Επιστημονικά Νέα

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πώς η μουσική συμβάλλει στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πώς η μουσική συμβάλλει στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Οι μουσικές μνήμες συχνά διατηρούνται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, επειδή βασικές περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μουσική μνήμη είναι σχετικά άθικτες από τη νόσο.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική διαταραχή που προκαλεί την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων και τον θάνατο. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας, καθώς είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και τις κοινωνικές ικανότητες αρκετά σοβαρά ώστε να παρεμποδίζουν την καθημερινή λειτουργία.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Έως και 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζούσαν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ το 2020, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Και αυτός ο αριθμός προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν σε 14 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2060.

Η απώλεια μνήμης είναι το βασικό σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ένα πρώιμο σημάδι της νόσου είναι η δυσκολία στη μνήμη πρόσφατων γεγονότων ή συνομιλιών. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η εξασθένηση της μνήμης επιμένει και επιδεινώνεται, επηρεάζοντας την ικανότητα λειτουργίας στην εργασία ή στο σπίτι.

Ωστόσο, οι μουσικές μνήμες συχνά διατηρούνται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, επειδή βασικές περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μουσική μνήμη είναι σχετικά άθικτες από τη νόσο. Η έρευνα δείχνει ότι η ακρόαση ή το τραγούδι τραγουδιών μπορεί να προσφέρει συναισθηματικά και συμπεριφορικά οφέλη σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας.

Η μουσική μπορεί επίσης να ωφελήσει τους φροντιστές μειώνοντας το άγχος και τη στενοχώρια, ελαφρύνοντας τη διάθεση και παρέχοντας έναν τρόπο σύνδεσης με αγαπημένα πρόσωπα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ—ιδιαίτερα με εκείνους που έχουν δυσκολία στην επικοινωνία.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική για να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές:

  • Σκεφτείτε τις προτιμήσεις του αγαπημένου σας προσώπου. Τι είδους μουσική απολαμβάνει ο αγαπημένος σας; Ποια μουσική ξυπνά αναμνήσεις από ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή του; Συμπεριλάβετε την οικογένεια και τους φίλους ζητώντας τους να προτείνουν τραγούδια ή να δημιουργήσουν λίστες αναπαραγωγής.
  • Φτιάξτε τη διάθεση. Για να ηρεμήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο κατά τη διάρκεια του γεύματος ή μιας πρωινής ρουτίνας υγιεινής, παίξτε μουσική ή τραγουδήστε ένα τραγούδι που είναι χαλαρωτικό. Όταν θέλετε να τονώσετε τη διάθεση του αγαπημένου σας προσώπου, χρησιμοποιήστε πιο αισιόδοξη ή πιο γρήγορο ρυθμό μουσικής.
  • Αποφύγετε την υπερδιέγερση. Κατά την αναπαραγωγή μουσικής, εξαλείφετε τους ανταγωνιστικούς θορύβους. Κλείσε την τηλεόραση. Κλείσε την πόρτα. Ρυθμίστε την ένταση με βάση την ικανότητα ακοής του αγαπημένου σας προσώπου. Επιλέξτε μουσική που δεν διακόπτεται από διαφημίσεις, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.
  • Ενθαρρύνετε την κίνηση. Βοηθήστε τον αγαπημένο σας να χτυπήσει παλαμάκια ή να χτυπήσει τα πόδια του στον ρυθμό. Αν είναι δυνατόν, σκεφτείτε να χορέψετε με το αγαπημένο σας πρόσωπο.
  • Τραγουδήστε μαζί. Το να τραγουδάτε μαζί με τη μουσική μαζί με το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να βελτιώσει τη σχέση σας. Ορισμένες πρώτες μελέτες υποδηλώνουν επίσης ότι η μουσική μνήμη λειτουργεί διαφορετικά από άλλους τύπους μνήμης και το τραγούδι μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση μοναδικών αναμνήσεων.

  • Δώστε προσοχή στην ανταπόκριση του αγαπημένου σας προσώπου. Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο φαίνεται να απολαμβάνει συγκεκριμένα τραγούδια, να τα παίζετε συχνά. Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο αντιδρά αρνητικά σε ένα συγκεκριμένο τραγούδι ή είδος μουσικής, επιλέξτε κάτι άλλο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα δείχνει ότι το σκάλισμα της μύτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άνοια

Μελέτη ανακάλυψε ότι συγκεκριμένο βακτήριο προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Τα σταυρόλεξα υπερτερούν των video games στην επιβράδυνση απώλειας μνήμης

Είναι πολύ σημαντική η ψυχοθεραπεία σε άτομα με άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.