ηλικία και τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Μπορεί η φρουκτόζη να προκαλέσει Αλτσχάιμερ;

Μανιτάρια βελτιώνουν τη μνήμη ενισχύοντας την ανάπτυξη των νεύρων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.

Μας κάνει ο ανταγωνισμός λιγότερο ηθικούς; Νέα έρευνα λέει ναι, αλλά μόνο λίγο

Αυτά τα διερευνητικά αποτελέσματα -που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί- υποδηλώνουν έναν λόγο για τον οποίο ο ανταγωνισμός δεν επηρεάζει πολύ την ηθική κατά μέσον όρο. Ίσως, η μειονεκτική θέση σε μια ανταγωνιστική διαδικασία να είναι αυτή που διαφθείρει και όχι ο ανταγωνισμός καθαυτός.

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.