ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ: Η εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τo Αλτσχάιμερ 3,5 χρόνια πριν διαγνωστεί

Αλτσχάιμερ: Η εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τo Αλτσχάιμερ 3,5 χρόνια πριν διαγνωστεί

Αλτσχάιμερ: Το αίμα που θα μπορούσε να προβλέψει τη νόσο του Αλτσχάιμερ έως και 3,5 χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση.

Ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου ανέπτυξαν ένα τεστ με βάση το αίμα που θα μπορούσε να προβλέψει τη νόσο του Αλτσχάιμερ έως και 3,5 χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση. Η μελέτη περιελάμβανε 56 άτομα με Ήπια Γνωστική Εξασθένηση (MCI), μείωση της μνήμης ή της γνωστικής ικανότητας. Η πάθηση επηρεάζει μεταξύ 5% και 20% των ατόμων 65 ετών και άνω και δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να επηρεάζει την καθημερινή ζωή. Ένα άτομο που έχει MCI συνήθως το γνωρίζει. Αν και η ύπαρξη MCI δεν οδηγεί απαραίτητα σε νόσο του Αλτσχάιμερ, εκτιμάται ότι το 10% έως 15% των ατόμων που ζουν με την πάθηση αναπτύσσουν άνοια κάθε χρόνο. Από τους 56 συμμετέχοντες στη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Brain , οι 36 τελικά διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ.

Οι αλλαγές εμφανίζονται χρόνια πριν από τη διάγνωση

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν τη διαδικασία της νευρογένεσης – παραγωγής νευρώνων – σε ένα πιάτο χρησιμοποιώντας ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα και ανθρώπινο αίμα. Αντιμετώπισαν εγκεφαλικά κύτταρα με αίμα που λήφθηκε από άτομα με MCI για να δουν πώς αυτά τα κύτταρα άλλαξαν ως απόκριση στο αίμα καθώς προχωρούσε η νόσος του Αλτσχάιμερ. Χρησιμοποιώντας τα δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν πιο μακριά από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες έλαβαν τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στη νευρογένεση συνέβησαν 3,5 χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση. Επιπλέον, τα δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από συμμετέχοντες που ανέπτυξαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ προώθησαν μείωση της κυτταρικής ανάπτυξης και αύξηση του αποπτωτικού κυτταρικού θανάτου, τη διαδικασία του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι το κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει νέα κύτταρα. “Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις πιθανές εφαρμογές του τεστ με βάση το αίμα που χρησιμοποιήσαμε. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στη διαστρωμάτωση ατόμων με προβλήματα μνήμης για μια κλινική δοκιμή φαρμάκων τροποποίησης της νόσου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ”, λέει ο Δρ. Hyunah Lee, η άρθρωση της μελέτης. πρώτος συγγραφέας, King’s Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι νέες υπηρεσίες υγείας για τον εγκέφαλο στοχεύουν στον περιορισμό του κινδύνου άνοιας

Πόσο βοηθάει η άσκηση στη βελτίωση της νόσου του Αλτσχάιμερ;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν Αλτσχάιμερ και άλλοι όχι; Ένα νέο εργαλείο ελέγχει τον κίνδυνο αυτό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πατάτες: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Πατάτες: Η ποιότητα της διατροφής μας είναι αποτέλεσμα της συνολικής διατροφικής μας προσέγγισης και των επιλογών που κάνουμε καθημερινά.

Σχέσεις: Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος υποκρίνεται;

Σχέσεις: Για να αποφύγετε να σπαταλήσετε την ενέργειά σας και να πληγωθείτε από εφήμερες, ευκαιριακές σχέσεις είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους που επιλέγετε να παραμείνουν στο πλευρό σας.

Φαγητό: Ποιες είναι οι ιδανικές ώρες να τρώμε;

Φαγητό: Το να τρώμε νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε σωματικό βάρος, ενώ η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε χρονικό παράθυρο 10 ωρών θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.