Επιστημονικά Νέα

Alzheimer: Υπάρχει καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ;

Alzheimer: Υπάρχει καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ;

Alzheimer: Τι θα γινόταν όμως αν μια ημέρα, ένα δείγμα αίματος κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου προληπτικού ελέγχου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της νόσου;

Παρά την εκτεταμένη έρευνα και τα ενθαρρυντικά ευρήματα, η νόσος του Αλτσχάιμερ παραμένει δύσκολο να διαγνωστεί με βάση μόνο τα συμπτώματα που προκαλεί. Τι θα γινόταν όμως αν μια ημέρα, ένα δείγμα αίματος κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου προληπτικού ελέγχου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της νόσου Alzheimer;

Μια πρόσφατη μελέτη υπό την καθοδήγηση του McGill διαπίστωσε ότι ένα νέο είδος εξέτασης αίματος είναι εξίσου αποτελεσματικό στην ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ με τις οσφυϊκές παρακεντήσεις, μια από τις τρέχουσες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωσή της. Οι οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται με την εισαγωγή βελόνας στο κάτω μέρος της πλάτης για την εξαγωγή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, είναι επεμβατικές και μπορεί να μην είναι προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς.

Βασιζόμενοι σε προηγούμενη εργασία στην οποία ανέπτυξαν το νέο τεστ αίματος για Αλτσχάιμερ σε συνεργασία με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα 174 ατόμων που αξιολογήθηκαν από ειδικούς για την άνοια. Αξιολόγησαν εάν τα ίδια συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ στο CFS θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της νόσου στο πλάσμα του αίματος.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα από τα συστατικά, το p-tau217, ήταν εξίσου αποτελεσματικό με έναν βιοδείκτη για την ανίχνευση της AD τόσο στο πλάσμα του αίματος όσο και στο ΕΝΥ. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη για επεμβατικές οσφυονωτικές παρακεντήσεις χωρίς να διακυβεύεται η ακρίβεια στην αναγνώριση της νόσου Alzheimer.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ανώτερη επεκτασιμότητα και διαθεσιμότητα βιοδεικτών αίματος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ δεν αντισταθμίζεται από χειρότερη ακρίβεια, ανοίγοντας το δρόμο τους για μια μέρα να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πράξη», λέει ο Joseph Therriault, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής. την επίβλεψη του Δρ Pedro Rosa-Neto και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου με χημικά σήματα

Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για ασθενείς με Αλτσχάιμερ είναι τόσο αποτελεσματικές όσο και οικονομικά αποδοτικές, σύμφωνα με μελέτη

Πώς η φροντίδα των ατόμων με Αλτσχάιμερ προκαλεί στρες;

Ο χρόνος της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινο αντίσωμα που εξουδετερώνει το τοξικό δηλητήριο φιδιών

Δηλητήριο φίδια: Σε περιοχές όπως η Ινδία και η υποσαχάρια Αφρική, τα δαγκώματα φιδιών είναι πολύ συνηθισμένα και λόγω της έλλειψης αντιδότου, μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πολύ αγροτικά χωριά και περιοχές όπου η επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη.

Πώς αναπνέουν τα έμβρυα μέσα στη μήτρα;

Αναπνοή έμβρυα: Επίσης γνωστή ως περίοδος κύησης, η εγκυμοσύνη υπολογίζεται ως 40 εβδομάδες και ξεκινά από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως περίοδος.

Νευροεπιστήμονες διερευνούν πώς παίρνει αποφάσεις ο εγκέφαλος

Το πώς είναι οργανωμένος ο εγκέφαλος για να βοηθά στη λήψη αποφάσεων είναι ένα μεγάλο, θεμελιώδες ερώτημα και το νευρωνικό κύκλωμα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη λήψη αποφάσεων δεν είναι καλά κατανοητό.