Ψυχική Υγεία

Εγκέφαλος διαλογισμός: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν κάνετε διαλογισμό;

Εγκέφαλος διαλογισμός: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν κάνετε διαλογισμό;

Εγκέφαλος διαλογισμός: Mπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου: άγχος, παχυσαρκία, οικονομική δυσκολία, αϋπνία, άγχος

Στις μέρες μας, είναι σπάνιο να συναντήσεις ένα άτομο που δεν ασκείται, δεν έχει δοκιμάσει ή τουλάχιστον έχει ακούσει για διαλογισμό. Σύμφωνα με τα social media και διάφορους γκουρού του διαλογισμού, φαίνεται ότι ο διαλογισμός μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου: άγχος, παχυσαρκία, οικονομική δυσκολία, αϋπνία, άγχος και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες, όπως κατάθλιψη ή καρκίνο. Αλλά την ίδια στιγμή, η επίγνωση εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς ως μια πολύ εσωτερική πρακτική, που σχετίζεται με τον σαμανισμό, το άνοιγμα των τσάκρα ή κάποια άλλη πρακτική ψευδοεπιστήμης βουντού. Η ενσυνειδητότητα θεωρείται κάτι που είναι πολύ «αντιεπιστημονικό».

Τι λέει όμως η επιστήμη και τα ερευνητικά άρθρα με κριτές για τον διαλογισμό; Αυτό είναι το πρώτο άρθρο μιας σειράς «Science of Meditation» όπου περιγράφω την επιστήμη πίσω από τον διαλογισμό σχετικά με το πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο, το σώμα, τη συμπεριφορά και την υγεία μας. Σε αυτό το άρθρο θα ξεκινήσουμε από την κορυφή και θα εξερευνήσουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν κάνετε διαλογισμό.

Ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει το μέγεθος και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας
Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2014 , η οποία εξέτασε 21 μελέτες νευροαπεικόνισης που εξέτασαν περίπου 300 επαγγελματίες διαλογισμού, η πρακτική του διαλογισμού αυξάνει αξιόπιστα τον όγκο του εγκεφάλου οκτώ περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μετα-επίγνωση (την ικανότητα να παρατηρείς τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αισθήσεις και τις παρορμήσεις σου καθώς αυτές συμβαίνουν), εξωδεκτική και ενδοδεκτική επίγνωση του σώματος, μνήμη, επεξεργασία αισθητηριακών πληροφοριών, πόνος, αυτορρύθμιση, αυτοέλεγχος, προσοχή, ρύθμιση συναισθημάτων και ενδο- και μεσοσφαιρική επικοινωνία.

Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζονται από μελέτες που εξετάζουν πώς ο διαλογισμός επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Αρκετές μετα-αναλύσεις δείχνουν ότι ο διαλογισμός αλλάζει όχι μόνο το μέγεθος αυτών των τμημάτων του εγκεφάλου, αλλά μπορεί επίσης να τα ενεργοποιήσει. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια και μετά την πρακτική του διαλογισμού, βρίσκουμε αυξημένη ροή αίματος στις παραπάνω αναφερόμενες περιοχές του εγκεφάλου λόγω του αυξημένου όγκου του εγκεφάλου και της αυξημένης δραστηριότητας των νευρωνικών κυττάρων.

Τις περισσότερες φορές, αλλά όχι πάντα, μεγαλύτερα τμήματα του εγκεφάλου, που σημαίνει περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα και συνδέσεις μεταξύ τους, σημαίνει ότι αυτό το τμήμα του εγκεφάλου χρησιμοποιείται συχνά και πολύ, ενεργοποιείται περισσότερες φορές, υποδηλώνοντας καλύτερη λειτουργία αυτού του τμήματος του εγκέφαλος. Έτσι, σύμφωνα με αυτές τις μετα-αναλύσεις, τα άτομα που ασκούν ενσυνειδητότητα θα μπορούσαν να έχουν καλύτερο έλεγχο πάνω στον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους , καλύτερη κατανόηση του σώματος και των συναισθημάτων τους και να είναι πιο ενσυναίσθητοι και συνειδητοποιημένοι, σε σύγκριση με τους μη ασκούμενους.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι με την ηλικία και στην περίπτωση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν, ο όγκος του εγκεφάλου μειώνεται και οι λειτουργίες που σχετίζονται με τα προσβεβλημένα μέρη του εγκεφάλου επιδεινώνονται, όπως η μνήμη ή ο συντονισμός των κινήσεων. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ύπαρξη περισσότερων εγκεφαλικών κυττάρων σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου μας κάνει πιο προστατευμένους από αυτή τη βλάβη που σχετίζεται με την ηλικία ή τη νευροεκφυλιστική ασθένεια.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια σειρά από ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η μείωση του όγκου του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία είναι κάπως πιο αργή και μικρότερη σε άτομα που διαλογίζονται. Όσο περισσότερο και όσο περισσότερο διαλογίζονται οι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία . Ο διαλογισμός μπορεί να προάγει την υγιή γήρανση και να καθυστερήσει την εμφάνιση άνοιας ή γνωστικής εξασθένησης.

Άλλες συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν το 2018-2021, αν και διαφέρουν σε μια περιοχή του εγκεφάλου ή στην άλλη, δείχνουν επίσης ότι ο διαλογισμός ενεργοποιεί και αυξάνει το μέγεθος των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενδοσκόπηση (σώμα, σκέψεις, συναισθήματα), την αυτορρύθμιση και το συναίσθημα κανονισμός λειτουργίας.

Το γεγονός ότι ο διαλογισμός αυξάνει τον όγκο και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα που προκαλούνται από τον διαλογισμό στον εγκέφαλο είναι μακροχρόνια και συνεχίζονται ακόμη και μετά την ίδια την πρακτική. Εξάλλου, θέλουμε να είμαστε «ζεν» όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ίδιας της ήρεμης πρακτικής διαλογισμού, αλλά και μετά την έξοδο από τη συνεδρία, όταν καθόμαστε πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου, επικοινωνούμε με την οικογένειά μας και προσπαθούμε να ζήσουμε μια πιο ήρεμη και συνειδητή ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 Τρόποι για να μειώσετε το αίσθημα του άγχους

Γυμναστήρια ψυχικής υγείας: Ένα μέρος για να γυμνάζετε τον εγκέφαλό σας

Τι είναι ο Διαλογισμός Εικονικής Πραγματικότητας;

10 Λόγοι που πρέπει να ξεκινήσετε τον διαλογισμό σήμερα

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας στην διαχείριση άγχους;

Ενισχύστε την ευχαρίστηση βελτιώνοντας τη σεξουαλική σας ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκαλείται από τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με τον Calm, το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού άγχους προέρχεται από τον φόβο της κρίσης. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στον εαυτό σας και αντ' αυτού εστιάστε στους ανθρώπους γύρω σας. Εάν νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας, κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον και ξεκινήστε μια συζήτηση.