ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια: Μπορεί το διαδίκτυο να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας;

Άνοια: Μπορεί το διαδίκτυο να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας;

Άνοια: Οι ερευνητές εικάζουν ότι η τακτική σερφάρισμα στο Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της γλωσσικής ικανότητας, της μνήμης και της ικανότητας επεξεργασίας σκέψης.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική χρήση του Διαδικτύου μεταξύ των ηλικιωμένων μπορεί να μειώσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο άνοιας. Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε ότι οι τακτικοί χρήστες του Διαδικτύου ηλικίας 50 ετών και άνω είχαν περίπου το μισό κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τους μη τακτικούς χρήστες.

Διαδίκτυο και κίνδυνος άνοιας

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 18.000 Αμερικανοί ενήλικες μεταξύ 50 και 65 ετών. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν συνεντεύξεις κάθε δύο χρόνια για να παρακολουθήσουν τις συνήθειες χρήσης τους στο διαδίκτυο. Όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά το Διαδίκτυο για email, πραγματοποίηση αγορών, αναζήτηση πληροφοριών ή άλλους σκοπούς ταξινομήθηκαν ως τακτικοί χρήστες, ενώ όσοι δεν συμμετείχαν σε αυτές τις δραστηριότητες θεωρήθηκαν μη τακτικοί χρήστες.

Σε μια μέγιστη περίοδο παρακολούθησης 17 ετών, με μέσο όρο 8 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λίγο λιγότερο από το 5% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν άνοια. Περίπου το 8% των συμμετεχόντων πέθαναν χωρίς να αναπτύξουν άνοια, ενώ περισσότερο από το 87% παρέμεινε διανοητικά αιχμηρό.

Τα ευρήματα της μελέτης διατηρήθηκαν ακόμη και αν συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η φυλή, η εθνικότητα, το φύλο και η προηγούμενη εκπαίδευση. Ωστόσο, μια μικρή ομάδα ηλικιωμένων ατόμων που δεν ήταν ποτέ online και εκείνων που περνούσαν 6 έως 8 ώρες online την ημέρα είχαν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με αυτούς με μέτρια χρήση του Διαδικτύου.

Ενώ η μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν η τακτική χρήση του Διαδικτύου προλαμβάνει άμεσα την άνοια ή εάν τα άτομα χωρίς άνοια είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διατήρηση της χρήσης του Διαδικτύου σε μεγάλη ηλικία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η τακτική σερφάρισμα στο Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της γλωσσικής ικανότητας, της μνήμης και της ικανότητας επεξεργασίας σκέψης, συμβάλλοντας στην πιθανή προστατευτική επίδραση κατά της άνοιας.

Τα ευρήματα παρέχουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τους τροποποιήσιμους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας. Η Claire Sexton, ανώτερη διευθύντρια επιστημονικού προγράμματος και προσέγγισης για την Ένωση Αλτσχάιμερ, τόνισε τη σημασία του εντοπισμού τέτοιων παραγόντων για τον μετριασμό του κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες. Οι συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα, η συνεχής εκπαίδευση, η διαχείριση της υγείας της καρδιάς και ο επαρκής ύπνος θεωρούνται επίσης πιθανοί τρόποι μείωσης της γνωστικής έκπτωσης και προώθησης της υγείας του εγκεφάλου.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί ο αντίκτυπος της χρήσης του Διαδικτύου και άλλων επιλογών τρόπου ζωής στον κίνδυνο άνοιας. Εν τω μεταξύ, η ενσωμάτωση υγιεινών συνηθειών σε οποιαδήποτε ηλικία ενθαρρύνεται για τη στήριξη της συνολικής ευημερίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι καθημερινές ασκήσεις αναπνοής βοηθούν στη μείωση εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ: Ο βαθύς ύπνος μπορεί να μετριάσει την απώλεια μνήμης

Πώς αναδιαμορφώνει τον γυναικείο εγκέφαλο η μητρότητα;

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του έργου Χαρτοφυλακίου της Ψυχικής Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε την τσουκνίδα στη διατροφή σας και ζήστε περισσότερο

Τσουκνίδα: Το τσάι από φύλλα τσουκνίδας ή τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας των νεφρών και την προώθηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Γιατί το φαγητό από το σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή;

Μαγειρική: Το μαγείρεμα από το σπίτι προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, επιτρέπει την προσαρμογή, εξοικονομεί χρήματα, προάγει τον οικογενειακό δεσμό και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι οικονομικές δυσκολίες καθυστερούν τους ασθενείς για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο

Καρκίνος: Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις οικονομικές επιβαρύνσεις που ακολουθούν τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά η παρούσα μελέτη ρίχνει φως στις επιπτώσεις των οικονομικών προκλήσεων πριν από τη διάγνωση.