ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θυρεοειδής: Γνωρίζατε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του θυρεοειδούς και της ξηροφθαλμίας;

Θυρεοειδής: Γνωρίζατε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του θυρεοειδούς και της ξηροφθαλμίας;

Θυρεοειδής: Η οφθαλμοπάθεια του Graves μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στα μάτια, προεξέχοντες βολβούς των ματιών και αλλαγές στην όραση.

Η ξηροφθαλμία είναι ένα από τα πιθανά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού. Κνησμός. Ξύσιμο. Καύση; Εάν έχετε υποφέρει ποτέ από ξηροφθαλμία, γνωρίζετε πολύ καλά πόσο άβολο ή εντελώς επώδυνο μπορεί να είναι. Σε μερικούς ανθρώπους, ένα οφθαλμικό πρόβλημα γνωστό ως οφθαλμοπάθεια του Graves μπορεί να αναπτυχθεί εάν υπάρξει υποθυρεοειδισμός μετά από θεραπεία για τη νόσο του Graves — την πιο κοινή μορφή υπερδραστήριου θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός). Η οφθαλμοπάθεια του Graves μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στα μάτια, προεξέχοντες βολβούς των ματιών και αλλαγές στην όραση.

Πώς επηρεάζει ο υπερθυρεοειδισμός τα μάτια;

Αν και η ξηροφθαλμία που προκαλείται από τον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να έχει την ίδια αίσθηση με την ξηροφθαλμία που προκαλείται από το σύνδρομο ξηροφθαλμίας, μερικές φορές είναι αρκετά διαφορετική. Με το σύνδρομο ξηροφθαλμίας, τα μάτια σας απλά δεν παράγουν αρκετά δάκρυα για να διατηρήσουν το μάτι σας λιπασμένο, με αποτέλεσμα την ξηροφθαλμία. Με τον υπερθυρεοειδισμό, ωστόσο, τα μάτια σας μπορεί να παράγουν δάκρυα κανονικά και στην πραγματικότητα θα μπορούσε να αρχίσει να παράγει περισσότερα δάκρυα από το κανονικό.

Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;

Ο υπερθυρεοειδισμός, που ονομάζεται επίσης υπερδραστήριος θυρεοειδής, είναι μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής σας παράγει και απελευθερώνει υψηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό σας. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν γρήγορο καρδιακό παλμό, απώλεια βάρους, αυξημένη όρεξη και άγχος. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, ραδιενεργό ιώδιο, β-αναστολείς και χειρουργική επέμβαση. Οι κύριες ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής περιλαμβάνουν την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και τη θυροξίνη (Τ4).

Πώς αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία όταν έχετε πάθηση του θυρεοειδούς;

  • Οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συνταγή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα όπως τεχνητά δάκρυα ή λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες για να βοηθήσετε στη διαχείριση της ξηροφθαλμίας σας. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «ανακούφιση των κόκκινων ματιών», καθώς αυτά μπορεί να επιδεινώσουν την ξηροφθαλμία.

  • Συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες στεροειδών: Ένας επαγγελματίας ιατρός, όπως ένας οφθαλμίατρος, μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερες οφθαλμικές σταγόνες στεροειδών για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα μάτια σας υγρά. Αυτές οι σταγόνες μπορούν επίσης να μειώσουν οποιοδήποτε πρήξιμο ή ερεθισμό. Ωστόσο, οι στεροειδείς οφθαλμικές σταγόνες είναι συνήθως ασφαλείς για χρήση μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Συνταγογραφούμενα από του στόματος στεροειδή: Τα από του στόματος στεροειδή φάρμακα μπορούν μερικές φορές να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ξηροφθαλμίας και άλλων συμπτωμάτων υγείας των ματιών. Μπορεί να συνταγογραφηθούν από τον ενδοκρινολόγο που θεραπεύει την πάθηση του θυρεοειδούς σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καταπολεμήστε την ξηροφθαλμία με 8 απλά βήματα

Το laser για διόρθωση της όρασης μπορεί να προκαλούν επιπλοκές

Δείτε τα σημαντικότερα προβλήματα της όρασης

Γιατί νιώθετε ότι τα μάτια σας έχουν πάρει φωτιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Με μια ισορροπημένη διατροφή και την αντίληψη των συμπτωμάτων έλλειψης, μπορούμε να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και ενεργητικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βελτίωση της πρόβλεψης του προχωρημένου καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων

Η προσφορά συμπληρωματικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει την πιθανότητα διάγνωσης προχωρημένου καρκίνου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θυμαριού

Θυμάρι: Με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, την υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το θυμάρι μας χαρίζει μια συνολική ευεξία που ξεπερνά τα σύνορα της καθημερινής μας ζωής.