ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκέφαλος: Η ικανότητα ισορροπίας προβλέπει τη γνωστική εξασθένηση

Εγκέφαλος: Η ικανότητα ισορροπίας προβλέπει τη γνωστική εξασθένηση

Εγκέφαλος: Η ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μικρές αλλαγές στη γνωστική ικανότητα.

Η σωματική ισορροπία μπορεί να μην φαίνεται ότι θα σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία. Τώρα, όμως, ερευνητές από την Ιαπωνία έχουν αναπτύξει έναν νέο τρόπο πρόβλεψης γνωστικών προβλημάτων σύμφωνα με τη φυσική ισορροπία. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο BMC Geriatrics, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα αποκάλυψαν ένα νέο μέτρο φυσικής ισορροπίας που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ (AD).

Η ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μικρές αλλαγές στη γνωστική ικανότητα. Καθώς τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε AD, η έγκαιρη αναγνώριση της MCI μπορεί να καθοδηγήσει ιατρικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτό το αποτέλεσμα. Προβλήματα με τη φυσική ισορροπία έχει γίνει αντιληπτό από καιρό ότι εμφανίζονται σε άτομα με AD, τα οποία έχουν υψηλή συχνότητα πτώσεων, και αυτά με MCI έχουν παρόμοιες αλλαγές στην αιθουσαία λειτουργία.

Επομένως, μπορεί να είναι δυνατός ο έλεγχος ατόμων για MCI προτού εμφανίσουν συμπτώματα ανάλογα με το εάν έχουν προβλήματα με τη φυσική ισορροπία. Ωστόσο, επί του παρόντος, λίγες επιλογές είναι διαθέσιμες για αποτελεσματικό έλεγχο ισορροπίας στον γενικό πληθυσμό, τις οποίες οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Tsukuba στόχευαν να αντιμετωπίσουν. «Οι πρώιμες παρεμβάσεις είναι κρίσιμες για την πρόληψη της AD», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Naoya Yahagi. «Επειδή οι αλλαγές στην αιθουσαία λειτουργία έχουν συσχετιστεί τόσο με το MCI όσο και με την AD, θέλαμε να αναπτύξουμε έναν νέο τρόπο για την αποτελεσματική αξιολόγηση τέτοιων αλλαγών στον γενικό πληθυσμό».

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές κατασκεύασαν μια νέα μέθοδο για την αξιολόγηση της ικανότητας ισορροπίας και της αιθουσαίας λειτουργίας χρησιμοποιώντας μια πλακέτα ισορροπίας Nintendo Wii με αφρώδες ελαστικό. Η κλίμακα ονομάστηκε δείκτης οπτικής εξάρτησης της σταθερότητας της στάσης (VPS). Υγιείς εθελοντές ηλικίας 56–75 ετών χωρίς εμφανή γνωστική εξασθένηση ολοκλήρωσαν το VPS, καθώς και μετρήσεις της γνωστικής λειτουργίας. «Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά», εξηγεί ο καθηγητής Yahagi. «Διαπιστώσαμε ότι οι βαθμολογίες στο VPS συσχετίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με τη γνωστική εξασθένηση που αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τη Γνωσιακή Αξιολόγηση του Μόντρεαλ, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για τον έλεγχο της γνωστικής ικανότητας».

Επιπλέον, η κλίμακα είχε σχετικά υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, υποδεικνύοντας ότι ήταν επιτυχής στο να συλλέξει σημαντικές ενδείξεις για να δείξει εάν ένα άτομο κινδύνευε να αναπτύξει AD. “Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα χαρακτηριστικά του MCI αναγνωρίστηκαν εύκολα από το VPS. Ως εκ τούτου, αυτή η νέα κλίμακα μπορεί να είναι χρήσιμος τρόπος για τον έλεγχο της MCI στον γενικό πληθυσμό”, λέει ο καθηγητής Yahagi.

Δεδομένου ότι τα προβλήματα με τη φυσική ισορροπία είναι γνωστό ότι εμφανίζονται σε άτομα με MCI και AD, το VPS θα μπορούσε να είναι ένας φθηνός και προσιτός τρόπος για τον έλεγχο της γνωστικής εξασθένησης στο γενικό πληθυσμό. Η έγκαιρη και ακριβής ανίχνευση του MCI θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες επιλογές θεραπείας, οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν δραματικά τα αποτελέσματα για άτομα με νευροεκφυλιστικές καταστάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η μάθηση με βάση το παιχνίδι επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού

Η σωματική ισορροπία προβλέπει την γνωστική εξασθένηση

5 αποτελεσματικοί τρόποι για να βελτιώσετε την γνωστική σας ικανότητα

Η άνοια προκαλεί μόνο περίπου το 41% της γνωστικής έκπτωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πατάτες: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Πατάτες: Η ποιότητα της διατροφής μας είναι αποτέλεσμα της συνολικής διατροφικής μας προσέγγισης και των επιλογών που κάνουμε καθημερινά.

Σχέσεις: Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος υποκρίνεται;

Σχέσεις: Για να αποφύγετε να σπαταλήσετε την ενέργειά σας και να πληγωθείτε από εφήμερες, ευκαιριακές σχέσεις είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους που επιλέγετε να παραμείνουν στο πλευρό σας.

Φαγητό: Ποιες είναι οι ιδανικές ώρες να τρώμε;

Φαγητό: Το να τρώμε νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε σωματικό βάρος, ενώ η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε χρονικό παράθυρο 10 ωρών θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.