Επιστημονικά Νέα

Νέα Έρευνα: Δείχνει ότι το σκάλισμα της μύτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άνοια

Νέα Έρευνα: Δείχνει ότι το σκάλισμα της μύτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άνοια

"Δεν θέλουμε να βλάψουμε το εσωτερικό της μύτης μας και το σκάλισμα και το μάδημα μπορεί να το κάνει αυτό. Αν καταστρέψετε την επένδυση της μύτης, μπορείτε να αυξήσετε το πόσα βακτήρια μπορούν να ανέβουν στον εγκέφαλό σας".

Νέα Έρευνα: Ερευνητές του Πανεπιστημίου Griffith απέδειξαν ότι ένα βακτήριο μπορεί να ταξιδέψει μέσω του οσφρητικού νεύρου στη μύτη και να εισέλθει στον εγκέφαλο των ποντικών, όπου δημιουργεί δείκτες που αποτελούν προφητικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξε ότι το Chlamydia pneumoniae χρησιμοποίησε το νεύρο που εκτείνεται μεταξύ της ρινικής κοιλότητας και του εγκεφάλου ως οδό εισβολής για να εισβάλει στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα κύτταρα του εγκεφάλου στη συνέχεια αντέδρασαν με την εναπόθεση της πρωτεΐνης αμυλοειδούς βήτα, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο καθηγητής James St John, επικεφαλής του Κέντρου Νευροβιολογίας και Έρευνας Βλαστοκυττάρων Clem Jones, είναι συν-συγγραφέας της παγκόσμιας πρωτοποριακής έρευνας. “Είμαστε οι πρώτοι που δείχνουμε ότι τα Chlamydia pneumoniae μπορούν να περάσουν απευθείας από τη μύτη στον εγκέφαλο, όπου μπορούν να προκαλέσουν παθολογίες που μοιάζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ”, δήλωσε ο καθηγητής St John. “Το είδαμε αυτό να συμβαίνει σε ένα μοντέλο ποντικού και τα στοιχεία είναι δυνητικά τρομακτικά και για τους ανθρώπους”. Το οσφρητικό νεύρο στη μύτη είναι άμεσα εκτεθειμένο στον αέρα και προσφέρει μια σύντομη διαδρομή προς τον εγκέφαλο, η οποία παρακάμπτει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Πρόκειται για μια διαδρομή που οι ιοί και τα βακτήρια έχουν μυριστεί ως εύκολη οδό για να εισέλθουν στον εγκέφαλο.

Η ομάδα του Κέντρου σχεδιάζει ήδη την επόμενη φάση της έρευνας και στοχεύει να αποδείξει ότι η ίδια οδός υπάρχει και στον άνθρωπο. “Πρέπει να κάνουμε αυτή τη μελέτη σε ανθρώπους και να επιβεβαιώσουμε αν η ίδια οδός λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Είναι μια έρευνα που έχει προταθεί από πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα ίδια βακτήρια υπάρχουν στους ανθρώπους, αλλά δεν έχουμε βρει πώς φτάνουν εκεί”. Υπάρχουν μερικά απλά βήματα για τη φροντίδα του βλεννογόνου της μύτης σας, τα οποία ο καθηγητής St John προτείνει στους ανθρώπους να κάνουν τώρα, αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο πιθανής εμφάνισης όψιμης νόσου Αλτσχάιμερ. “Το να σκαλίζετε τη μύτη σας και να βγάζετε τις τρίχες από τη μύτη σας δεν είναι καλή ιδέα”, είπε. “Δεν θέλουμε να βλάψουμε το εσωτερικό της μύτης μας και το σκάλισμα και το μάδημα μπορεί να το κάνει αυτό. Αν καταστρέψετε την επένδυση της μύτης, μπορείτε να αυξήσετε το πόσα βακτήρια μπορούν να ανέβουν στον εγκέφαλό σας”.

Τα τεστ όσφρησης μπορεί επίσης να έχουν δυνατότητες ως ανιχνευτές για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια λέει ο καθηγητής St John, καθώς η απώλεια της όσφρησης αποτελεί πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Προτείνει ότι τα τεστ όσφρησης από τη στιγμή που ένα άτομο γίνεται 60 ετών θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα ως πρώιμος ανιχνευτής. “Μόλις ξεπεράσετε τα 65 έτη, ο παράγοντας κινδύνου αυξάνεται αμέσως, αλλά εξετάζουμε και άλλες αιτίες, διότι δεν είναι μόνο η ηλικία – είναι και η περιβαλλοντική έκθεση. Και πιστεύουμε ότι τα βακτήρια και οι ιοί είναι καθοριστικής σημασίας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το νέο trend του Tiktok που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία

Νέα προσέγγιση για την επούλωση δερματικών λοιμώξεων και πληγών

Μήπως αναπνέουμε λάθος όλη μας τη ζωή;

Οι επιπλοκές, η θεραπεία και πρόληψη της Ιγμορίτιδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.