ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παχυσαρκία: Σύνδεση με τα γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ

Παχυσαρκία: Σύνδεση με τα γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ

Παχυσαρκία: Είναι ενδιαφέρον ότι τα άτομα που αναπτύσσουν άνοια τείνουν να χάνουν βάρος περίπου πέντε έως 10 χρόνια πριν από την εμφάνιση της νόσου.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο (UT Health San Antonio) συνδέουν την παχυσαρκία με 21 γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, παρέχοντας μια πιθανή μηχανιστική εξήγηση για το γιατί το Αλτσχάιμερ είναι μερικές φορές πιο συχνό μεταξύ των ενηλίκων που εμφανίζουν παχυσαρκία. στη μέση ηλικία. Τα ευρήματα από 5.619 συμμετέχοντες στη μελέτη Καρδιάς Framingham δημοσιεύθηκαν στο Alzheimer’s & Dementia.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 74 γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ από δεδομένα Framingham. Από αυτά τα γονίδια, τα 21 ήταν είτε υπο-εκφρασμένα είτε υπερεκφρασμένα στην παχυσαρκία. Η γονιδιακή έκφραση είναι η ενεργοποίηση ενός γονιδίου σε ένα κύτταρο για την επίτευξη λειτουργιών όπως η παραγωγή μιας πρωτεΐνης. Δεκατρία γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ συσχετίστηκαν με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), σύμφωνα με τη μελέτη. Οκτώ γονίδια συσχετίστηκαν με μια δεύτερη μέτρηση της παχυσαρκίας που ονομάζεται αναλογία μέσης-ισχίου.

«Αρκετά από τα γονίδια σχετίζονταν πιο έντονα με την παχυσαρκία στη μέση ηλικία έναντι της τελευταίας ηλικίας, καθώς και με την παχυσαρκία στις γυναίκες έναντι των ανδρών», δήλωσε η Claudia Satizabal, Ph.D., του Ινστιτούτου Glenn Biggs για το Alzheimer και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες στο UT Health. Σαν Αντόνιο. Ο Satizabal, επίκουρος καθηγητής επιστημών υγείας του πληθυσμού στο UT Health του Joe R. and Teresa Lozano Long School of Medicine, είναι ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. Αυτές οι παρατηρήσεις είναι σύμφωνες με προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες που υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στις γυναίκες, είπε ο Satizabal.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα άτομα που αναπτύσσουν άνοια τείνουν να χάνουν βάρος περίπου πέντε έως 10 χρόνια πριν από την εμφάνιση της νόσου. Αυτό μπορεί να είναι ανθυγιεινή απώλεια βάρους που οφείλεται στην ασθένεια. «Πιστεύουμε ότι είναι πιο σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία και να ξεκινήσουμε την υγιή απώλεια βάρους στη μέση ηλικία, στα 40 και στα 50, όταν η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων που μελετήσαμε», είπε ο Satizabal. Ο ΔΜΣ είναι ο κλασικός δείκτης για την παχυσαρκία, αλλά ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η αναλογία μέσης-ισχίου, που μετρά την κοιλιακή παχυσαρκία, είναι ένας πιο ευαίσθητος δείκτης μεταβολικής δυσρύθμισης στα άτομα.

Ο αντίκτυπος της παχυσαρκίας στην γνωστική έκπτωση

Η παχυσαρκία είναι ένα συστατικό του μεταβολικού συνδρόμου και μεταξύ των κύριων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Τα 21 γονίδια που σχετίζονται με την άνοια που σχετίζονται με την παχυσαρκία στη νέα ανάλυση εμπλέκονται σε πολλές διαδικασίες της νόσου του Αλτσχάιμερ, όπως:

  • νευρο-φλεγμονή,
  • προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο,
  • και εναπόθεση πρωτεΐνης αμυλοειδούς-βήτα στους νευρώνες,

Αυτό δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Σωκράτης Χαρίσης, MD, ιατρός. στο Τμήμα Νευρολογίας και του Ινστιτούτου Biggs στο Long School of Medicine. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στα τέλη της ζωής. Καθώς το 85% των ενηλίκων των ΗΠΑ προβλέπεται να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μέχρι το 2030 και με την άνοια που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 131 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050, η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και του σωματικού βάρους είναι ζωτικής σημασίας.

Η Καρδιακή Μελέτη Framingham διεξάγεται σε έναν κυρίως λευκό πληθυσμό. «Πιστεύουμε ότι οι συσχετίσεις μεταξύ των γονιδίων που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ και της παχυσαρκίας μπορεί να είναι ακόμη πιο σχετικές στους Ισπανόφωνους, οι οποίοι έχουν υψηλότερο επιπολασμό της παχυσαρκίας, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί», είπε ο Satizabal. «Πρέπει να αυξήσουμε τη δειγματοληψία διαφορετικών πληθυσμών για να βρούμε περισσότερους γενετικούς δείκτες που σχετίζονται με την άνοια».

Μια ομάδα γενετικών μελετών στο Ινστιτούτο Biggs εργάζεται για την επέκταση της βιοτράπεζας του ινστιτούτου. «Τα μέλη του κοινού μπορούν να προσφερθούν εθελοντικά για να δώσουν ένα δείγμα αίματος, και το κάνουμε βιοτράπεζα και φυσικά το κρατάμε ιδιωτικό», είπε ο Satizabal. “Συνιστούμε επίσης να συμμετάσχετε σε γνωστικές δοκιμές, να κάνετε μαγνητική τομογραφία και να συμπληρώσετε άλλα ερωτηματολόγια. Αυτή είναι μια μελέτη που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο Νόσου Αλτσχάιμερ στο Νότιο Τέξας (ADRC). Συλλέγουμε πληροφορίες και παρακολουθούμε τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου.”

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Satizabal, και συμπεριλαμβανομένων άλλων, όπως η Helen Hazuda, Ph.D., καθηγήτρια στο Long School of Medicine, θα ηγηθεί σύντομα μια μελέτη παρόμοια με την Καρδιολογική Μελέτη Framingham. Αυτό το ερευνητικό έργο θα ονομάζεται San Antonio Heart Mind Study και θα διερευνήσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και της καρδιάς σε άτομα που είχαν προηγουμένως εγγραφεί σε μελέτες UT Health San Antonio για τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με φυσιολογικό βάρος καθώς και ατόμων που είναι παχύσαρκα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

6 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει υγιές βάρος

Τα γονίδια που μπορεί να προβλέπουν επιπλοκές από την παχυσαρκία διαφέρουν μεταξύ των δύο φύλων

Πώς μπορεί να συνδέεται ο χρόνιος πόνος με τη γνωστική έκπτωση;

Ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται εάν ζείτε με χρόνιο πόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.