ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια Αλτσχάιμερ: Δύο ξεχωριστές νόσοι – Δείτε τις αιτίες και τα σημάδια

Άνοια Αλτσχάιμερ: Δύο ξεχωριστές νόσοι – Δείτε τις αιτίες και τα σημάδια

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η νόσος του Alzheimer δεν είναι αναστρέψιμη ασθένεια. Είναι εκφυλιστική και ανίατη αυτή τη στιγμή. Ορισμένες μορφές άνοιας, από αλληλεπίδραση φαρμάκων ή έλλειψη βιταμινών, είναι στην πραγματικότητα αναστρέψιμες ή προσωρινές.

Άνοια Αλτσχάιμερ: Εσείς γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στην άνοια και στη νόσο Αλτσχάιμερ; Πολλοί άνθρωποι δεν τη γνωρίζουν και μάλιστα χρησιμοποιούν εναλλακτικά τους δύο όρους.

Η άνοια είναι ένα όρος – ομπρέλα για συμπτώματα όπως η διαταραγμένη μνήμη και η σκέψη που αλληλεπιδρά αρνητικά με την καθημερινότητα• η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ένα συγκεκριμένο είδος άνοιας. Άλλα είδη άνοιας περιλαμβάνουν την αγγειακή άνοια, την άνοια με σωμάτια Lewy, την μετωποκροταφική άνοια, το Πάρκινσον και τη νόσο του Χάντινγκτον. Το Αλτσχάιμερ όμως είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας – σε περίπου 60-70% των περιπτώσεων.

Οι αιτίες της άνοιας είναι πολύ διαφορετικές

Μία ασθένεια, μεταβολικό πρόβλημα, αγγειακή ασθένεια, ή σπάνια μια λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας άνοια. Ακόμα και η ασθένεια της Τρελής Αγελάδας, που είναι εξαιρετικά σπάνια, μπορεί να συνεισφέρει στην άνοια. Μια πάθηση που ονομάζεται καταθλιπτική «ψευδο» άνοια αποτελεί μια άλλη πιθανή πηγή. Όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι χαμηλά, μπορεί να δυσκολευόμαστε να εστιάσουμε την προσοχή μας. Και όταν αυτή αποσπάται, δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε, κάτι που εμφανίζεται ως άνοια.

Από την άλλη πλευρά, το Αλτσχάιμερ έχει τη δική του προέλευση. Είναι μια εγκεφαλική ασθένεια που δημιουργείται από συγκεντρώσεις πλακών βήτα-αμυλοειδών και πρωτεϊνών που ονομάζονται tau και βλάπτουν τα κύτταρα σε εγκεφαλικές περιοχές που ελέγχουν λειτουργίες, όπως η σκέψη, η μνήμη και η λογική.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, η άνοια είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει την επικοινωνία και τις επιδόσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων και η ασθένεια του Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας που επηρεάζει συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα.

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η νόσος του Alzheimer δεν είναι αναστρέψιμη ασθένεια. Είναι εκφυλιστική και ανίατη αυτή τη στιγμή. Ορισμένες μορφές άνοιας, από αλληλεπίδραση φαρμάκων ή έλλειψη βιταμινών, είναι στην πραγματικότητα αναστρέψιμες ή προσωρινές.

Πολλαπλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο

Υπάρχει επίσης αυτό που ονομάζεται μικτή άνοια, που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλαπλές συνθήκες που συνδυάζονται για να προκαλέσουν άνοια. Στ0 30% των περιπτώσεων, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν επίσης κάποια αγγειακή ασθένεια που επιδεινώνει τα συμπτώματα των γνωστικών ικανοτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκαν μεταλλάξεις που σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη της άνοιας

Κατανοώντας τις ιδιαιτερότητες της άνοιας του Πάρκινσον

Παραλλαγές γονιδίων τροποποιούν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πονοκέφαλος : Τα αίτια που τον προκαλούν

 Πονοκέφαλος : Ο πονοκέφαλος είναι μια πολύ κοινή πάθηση που προκαλεί πόνο και δυσφορία στο κεφάλι, το τριχωτό της κεφαλής ή το λαιμό. Εκτιμάται ότι 7 στα 10 άτομα έχουν τουλάχιστον έναν πονοκέφαλο κάθε χρόνο.

Επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ : ξεκίνησαν οι δηλώσεις ευπαθών ομάδων

Επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ : Για τον μήνα Ιούνιο 2021, δίνεται η δυνατότητα  υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που ανήκουν σε ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ και οι οποίοι υπάγονται στην αριθμ.  39363/1537/30-9-2020 (Β’ 4262) ΚΥΑ.

Χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σήψη μετά από αισθητική επέμβαση σε 29χρονη γυναίκα

Ο Quirke είπε ότι ενώ η θεραπεία δεν είναι δύσκολη, είναι σημαντικό οι αισθητικοί ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τις πιθανότητες μόλυνσης καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα πληρωτικά.

72χρονος άντρας στην Αγγλία διαγνώστηκε με κορωνοϊό που κράτησε περίπου 300 ημέρες

"Σε ένα σημείο, ήμουν ξαπλωμένος για δύο ή τρεις μήνες", είπε στο The Guardian. "Η γυναίκα μου έπρεπε να με πλένει και να με ξυρίζει στο κρεβάτι γιατί απλώς δεν μπορούσα να σηκωθώ. Μερικές φορές ευχόμουν να με έπαιρναν στη μέση της νύχτας, γιατί απλά δεν μπορούσα να συνεχίσω πια, ήμουν στο σημείο που φοβόμουν περισσότερο να ζήσω από το να πεθάνω."

Αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες και σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων κακών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.

Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

Μπορούν τα αμυλούχα σνακ να βλάψουν την υγεία της καρδιάς;

Διατροφή Καρδιά: Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο μετά από οποιοδήποτε γεύμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις κι άλλες αιτίες.