Επιστημονικά Νέα

Alzheimer: Υπάρχει καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ;

Alzheimer: Υπάρχει καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ;

Alzheimer: Τι θα γινόταν όμως αν μια ημέρα, ένα δείγμα αίματος κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου προληπτικού ελέγχου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της νόσου;

Παρά την εκτεταμένη έρευνα και τα ενθαρρυντικά ευρήματα, η νόσος του Αλτσχάιμερ παραμένει δύσκολο να διαγνωστεί με βάση μόνο τα συμπτώματα που προκαλεί. Τι θα γινόταν όμως αν μια ημέρα, ένα δείγμα αίματος κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου προληπτικού ελέγχου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της νόσου Alzheimer;

Μια πρόσφατη μελέτη υπό την καθοδήγηση του McGill διαπίστωσε ότι ένα νέο είδος εξέτασης αίματος είναι εξίσου αποτελεσματικό στην ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ με τις οσφυϊκές παρακεντήσεις, μια από τις τρέχουσες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωσή της. Οι οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται με την εισαγωγή βελόνας στο κάτω μέρος της πλάτης για την εξαγωγή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, είναι επεμβατικές και μπορεί να μην είναι προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς.

Βασιζόμενοι σε προηγούμενη εργασία στην οποία ανέπτυξαν το νέο τεστ αίματος για Αλτσχάιμερ σε συνεργασία με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα 174 ατόμων που αξιολογήθηκαν από ειδικούς για την άνοια. Αξιολόγησαν εάν τα ίδια συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ στο CFS θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της νόσου στο πλάσμα του αίματος.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα από τα συστατικά, το p-tau217, ήταν εξίσου αποτελεσματικό με έναν βιοδείκτη για την ανίχνευση της AD τόσο στο πλάσμα του αίματος όσο και στο ΕΝΥ. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη για επεμβατικές οσφυονωτικές παρακεντήσεις χωρίς να διακυβεύεται η ακρίβεια στην αναγνώριση της νόσου Alzheimer.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ανώτερη επεκτασιμότητα και διαθεσιμότητα βιοδεικτών αίματος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ δεν αντισταθμίζεται από χειρότερη ακρίβεια, ανοίγοντας το δρόμο τους για μια μέρα να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πράξη», λέει ο Joseph Therriault, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής. την επίβλεψη του Δρ Pedro Rosa-Neto και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου με χημικά σήματα

Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για ασθενείς με Αλτσχάιμερ είναι τόσο αποτελεσματικές όσο και οικονομικά αποδοτικές, σύμφωνα με μελέτη

Πώς η φροντίδα των ατόμων με Αλτσχάιμερ προκαλεί στρες;

Ο χρόνος της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.

Μας κάνει ο ανταγωνισμός λιγότερο ηθικούς; Νέα έρευνα λέει ναι, αλλά μόνο λίγο

Αυτά τα διερευνητικά αποτελέσματα -που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί- υποδηλώνουν έναν λόγο για τον οποίο ο ανταγωνισμός δεν επηρεάζει πολύ την ηθική κατά μέσον όρο. Ίσως, η μειονεκτική θέση σε μια ανταγωνιστική διαδικασία να είναι αυτή που διαφθείρει και όχι ο ανταγωνισμός καθαυτός.

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.