ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νόσος Αλτσχάιμερ: Μπορεί η φρουκτόζη να προκαλέσει Αλτσχάιμερ;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Μπορεί η φρουκτόζη να προκαλέσει Αλτσχάιμερ;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η φρουκτόζη μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκεφαλικό φλοιό του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον αυτοέλεγχο, καθώς και στον ιππόκαμπο και στον θάλαμο.

Ένα αρχαίο ανθρώπινο ένστικτο αναζήτησης τροφής, που τροφοδοτείται από την παραγωγή φρουκτόζης στον εγκέφαλο, μπορεί να περιέχει ενδείξεις για την ανάπτυξη και την πιθανή θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ (AD). Αυτό είναι σύμφωνα με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus.

 Νόσος Αλτσχάιμερ

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition, η μελέτη προσφέρει έναν νέο τρόπο εξέτασης μιας θανατηφόρας ασθένειας που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές συσσωρεύσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που διαβρώνουν αργά τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. «Θεωρούμε ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ οφείλεται στη διατροφή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Richard Johnson, MD, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο με εξειδίκευση στη νεφρική νόσο και την υπέρταση. Οι συν-συγγραφείς της μελέτης περιλαμβάνουν τη Maria Nagel, MD, ερευνήτρια καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή CU.

Ο Johnson και η ομάδα του προτείνουν ότι η AD είναι μια επιβλαβής προσαρμογή μιας εξελικτικής οδού επιβίωσης που χρησιμοποιείται στα ζώα και στους μακρινούς μας προγόνους σε περιόδους σπανιότητας. «Μια βασική αρχή της ζωής είναι να διασφαλίσουμε επαρκή τροφή, νερό και οξυγόνο για την επιβίωση», ανέφερε η μελέτη. «Πολλή προσοχή έχει επικεντρωθεί στις οξείες αντιδράσεις επιβίωσης στην υποξία και την πείνα. Ωστόσο, η φύση έχει αναπτύξει έναν έξυπνο τρόπο για να προστατεύει τα ζώα πριν συμβεί πραγματικά η κρίση».

Όταν απειλούνταν με την πιθανότητα της πείνας, οι πρώτοι άνθρωποι ανέπτυξαν μια αντίδραση επιβίωσης που τους έστειλε να αναζητήσουν τροφή. Ωστόσο, η αναζήτηση τροφής είναι αποτελεσματική μόνο εάν ο μεταβολισμός αναστέλλεται σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Η αναζήτηση τροφής απαιτεί εστίαση, γρήγορη αξιολόγηση, παρορμητικότητα, διερευνητική συμπεριφορά και ανάληψη κινδύνου. Βελτιώνεται μπλοκάροντας οτιδήποτε μπαίνει στο δρόμο, όπως οι πρόσφατες αναμνήσεις και η προσοχή στο χρόνο. Η φρουκτόζη, ένα είδος ζάχαρης, βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των κέντρων, επιτρέποντας περισσότερη εστίαση στη συλλογή τροφής.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ολόκληρη η απόκριση αναζήτησης τροφής ενεργοποιήθηκε από το μεταβολισμό της φρουκτόζης είτε καταναλώθηκε είτε παρήχθη στο σώμα. Ο μεταβολισμός της φρουκτόζης και του υποπροϊόντος της, του ενδοκυτταρικού ουρικού οξέος, ήταν κρίσιμος για την επιβίωση τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η φρουκτόζη μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκεφαλικό φλοιό του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον αυτοέλεγχο, καθώς και στον ιππόκαμπο και στον θάλαμο. Εν τω μεταξύ, η ροή του αίματος αυξήθηκε γύρω από τον οπτικό φλοιό που σχετίζεται με την ανταμοιβή τροφής. Όλα αυτά διεγείρουν την απόκριση αναζήτησης τροφής. «Πιστεύουμε ότι αρχικά η εξαρτώμενη από τη φρουκτόζη μείωση του εγκεφαλικού μεταβολισμού σε αυτές τις περιοχές ήταν αναστρέψιμη και προοριζόταν να είναι ευεργετική», είπε ο Τζόνσον. «Αλλά η χρόνια και επίμονη μείωση του εγκεφαλικού μεταβολισμού που προκαλείται από επαναλαμβανόμενο μεταβολισμό της φρουκτόζης οδηγεί σε προοδευτική ατροφία του εγκεφάλου και απώλεια νευρώνων με όλα τα χαρακτηριστικά της AD».

Ο Τζόνσον υποπτεύεται ότι η απόκριση επιβίωσης, αυτό που αποκαλεί «διακόπτης επιβίωσης», που βοήθησε τους αρχαίους ανθρώπους να περάσουν από περιόδους σπανιότητας, είναι τώρα κολλημένος στη θέση «on» σε μια εποχή σχετικής αφθονίας. Αυτό οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζαχαρούχα και αλμυρά, προκαλώντας υπερβολική παραγωγή φρουκτόζης.

Η φρουκτόζη που παράγεται στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και τελικά σε νόσο του Αλτσχάιμερ, ανέφερε η μελέτη. Τα ζώα στα οποία χορηγήθηκε φρουκτόζη εμφανίζουν κενά μνήμης, απώλεια της ικανότητας πλοήγησης σε έναν λαβύρινθο και φλεγμονή των νευρώνων. «Μια μελέτη διαπίστωσε ότι εάν κρατάτε εργαστηριακούς αρουραίους σε φρουκτόζη αρκετό καιρό, παίρνουν πρωτεΐνες ταυ και αμυλοειδούς βήτα στον εγκέφαλο, τις ίδιες πρωτεΐνες που παρατηρούνται στη νόσο του Αλτσχάιμερ», είπε ο Τζόνσον. «Μπορείτε να βρείτε υψηλά επίπεδα φρουκτόζης και στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ».

Ο Johnson υποπτεύεται ότι η τάση ορισμένων ασθενών με AD να περιπλανώνται μπορεί να είναι ένα απομεινάρι της αρχαίας απόκρισης αναζήτησης τροφής. Η μελέτη ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το ρόλο της φρουκτόζης και του μεταβολισμού του ουρικού οξέος στην AD. «Προτείνουμε να πραγματοποιηθούν τόσο διαιτητικές όσο και φαρμακολογικές δοκιμές για τη μείωση της έκθεσης στη φρουκτόζη ή τον αποκλεισμό του μεταβολισμού της φρουκτόζης για να καθοριστεί εάν υπάρχει δυνητικό όφελος στην πρόληψη, τη διαχείριση ή τη θεραπεία αυτής της ασθένειας», είπε ο Τζόνσον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε το ιχθυέλαιο στη διατροφή σας για εξαιρετικά οφέλη υγείας

Η ικανότητα ισορροπίας προβλέπει τη γνωστική εξασθένηση

Πώς οι οφθαλμικές εξετάσεις βοηθούν στην ανίχνευση διαβήτη, ΣΚΠ και άνοιας

Γονιδιακή θεραπεία για την αντιστροφή της γήρανσης σε ηλικιωμένα ποντίκια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του ιού Nipah στην Ινδία λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο ΠΟΥ καταγράφει τον ιό Nipah ως μία από τις ασθένειες προτεραιότητάς του που αποτελούν "τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω του επιδημικού τους δυναμικού" και για τις οποίες δεν υπάρχουν "καθόλου ή ανεπαρκή αντίμετρα".

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).