ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οφθαλμικές εξετάσεις: Πώς βοηθούν στην ανίχνευση διαβήτη, ΣΚΠ και άνοιας;

Οφθαλμικές εξετάσεις: Πώς βοηθούν στην ανίχνευση διαβήτη, ΣΚΠ και άνοιας;

Οφθαλμικές εξετάσεις: Οι περισσότεροι από εμάς ελέγχουμε τακτικά τα μάτια μας, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι το τεστ ματιών δεν είναι μόνο για τον έλεγχο της όρασης και τη διόρθωση προβλημάτων όρασης.

Τα μάτια είναι τα “παράθυρα προς την ψυχή” και πολλά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι επίσης παράθυρα τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο σώμα. Αρκετές καταστάσεις υγείας μπορούν να ανιχνευθούν με την εξέταση των ματιών, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμη και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Οι περισσότεροι από εμάς ελέγχουμε τακτικά τα μάτια μας, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι το τεστ ματιών δεν είναι μόνο για τον έλεγχο της όρασης και τη διόρθωση προβλημάτων όρασης. Το μάτι είναι το μόνο μέρος του σώματος όπου οι γιατροί μπορούν, μη επεμβατικά, να εξετάσουν το εσωτερικό ενός οργάνου. Στο πίσω μέρος του ματιού βρίσκεται ο αμφιβληστροειδής, όπου διακρίνονται καθαρά τα αιμοφόρα αγγεία και το οπτικό νεύρο.

Χάρη σε αυτό, οι οπτομέτρης και οι οφθαλμίατροι μπορούσαν να διαγνώσουν όχι μόνο διαταραχές του ματιού, αλλά και συστηματικές ασθένειες — αυτές που επηρεάζουν άλλα όργανα του σώματος ή ολόκληρο το σώμα. Εάν μια οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας εγείρει ανησυχίες, ο οπτομέτρης μπορεί να παραπέμψει ένα άτομο σε γιατρό οφθαλμίατρο ο οποίος θα το διερευνήσει πραγματοποιώντας περαιτέρω οφθαλμικές εξετάσεις. Εάν οι έρευνές τους αποκαλύψουν συστηματική νόσο, μπορούν στη συνέχεια να παραπέμψουν το άτομο στον σχετικό ειδικό.

Τι μπορεί να διαγνωστεί;

Εκτός από τον εντοπισμό προβλημάτων με την όραση, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός, μια οφθαλμική εξέταση ρουτίνας θα ανιχνεύσει άλλες οφθαλμικές διαταραχές, όπως το γλαύκωμα και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Εξετάζοντας τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο, ο οπτομέτρης μπορεί επίσης να ανακαλύψει πολλά για τη γενική υγεία ενός ατόμου. Αυτή η μη επεμβατική διαδικασία μπορεί να ανιχνεύσει πολλές άλλες καταστάσεις υγείας που μπορεί να φαίνονται ασύνδετες με τα μάτια, μεταξύ των οποίων:

  • η υπέρταση,
  • ο διαβήτης,
  • οι διαταραχές του θυρεοειδούς,
  • και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ).

Η οφθαλμική φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του ματιού και συχνά μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας συστηματικής νόσου. Το κλειδί για τη διάγνωση της αιτίας είναι η εστιασμένη λήψη ιστορικού που ακολουθείται από καθοδηγούμενη έρευνα των σχετικών συστημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων αίματος.

Αλλαγή στα αιμοφόρα αγγεία

Οι αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή μπορεί να είναι πρώιμοι δείκτες τόσο του διαβήτη όσο και της υπέρτασης. Ο διαβήτης είναι η πιο συχνά διαγνωσθείσα ασθένεια δεδομένης της συχνότητας της νόσου καθώς και των κλασικών ευρημάτων στην εξέταση του αμφιβληστροειδούς, που μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία, διαρροή υγρού και περιοχές με κακή ροή αίματος. Αν και η σταθερή διάγνωση του διαβήτη μπορεί να γίνει μόνο με τεστ γλυκόζης αίματος, οι αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς μπορούν να δώσουν μια ισχυρή ένδειξη ότι ένα άτομο μπορεί να έχει διαβήτη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, τα σημάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορούν μερικές φορές να ανιχνευθούν με οφθαλμολογική εξέταση ακόμη και πριν ένα άτομο υποψιαστεί ότι μπορεί να έχει διαβήτη. Μόλις διαγνωστεί, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαβήτης ελέγχεται καλά, το άτομο μπορεί στη συνέχεια να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο περαιτέρω βλάβης στα μάτια. Εκτός από τις τοπικές οφθαλμικές θεραπείες όπως η θεραπεία με λέιζερ ή οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις στα μάτια, βελτιώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κολλώντας σωστή φαρμακολογική θεραπεία, ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης και οι απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να οδηγήσουν σε υποχώρηση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Ωστόσο, για τα άτομα με διαβήτη, οι πιο σημαντικές οφθαλμικές εξετάσεις πραγματοποιούνται μετά τη διάγνωση, για την παρακολούθηση των αλλαγών στα μάτια και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο διαβήτης διαγιγνώσκεται πριν γίνουν εμφανείς αλλαγές στον αμφιβληστροειδή, αλλά η εξέταση του αμφιβληστροειδούς είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να βοηθήσει στη διαχείριση της νόσου και να παρέμβει όταν ενδείκνυται, με οποιαδήποτε από μια ποικιλία θεραπειών για τη μείωση του κινδύνου τύφλωσης από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Κλασικά σημάδια υπέρτασης

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σημάδια της υπέρτασης, ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης, βρίσκονται στα μάτια περίπου του 10% του ενήλικου πληθυσμού χωρίς διαβήτη. Κατά την εξέταση, ένας οφθαλμίατρος μπορεί να δει ίχνη στένωσης των αρτηριολίων στον αμφιβληστροειδή, αρτηριοφλεβική εγκοπή, αιμορραγίες αμφιβληστροειδούς και, όπως στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μικροανευρύσματα. Όλα αυτά είναι δείκτες υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Η υπέρταση εμφανίζεται επίσης με κλασικά σημάδια μέσα στο μάτι. Τα πρώτα σημάδια υπέρτασης είναι η στένωση των αγγείων, που συχνά αναφέρεται ως «ασημένια καλωδίωση» λόγω της εμφάνισής τους.

Σημάδια του Αλτσχάιμερ στα μάτια

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι μια συναρπαστική προοπτική στην πρώτη γραμμή της τρέχουσας ιατρικής έρευνας. Ο αμφιβληστροειδής αποτελείται από πολλαπλά στρώματα εξειδικευμένων νευρικών κυττάρων και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι ίδιες αλλαγές στον εγκέφαλο μπορούν να συμβούν στον αμφιβληστροειδή, επιτρέποντας ενδεχομένως τον έλεγχο ασθενών για πρώιμα σημεία της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι τρέχουσες μέθοδοι διάγνωσης της αξιόπιστης πηγής Alzheimer είναι συχνά χρονοβόρες, επεμβατικές και δαπανηρές, επομένως η δυνατότητα διάγνωσης της πάθησης από τον αμφιβληστροειδή θα ήταν τεράστια πρόοδος.

Αν και αυτή δεν είναι ακόμη μια ασθένεια που μπορεί να διαγνωστεί από μια συνήθη οφθαλμολογική εξέταση, πρόσφατη έρευνα έχει προτείνει ότι οι γιατροί θα μπορούσαν, στο μέλλον, να διαγνώσουν το Αλτσχάιμερ μέσω σαρώσεων αμφιβληστροειδούς. Η νέα τεχνική, που μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, συνδυάζει τα αποτελέσματα δύο σαρώσεων για την αξιολόγηση της κατάστασης του αμφιβληστροειδούς. Τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν πολύ πιο τραχιά επιφάνεια αμφιβληστροειδούς από αυτά που δεν έχουν. Άλλες έρευνες εντόπισαν βήτα-αμυλοειδείς πλάκες στον αμφιβληστροειδή ως ένδειξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς και στον φακό του ματιού, και οι δύο μπορούν να ανιχνευθούν με μη επεμβατικές μεθόδους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμπεριλάβετε αυτές τις τροφές για προβλήματα όρασης

Γνωρίζατε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του θυρεοειδούς και της ξηροφθαλμίας;

Καταπόνηση των ματιών από ψηφιακές οθόνες

Το μπλε φως μπορεί να επηρεάσει τα μάτια, τον ύπνο και την υγεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορείτε να πίνετε κρασί κάθε μέρα;

Κρασί: Η απόφαση να πίνουμε κρασί κάθε μέρα θα πρέπει να λαμβάνεται με βάση προσωπικές εκτιμήσεις υγείας, τον τρόπο ζωής και τις ατομικές προτιμήσεις.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε σεξ σε δημόσιο χώρο;

Δημόσιος χώρος συνουσία: Η ενασχόληση με σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού, συνοδεύεται από το δικό της σύνολο εκτιμήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής και της συναινετικής συμμετοχής.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις υπερβολικές θερμίδες;

Διατροφή: Ενσωματώνοντας αυτές τις στρατηγικές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να αναπτύξετε μια θετική σχέση με το φαγητό, να κάνετε συνειδητές επιλογές και να πείτε όχι στις περιττές θερμίδες.

Τι μπορείτε να φάτε μετά από μία επέμβαση;

Επέμβαση: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την επισκευή και την ανάκτηση των ιστών. Συμπεριλάβετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, αυγά, τόφου και όσπρια.

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

Στοματική υγεία: Η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και νόσο των ούλων. Ωστόσο, αναδυόμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μη φροντίδα της στοματικής σας υγιεινής συνδέεται με συστηματικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διαβήτη.