ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Alzheimer: Τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστούν στα μάτια σας

Alzheimer: Τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστούν στα μάτια σας

Alzheimer: Αυτά τα ευρήματα μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη τεχνικών απεικόνισης που μας επιτρέπουν να διαγνώσουμε τη νόσο του Αλτσχάιμερ νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια και να παρακολουθούμε την εξέλιξή της μη επεμβατικά κοιτάζοντας μέσα από το μάτι.

Το μάτι είναι το παράθυρο στον εγκέφαλο. Μπορείτε να δείτε απευθείας στο νευρικό σύστημα κοιτάζοντας στο πίσω μέρος του ματιού, προς το οπτικό νεύρο και τον αμφιβληστροειδή. Μια μέρα οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν οφθαλμικές εξετάσεις για να εντοπίσουν τη γνωστική έκπτωση αμέσως μετά την έναρξή της. Η έρευνα διερευνά πώς το μάτι μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η ασθένεια έχει προχωρήσει αρκετά λόγω του χρόνου που επηρεάζεται η μνήμη και η συμπεριφορά.

«Η νόσος του Αλτσχάιμερ ξεκινά στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν από τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης», είπε ο Δρ Ρίτσαρντ Άιζακσον, προληπτικός νευρολόγος του Αλτσχάιμερ που είναι επίσης στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων. Εάν οι γιατροί είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την ασθένεια στα πρώτα της στάδια, οι άνθρωποι θα μπορούσαν στη συνέχεια να κάνουν επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής και να ελέγξουν τους «τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης», είπε ο Isaacson.

Το μάτι ξέρει

Πόσο νωρίς μπορούμε να δούμε σημάδια γνωστικής έκπτωσης; Για να το ανακαλύψει, μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε δωρεά ιστού από τον αμφιβληστροειδή και τον εγκέφαλο 86 ατόμων με διαφορετικούς βαθμούς νοητικής έκπτωσης. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρέχει σε βάθος αναλύσεις των πρωτεϊνικών προφίλ και των μοριακών, κυτταρικών και δομικών επιδράσεων της νόσου Αλτσχάιμερ στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή και πώς αντιστοιχούν σε αλλαγές στον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία», δήλωσε η Maya Koronyo-Hamaoui, καθηγήτρια νευροχειρουργικής και βιοϊατρικών επιστημών στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, σε μια δήλωση.

«Αυτές οι αλλαγές στον αμφιβληστροειδή συσχετίζονται με αλλαγές σε μέρη του εγκεφάλου που ονομάζονται ενδορινικοί και κροταφικοί φλοιοί, ένας κόμβος για τη μνήμη, την πλοήγηση και την αντίληψη του χρόνου», είπε η Koronyo-Hamaoui. Οι ερευνητές στη μελέτη συνέλεξαν δείγματα αμφιβληστροειδούς και εγκεφαλικού ιστού για 14 χρόνια από 86 ανθρώπινους δότες με νόσο Αλτσχάιμερ και ήπια γνωστική εξασθένηση – τη μεγαλύτερη ομάδα δειγμάτων αμφιβληστροειδούς που μελετήθηκε ποτέ, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα από δότες με φυσιολογική γνωστική λειτουργία με αυτούς με ήπια γνωστική εξασθένηση και με αυτούς με νόσο Αλτσχάιμερ μεταγενέστερου σταδίου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στο περιοδικό Acta Neuropathologica, βρήκε σημαντικές αυξήσεις στο β-αμυλοειδές, έναν βασικό δείκτη της νόσου του Αλτσχάιμερ, σε άτομα με Αλτσχάιμερ και πρώιμη γνωστική έκπτωση. Τα μικρογλοιακά κύτταρα μειώθηκαν κατά 80% σε άτομα με γνωστικά προβλήματα, διαπίστωσε η μελέτη. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την επισκευή και τη διατήρηση άλλων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης του βήτα-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή.

«Τα ευρήματα ήταν επίσης εμφανή σε άτομα με καθόλου ή ελάχιστα γνωστικά συμπτώματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτές οι νέες οφθαλμικές εξετάσεις μπορεί να είναι σε καλή θέση για να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση». Οι ερευνητές της μελέτης βρήκαν μεγαλύτερους αριθμούς ανοσοκυττάρων που περιβάλλουν σφιχτά τις αμυλοειδείς βήτα πλάκες καθώς και άλλα κύτταρα που ευθύνονται για τη φλεγμονή και τον θάνατο κυττάρων και ιστών. Η ιστική ατροφία και η φλεγμονή στα κύτταρα στην μακρινή περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς ήταν πιο προγνωστικά για τη γνωστική κατάσταση, σύμφωνα με τη μελέτη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς σχετίζεται η υγεία των οστών με τη μνήμη;

Η διαλείπουσα νηστεία ως προστασία από την άνοια

Συμβουλές μαγειρικής και απλές συνταγές για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

10 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινο αντίσωμα που εξουδετερώνει το τοξικό δηλητήριο φιδιών

Δηλητήριο φίδια: Σε περιοχές όπως η Ινδία και η υποσαχάρια Αφρική, τα δαγκώματα φιδιών είναι πολύ συνηθισμένα και λόγω της έλλειψης αντιδότου, μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πολύ αγροτικά χωριά και περιοχές όπου η επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη.

Πρόβλεψη βέλτιστων ιατρικών παρεμβάσεων

«Βλέπουμε μια πιθανή ευκαιρία να ενσωματώσουμε το μοντέλο μας στο υπάρχον σύστημά τους, το οποίο θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την παρακολούθηση του κινδύνου του αναπνευστήρα και να υποστηρίξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων διασωλήνωσης». "Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τη μετάβαση της έρευνάς μας από τις θεωρητικές κατασκευές σε πρακτικές, πραγματικές εφαρμογές εντός ιατρικών πλαισίων", λέει ο καθηγητής Zheng.