Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ αναπνοή: Πώς οι καθημερινές ασκήσεις αναπνοής βοηθούν στη μείωση εμφάνισης;

Αλτσχάιμερ αναπνοή: Πώς οι καθημερινές ασκήσεις αναπνοής βοηθούν στη μείωση εμφάνισης;

Αλτσχάιμερ αναπνοή: Οι αναπνευστικές ασκήσεις που γίνονται για 20 λεπτά δύο φορές την ημέρα βοήθησαν στη μείωση των πεπτιδίων που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο αίμα.

Οι αναπνευστικές ασκήσεις που γίνονται για 20 λεπτά δύο φορές την ημέρα βοήθησαν στη μείωση των πεπτιδίων που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο αίμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτές οι καθημερινές ασκήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής άνοιας.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν μια μονάδα βιοανάδρασης ενώ ολοκλήρωσαν ασκήσεις αναπνοής για τέσσερις εβδομάδες. Οι ερευνητές έκοψαν ένα μόνιτορ καρδιάς στο αυτί και το συνέδεσαν με ένα φορητό υπολογιστή μπροστά στον συμμετέχοντα. Συμμετείχαν 108 συμμετέχοντες, με τους μισούς ηλικίας 18 έως 30 ετών και τους μισούς ηλικίας 55 έως 80 ετών.

Οι μισοί συμμετέχοντες άκουσαν χαλαρωτική μουσική ή σκέφτηκαν ήρεμες εικόνες, όπως μια σκηνή στην παραλία ή μια βόλτα στο πάρκο. Είδαν επίσης ένα όργανο ελέγχου καρδιακών παλμών στην οθόνη του φορητού υπολογιστή για να εξασφαλίσουν ότι ο καρδιακός τους ρυθμός παρέμεινε σταθερός. Η δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων βηματοδότησε την αναπνοή της ώστε να ταιριάζει με τον βηματιστή στο φορητό υπολογιστή. Όταν σηκώθηκε ένα τετράγωνο, εισέπνευσαν. Όταν έπεσε, εξέπνευσαν.

Αυτή η άσκηση σχεδιάστηκε για να αυξήσει τις ταλαντώσεις που προκαλούνται από την αναπνοή στον καρδιακό τους ρυθμό. Οι καρδιακοί τους παλμοί αυξάνονταν κατά την εισπνοή και βυθίστηκαν κατά την εκπνοή. Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις αίματος πριν από την έναρξη των αναπνευστικών ασκήσεων και ξανά μετά από τέσσερις εβδομάδες. Εξέτασαν 2 πεπτίδια – το αμυλοειδές 40 και το 42. Οι επιστήμονες λένε ότι πιστεύουν ότι η συσσώρευση αυτών των πεπτιδίων πυροδοτεί τη διαδικασία της νόσου του Αλτσχάιμερ. Υψηλότερο επίπεδο των πεπτιδίων στο αίμα θα μπορούσε να υποδηλώνει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Τι είναι τα βήτα πεπτίδια αμυλοειδούς;

Τα πεπτίδια βήτα αμυλοειδούς είναι ο ύποπτος «κακός» στη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τον Δρ David Merrill, ψυχίατρο ενηλίκων και γηριατρών και διευθυντή του Pacific Brain Health Center του Pacific Neuroscience Institute στο Providence Saint John’s Health Center στην Καλιφόρνια. Μπορεί να παράγονται στο σώμα λόγω στρες. Αν ναι, θα ήταν λογικό ότι η αναπνοή χαλάρωσης θα μείωνε τα επίπεδα. «Ακόμα καλύτερα θα ήταν να μετριάζουμε τους στρεσογόνους παράγοντες εξαρχής. Υγιές σώμα, υγιές μυαλό», είπε ο Merrill.

Πώς η αναπνοή επηρεάζει τα πεπτίδια

Τα επίπεδα και των δύο πεπτιδίων στο πλάσμα μειώθηκαν στη δεύτερη ομάδα κατά τη διάρκεια της μελέτης που ανέπνεε αργά και προσπάθησε να αυξήσει τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού τους. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια τόσο στους νεότερους όσο και στους μεγαλύτερους που συμμετείχαν. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η συμπεριφορά μπορεί να μειώσει τα βήτα πεπτίδια αμυλοειδούς στο πλάσμα του αίματος.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η στέρηση ύπνου και το άγχος μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα. Οι παρεμβάσεις άσκησης δεν μείωσαν τα επίπεδα. «Ο κρίσιμος ρόλος των αμυλοειδών βήτα πεπτιδίων στην πρόκληση της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι ξεκάθαρος από το γεγονός ότι οποιαδήποτε γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει το επίπεδο των πεπτιδίων βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Δρ Gayatri Devi, νευρολόγος στο Lenox Hill Hospital. στη Νέα Υόρκη. «Ωστόσο, το μη φυσιολογικό ταυ, μια άλλη πρωτεΐνη του εγκεφάλου, χρειάζεται για την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βιοανάδραση

Σύμφωνα με το Harvard Health, η βιοανάδραση επιχειρεί να διδάξει ένα άτομο που το χρησιμοποιεί να ελέγχει τις αυτόματες λειτουργίες του σώματος. Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγξουν τον καρδιακό ρυθμό, την ένταση των μυών, την αναπνοή, την εφίδρωση, τη θερμοκρασία του δέρματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων ιατρικών καταστάσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η βιοανάδραση θα μπορούσε να είναι ένας χαμηλού κόστους και χαμηλού κινδύνου τρόπος για τη μείωση των πεπτιδίων στο πλάσμα.

«Οποιαδήποτε αναπνευστική άσκηση που μας βοηθά να ηρεμήσουμε και μειώνει το στρες, καθώς και να μας επιτρέπει να κοιμηθούμε, βοηθά στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ», είπε ο Devi. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας βιοανάδρασης, ο θεραπευτής σας συνδέει με αισθητήρες που είναι συνδεδεμένοι σε έναν υπολογιστή, σύμφωνα με το Harvard Health. Οι αισθητήρες ανιχνεύουν τις αντιδράσεις του σώματος, τις οποίες καταγράφει ο υπολογιστής. Καθώς μαθαίνετε να ελέγχετε τις λειτουργίες του σώματός σας, όπως η αναπνοή, η μηχανή βιοανάδρασης σηματοδοτεί την πρόοδό σας.

Ο θεραπευτής καθορίζει πόσες συνεδρίες χρειάζονται και, στο τέλος, μπορεί να παρέχει ασκήσεις για να συνεχιστούν στο σπίτι. «Στη μελέτη, μια συσκευή που βασίζεται σε υπολογιστή χρησιμοποιήθηκε για να καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στις συνεδρίες βιοανάδρασης», είπε ο Sadowski. «Ωστόσο, είναι δυνατό να εκπαιδεύσουμε άτομα να εκτελούν τη βιοανάδραση χωρίς καθοδήγηση. Η συσσώρευση αμυλοειδών βήτα πεπτιδίων στον εγκέφαλο είναι μια απίστευτα παρατεταμένη διαδικασία. Απομένει να καθοριστεί πόσο καιρό θα συνεχιστεί η παρέμβαση βιοανάδρασης για να επιτευχθεί κλινικά σημαντικό αποτέλεσμα στη μείωση του κινδύνου ασθένειας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αλτσχάιμερ: Ο βαθύς ύπνος μπορεί να μετριάσει την απώλεια μνήμης

Θα μπορούσε η μακροχρόνια COVID να αλλάξει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου;

Η άνοια αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης;

Πώς αλλάζει τη ζωή μας το Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.

Μας κάνει ο ανταγωνισμός λιγότερο ηθικούς; Νέα έρευνα λέει ναι, αλλά μόνο λίγο

Αυτά τα διερευνητικά αποτελέσματα -που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί- υποδηλώνουν έναν λόγο για τον οποίο ο ανταγωνισμός δεν επηρεάζει πολύ την ηθική κατά μέσον όρο. Ίσως, η μειονεκτική θέση σε μια ανταγωνιστική διαδικασία να είναι αυτή που διαφθείρει και όχι ο ανταγωνισμός καθαυτός.

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.