ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ: Ο βαθύς ύπνος μπορεί να μετριάσει την απώλεια μνήμης

Αλτσχάιμερ: Ο βαθύς ύπνος μπορεί να μετριάσει την απώλεια μνήμης

Αλτσχάιμερ: Ένας βαθύς ύπνος είναι ωφέλιμος για τόσα πολλά, μεταξύ των οποίων και η αναστροφή της γνωστικής έκπτωσης.

Ένας βαθύς ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της απώλειας μνήμης για τους ηλικιωμένους ενήλικες που αντιμετωπίζουν αυξημένο βάρος της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Ο βαθύς ύπνος, γνωστός και ως ύπνος αργών κυμάτων non-REM, μπορεί να λειτουργήσει ως «γνωστικός αποθεματικός παράγοντας» που μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητα σε μια πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές που συνδέεται με απώλεια μνήμης που προκαλείται από άνοια.

Ο διαταραγμένος ύπνος είχε συσχετιστεί στο παρελθόν με ταχύτερη συσσώρευση πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η νέα έρευνα από μια ομάδα στο UC Berkeley αποκαλύπτει ότι οι ανώτερες ποσότητες βαθιού ύπνου βραδείας κυμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικός παράγοντας έναντι της μείωσης της μνήμης σε άτομα με υπάρχοντα υψηλά ποσοστά παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ – μια δυνητικά σημαντική πρόοδος που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων από τις πιο καταστροφικές συνέπειες της άνοιας.

«Με ένα ορισμένο επίπεδο εγκεφαλικής παθολογίας, δεν προορίζεται για γνωστικά συμπτώματα ή προβλήματα μνήμης», δήλωσε η Zsófia Zavecz, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστήμης του Ανθρώπινου Ύπνου του UC Berkeley. «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν ένα ορισμένο επίπεδο παθολογίας, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής που θα βοηθήσουν να μετριάσουν και να μειώσουν τις επιπτώσεις. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι ο ύπνος και, συγκεκριμένα, ο βαθύς ύπνος».

Νόσος Αλτσχάιμερ

Ως η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας, η νόσος Αλτσχάιμερ καταστρέφει τα μονοπάτια της μνήμης και, σε προχωρημένες μορφές, παρεμβαίνει στην ικανότητα του ατόμου να εκτελεί βασικές καθημερινές εργασίες. Περίπου ένας στους εννέα ανθρώπους άνω των 65 ετών πάσχει από την προοδευτική νόσο.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους οι εναποθέσεις β-αμυλοειδούς συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πώς αυτές οι εναποθέσεις επηρεάζουν επίσης τη μνήμη γενικότερα.

Εκτός από το ότι ο ύπνος είναι θεμελιώδες μέρος της διατήρησης της μνήμης, η ομάδα στο UC Berkeley ανακάλυψε προηγουμένως ότι η μείωση του βαθμού ύπνου ενός ατόμου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «κρυστάλλινη σφαίρα» για να προβλέψει έναν ταχύτερο ρυθμό μελλοντικής συσσώρευσης β-αμυλοειδών στον εγκέφαλο. , μετά την οποία είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί άνοια.

Τα χρόνια εκπαίδευσης, σωματικής δραστηριότητας και κοινωνικής ενασχόλησης πιστεύεται ευρέως ότι ενισχύουν την ανθεκτικότητα ενός ατόμου σε σοβαρή παθολογία του εγκεφάλου – ουσιαστικά διατηρούν το μυαλό αιχμηρό, παρά τη μειωμένη υγεία του εγκεφάλου. Αυτοί ονομάζονται γνωστικοί αποθεματικοί παράγοντες. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά, όπως τα προηγούμενα χρόνια εκπαίδευσης ή το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου κάποιου, δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν αναδρομικά.

Για να δοκιμάσουν αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές στρατολόγησαν 62 ηλικιωμένους από τη μελέτη κοόρτης γήρανσης του Berkeley. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν υγιείς ενήλικες και δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια, κοιμήθηκαν σε εργαστήριο ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα κύματα του ύπνου τους με ένα μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης μια τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να μετρήσουν την ποσότητα των εναποθέσεων β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων.

Αφού κοιμήθηκαν, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια εργασία μνήμης που περιελάμβανε αντιστοίχιση ονομάτων με πρόσωπα. Εκείνοι με υψηλές ποσότητες βήτα-αμυλοειδών εναποθέσεων στον εγκέφαλό τους που βίωσαν επίσης υψηλότερα επίπεδα βαθύ ύπνου είχαν καλύτερες επιδόσεις στο τεστ μνήμης από εκείνους με την ίδια ποσότητα εναποθέσεων αλλά που κοιμόντουσαν χειρότερα. Αυτή η αντισταθμιστική ενίσχυση περιορίστηκε στην ομάδα με εναποθέσεις αμυλοειδούς. Στην ομάδα χωρίς παθολογία, ο βαθύς ύπνος δεν είχε επιπρόσθετη υποστηρικτική επίδραση στη μνήμη.

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές συνέχισαν να ελέγχουν και άλλους γνωστικούς αποθεματικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της σωματικής δραστηριότητας, ενώ ο ύπνος έδειξε αξιοσημείωτο όφελος. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ύπνος, ανεξάρτητος από αυτούς τους άλλους παράγοντες, συμβάλλει στη διάσωση της λειτουργίας της μνήμης ενόψει της παθολογίας του εγκεφάλου. Αυτές οι νέες ανακαλύψεις, είπαν, υποδεικνύουν τη σημασία του ύπνου αργών κυμάτων χωρίς REM για την εξουδετέρωση ορισμένων από τις επιδράσεις που επηρεάζουν τη μνήμη του βήτα-αμυλοειδούς

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την όσφρηση και τη μνήμη;

Συνήθειες στον τρόπο ζωής μας που προκαλούν φλεγμονή

Η άνοια αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης;

Πώς αλλάζει τη ζωή μας το Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε την τσουκνίδα στη διατροφή σας και ζήστε περισσότερο

Τσουκνίδα: Το τσάι από φύλλα τσουκνίδας ή τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας των νεφρών και την προώθηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Γιατί το φαγητό από το σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή;

Μαγειρική: Το μαγείρεμα από το σπίτι προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, επιτρέπει την προσαρμογή, εξοικονομεί χρήματα, προάγει τον οικογενειακό δεσμό και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι οικονομικές δυσκολίες καθυστερούν τους ασθενείς για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο

Καρκίνος: Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις οικονομικές επιβαρύνσεις που ακολουθούν τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά η παρούσα μελέτη ρίχνει φως στις επιπτώσεις των οικονομικών προκλήσεων πριν από τη διάγνωση.