Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Άνοια: Διαδικτυακό εργαλείο αποδεικνύεται αποτελεσματικό στην εκτίμηση του κινδύνου της διαταραχής

Άνοια: Διαδικτυακό εργαλείο αποδεικνύεται αποτελεσματικό στην εκτίμηση του κινδύνου της διαταραχής

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Anstey επιδιώκει να μεταφράσει το διαδικτυακό εργαλείο σε διάφορες γλώσσες, ώστε να είναι προσβάσιμο σε περισσότερους ανθρώπους. "Και εξετάζουμε, επίσης, την ανάπτυξη μιας σύντομης μορφής του εργαλείου. Έτσι, συμβαίνουν πολλά στον τομέα της μετάφρασης της έρευνας, καθώς και στον τομέα της γλωσσικής μετάφρασης πάνω στον οποίο εργαζόμαστε".

Άνοια: Ερευνητές του Πανεπιστημίου UNSW του Σίδνεϊ και της Νευροεπιστημονικής Έρευνας της Αυστραλίας (NeuRA) ανέπτυξαν και αξιολόγησαν ένα εργαλείο για την εκτίμηση του κινδύνου άνοιας, με πολλά υποσχόμενα αρχικά αποτελέσματα. Επί του παρόντος, πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια σε όλον τον κόσμο, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί σε 78 εκατομμύρια έως το 2030 και την εστίαση της έρευνας για την άνοια να στρέφεται όλο και περισσότερο προς την πρόληψη. Η συμπλήρωση του διαδικτυακού εργαλείου διαρκεί περίπου 20 λεπτά και παρέχει μια εξατομικευμένη έκθεση για τον κίνδυνο άνοιας, την οποία οι ασθενείς μπορούν να συζητήσουν με τον γιατρό τους. Από την ανάπτυξη του εργαλείου κινδύνου -γνωστό ως CogDRisk- το 2022, η ομάδα αξιολογεί την επιτυχία του εργαλείου, δοκιμάζοντάς το σε τέσσερα υπάρχοντα σύνολα δεδομένων, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται πρόσφατα στο ‘Περιοδικό για την Πρόληψη της Νόσου Αλτσχάιμερ’ The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease. Κατά την ανάλυσή τους, διαπίστωσαν ότι το CogDrisk είναι αποτελεσματικό στην πρόβλεψη της άνοιας. “Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για την άνοια στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία”, λέει η καθηγήτρια Kaarin Anstey από τη Σχολή Ψυχολογίας και NeuRA του Πανεπιστημίου UNSW. “Αλλά υπάρχει ένα κενό μεταξύ της απλής γνώσης των κινδύνων και της πραγματικής ικανότητας να εκτιμήσεις αν έχεις ή όχι τον κίνδυνο και, στη συνέχεια, να ξέρεις τι να κάνεις γι’ αυτό. Το CogDrisk αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα”.

Συγκέντρωση των παραγόντων κινδύνου για την άνοια

Οι ανεπιτυχείς κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία της άνοιας οδήγησαν σε επείγουσες εκκλήσεις για την πρόληψη της άνοιας. “Η πρόληψη αναγνωρίζεται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένας από τους βασικούς τομείς της έρευνας. Η Διεθνής Οργάνωση για τη Νόσο Αλτσχάιμερ και τα περισσότερα από τα εθνικά σχέδια δράσης για την άνοια περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου άνοιας”, λέει ο καθηγητής Anstey. Αλλά ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές μελέτες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για την άνοια σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει απαραίτητα πάντα συμφωνία σχετικά με το ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η ομάδα χρησιμοποίησε στατιστικές μεθόδους για να συνδυάσει όλους τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. “Έτσι κάναμε μια συστηματική ανασκόπηση, για να συγκεντρώσουμε όλους τους διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου για την άνοια – αυτούς που ήταν ισχυροί και αυτούς που ήταν τροποποιήσιμοι και μπορούσαν να αξιολογηθούν μέσω ενός εργαλείου αυτοαναφοράς”, λέει ο καθηγητής Anstey. Μερικοί από τους βασικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας κάποιου περιλαμβάνουν την ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα, την παχυσαρκία στη μέση ηλικία, την υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία, το κάπνισμα και την κακή διατροφή. “Όλη αυτή η διαδικασία διήρκεσε αρκετά χρόνια, δημοσιεύσαμε την ανασκόπηση και στη συνέχεια έπρεπε να αναπτύξουμε το ίδιο το εργαλείο αξιολόγησης του κινδύνου”.

Αξιολόγηση του εργαλείου σε διαφορετικές κοόρτες

Συχνά, τα εργαλεία εκτίμησης κινδύνου αναπτύσσονται σε μία μόνο κοόρτη και, ως εκ τούτου, ταιριάζουν σε ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων και πληθυσμό, κάτι που δεν λειτουργεί καλά όταν εφαρμόζεται σε άλλους πληθυσμούς. Στην παρούσα μελέτη αναλύθηκαν τέσσερις διαφορετικές κοόρτες από υφιστάμενες ιατρικές μελέτες, με διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία και συνολικά πάνω από 9500 συμμετέχοντες. Τα δεδομένα της κοόρτης αντιστοιχήθηκαν με τους βασικούς παράγοντες κινδύνου και προστασίας που αξιολογήθηκαν στο εργαλείο CogDrisk, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον τα άτομα έχουν διαβήτη, κατάθλιψη και αϋπνία, πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τις διατροφικές τους συνήθειες και το πόσο ασκούν σωματική δραστηριότητα. Η ομάδα ήταν στη συνέχεια σε θέση να τους αντιστοιχίσει με ένα αρχείο περιπτώσεων άνοιας που αναπτύχθηκαν στην ίδια κοόρτη. “Η στατιστική μας ανάλυση δείχνει ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό και γενικεύσιμο εργαλείο”, λέει ο καθηγητής Anstey. “Λειτουργεί σε διαφορετικές χώρες και διαφορετικά σύνολα δεδομένων. Και είναι επίσης αρκετά ολοκληρωμένο, περιλαμβάνει πολλούς από τους νεότερους παράγοντες κινδύνου που δεν περιλαμβάνονταν προηγουμένως”.

Πρόκληση με την πρόβλεψη της άνοιας και μελλοντικές χρήσεις του CogDrisk

Η πρόβλεψη της άνοιας είναι πιο δύσκολη από την πρόβλεψη ορισμένων άλλων ασθενειών, εν μέρει επειδή εξελίσσεται σε διάστημα δύο ή τριών δεκαετιών και μπορεί να υπάρχει ισχυρή γενετική συνιστώσα. “Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Υπάρχουν όμως κάποιοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου τους και θέλουν να κάνουν κάτι γι’ αυτούς μόλις το μάθουν”, λέει ο καθηγητής Anstey. Η ομάδα που ανέπτυξε το εργαλείο ελπίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να διευκολύνει τους γενικούς ιατρούς και τους ασθενείς να λαμβάνουν πληροφορίες για τη μείωση του κινδύνου. “Όχι μόνον υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου, αλλά η ίδια η άνοια είναι πολύ περίπλοκη και οι γενικοί γιατροί είναι πολύ απασχολημένοι. Προσπαθούμε λοιπόν να αναπτύξουμε τρόπους για να διευκολύνουμε το κοινό και τους γενικούς ιατρούς να λαμβάνουν τις σωστές πληροφορίες”. Στη συνέχεια, ο καθηγητής Anstey επιδιώκει να μεταφράσει το διαδικτυακό εργαλείο σε διάφορες γλώσσες, ώστε να είναι προσβάσιμο σε περισσότερους ανθρώπους. “Και εξετάζουμε, επίσης, την ανάπτυξη μιας σύντομης μορφής του εργαλείου. Έτσι, συμβαίνουν πολλά στον τομέα της μετάφρασης της έρευνας, καθώς και στον τομέα της γλωσσικής μετάφρασης πάνω στον οποίο εργαζόμαστε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι νέες υπηρεσίες υγείας για τον εγκέφαλο στοχεύουν στον περιορισμό του κινδύνου άνοιας

Ποιος παράγοντας δρα προληπτικά κατά του Αλτσχάιμερ

Ιδρύονται νέες δομές στήριξης για άτομα με άνοια

Οι αλλαγές προσωπικότητας δεν προηγούνται της εμφάνισης Αλτσχάϊμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα άγχους χρησιμοποιώντας είδη εικόνων

ΑΙ εικόνες: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί είδη εικόνας για να προβλέψει τα επίπεδα άγχους.

Υιοθέτηση της αναδυόμενης τεχνολογίας AI στην υγειονομική περίθαλψη

Αναδυόμενη τεχνολογία: Η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών AI στην υγειονομική περίθαλψη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

CrowdStrike: Ο πάροχος κυβερνοασφάλειας που ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου κατάρρευση των Windows παγκοσμίως

«Καθώς τα τελικά σημεία των δικτύων έχουν καταρρεύσει εμφανίζοντας την μπλε οθόνη του θανάτου, δεν μπορούν να ενημερωθούν εξ αποστάσεως και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με μη αυτόματο τρόπο. Αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει μέρες. Η επιστροφή στο Διαδίκτυο είναι απίθανο να είναι εύκολη», κατέληξε ο Γκρόσμαν.

Eμφυτεύσιμος βιοδιασπώμενος αισθητήρας τζελ για να ανιχνεύει εγκεφαλικό τραύμα

Εγκεφαλικό τραύμα: Αυτή η νέα συσκευή προσφέρει μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς ενσύρματους αισθητήρες, δυνητικά μεταμορφώνοντας τη φροντίδα των ασθενών σε ιατρικά περιβάλλοντα.

Επαναστατική λύση για τη φροντίδα των χρόνιων ασθενειών

Απομακρυσμένη παρακολούθηση: Παρέχει συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και μειώνοντας το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Νέος αισθητήρας θα μπορούσε να ανιχνεύσει το χαλασμένο κρέας

Αισθητήρας κρέας: Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη στην επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων, οι ερευνητές σχεδίασαν έναν νέο βιοαισθητήρα με βάση το γραφένιο που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη φρεσκάδα του κρέατος

Close Icon