Διατροφή

Intermittent fasting: Η διαλείπουσα νηστεία ως προστασία από την άνοια

Intermittent fasting: Η διαλείπουσα νηστεία ως προστασία από την άνοια

Intermittent fasting: Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε ελπίζουμε ότι θα δούμε την υιοθέτηση της διαλείπουσας νηστείας στον υγιεινό τρόπο ζωής για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και το Βασιλικό Νοσοκομείο της Μελβούρνης θα ηγηθούν μιας μελέτης που θα εξετάσει εάν η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Η διαλείπουσα νηστεία, γνωστή και ως χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού, περιλαμβάνει μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων που μπορεί να ποικίλουν από 12 έως 24 ώρες. Σε αυτό το διάστημα μπορούν να καταναλωθούν είδη που δεν δίνουν θερμίδες, για παράδειγμα, μαύρο καφέ χωρίς ζάχαρη.

Ο ερευνητής Δρ Alby Elias, από τη Σχολή Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Επιστημών Υγείας, είπε ότι η περιορισμένη ώρα φαγητού έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. «Γνωρίζουμε ότι η διαλείπουσα νηστεία έχει μια σειρά από οφέλη για διάφορες παθήσεις υγείας, όπως η παχυσαρκία, η αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Λίγα είναι γνωστά για τον ρόλο της χρονικά περιορισμένης τροφής στη μείωση του κινδύνου άνοιας», είπε ο Δρ Ελίας. Η διαλείπουσα νηστεία έχει επίσης συσχετιστεί με βελτιωμένη υγεία των αιμοφόρων αγγείων και μειωμένη φλεγμονή.

«Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία συσχετίστηκε με την απομάκρυνση της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο, το χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ», είπε ο Δρ Ελίας. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η αιτία του πιο συνηθισμένου τύπου άνοιας. Η άνοια επηρεάζει σχεδόν 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η μελέτη, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας για την Άνοια της Αυστραλίας, θα περιλαμβάνει ομάδες εστίασης, όπως μέλη της οικογένειας ατόμων που πάσχουν από άνοια και θα συνεργαστεί πρώτα με την κοινότητα και τους κλινικούς γιατρούς για να καθορίσουν τη διάρκεια της νηστείας.

Θα διερευνήσουν τη σκοπιμότητα της χρονικά περιορισμένης νηστείας και αργότερα θα μετρήσουν πώς η διαλείπουσα νηστεία επηρεάζει τη λειτουργία της μνήμης, το σωματικό βάρος, τα λιπίδια, την αρτηριακή πίεση και τους βιοδείκτες της άνοιας στους ανθρώπους. Η μελέτη με βάση τη Μελβούρνη θα διαρκέσει έναν μήνα και θα περιλαμβάνει 25 συμμετέχοντες που θα κάνουν μια δίαιτα περιορισμένης διάρκειας. «Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε ελπίζουμε ότι θα δούμε την υιοθέτηση της διαλείπουσας νηστείας στον υγιεινό τρόπο ζωής για τη μείωση του κινδύνου άνοιας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διαλείπουσα νηστεία μειώνει τους κινδύνους COVID-19 σε καρδιοπαθείς

7 συμβουλές για να αναζωπυρώσετε την απώλεια λίπους

5 τροφές που αξίζει να εντάξετε στη νηστεία σας

Τα οφέλη για την υγεία της διαλείπουσας νηστείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα