Greek English French German Italian
Pin It

της Νικολέτας Ντάμπου 

‘’Το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα εάν εξακολουθήσει με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης θα κάνει μπαμ.  Θα κλατάρει και δεν θα κλατάρουν οι μικροί για να δώσουν σημάδι ότι κάτι πρέπει να διορθωθεί. Το σύστημα θα κλατάρει από τους μεγάλους. ’’, είπε ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΛΠΕΝ και εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ χθες Κυριακή , κατά την την ομιλία του στο 7ο Συνέδριο του ΣΥΦΑΚ στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι αριθμοί δεν είναι βιώσιμοι και για να είμαι ως φαρμακοβιομηχανία παραγωγική αυτό που με ανησυχεί είναι ότι βλέπω τους παράγοντες που διαμορφώνουν την αγορά να ανεβάζουν τις διεκδικήσεις λες και ξαφνικά έχουμε ξεφύγει από την κρίση. ‘’ σημείωσε ο κ. Πενταφράγκας,

Ειδικότερα, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ είπε ξεκινώντας την ομιλία του ότι θα σας μιλήσω για τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κος Παπαδημητρίου Διαβάστε εδώ : Πρόεδρος ΣΦΕΕ: 25 εκατ.ευρώ το μήνα αυξήθηκε το clawback - και ειδικότερα θα σχολιάσω την αύξηση κατά 25 εκατ. ευρώ το μήνα της υπέρβασης τους 3 τελευταίους μήνες του εξαμήνου 2019 και θα επισημάνω ότι με αυτές τις συνθήκες το σύστημα για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας σταματάει να είναι βιώσιμο.

Εάν ένας κρίκος της αλυσίδας σπάσει, θα μεταφερθεί. Όλη η αλυσίδα έχει πρόβλημα. Πλέον θα πρέπει να βλέπουμε το πρόβλημα συνολικά και συλλογικά. Δεν γίνεται διαφορετικά, τόνισε ο κ. Πενταρφράγκας. Το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα εάν εξακολουθήσει με αυτούς τους ρυθμούς την ανάπτυξή του, θα κάνει μπαμ.  Θα κλατάρει. Και δεν θα κλατάρουν οι μικροί για να δώσουν σημάδι ότι κάτι πρέπει να διορθωθεί. Το σύστημα θα κλατάρει από τους μεγάλους. ‘’ Οι αριθμοί δεν είναι βιώσιμοι και για να είμαι παραγωγικός αυτό που με ανησυχεί είναι ότι βλέπω οι παράγοντες που διαμορφώνουν την αγορά να ανεβάζουν τις διεκδικήσεις λες και ξαφνικά έχουμε ξεφύγει από την κρίση. ‘’ σημείωσε .

‘’Πραγματικά τρομάζω με τους αδικαιολόγητους ρυθμούς ανάπτυξης της κατανάλωσης, τρομάζω με την υποκατάσταση που γίνεται, σε γενικές γραμμές η αγορά σε τεμάχια παραμένει στα ίδια επίπεδα, η δαπάνη αυξάνεται και αυτό μου δείχνει ότι υποκαθίσταται παλαιότερα σκευάσματα με νεότερα και ακριβότερα, και στο τέλος όλοι κυκλοφορούν με μία λογική: δεν προκαλείται δαπάνη στο σύστημα γιατί υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός άρα όσο και να φύγει θα βρεθούν κάποιοι να πληρώσουν, είναι τα τελευταία αρκετά ΦΕΚ και μια πρόσφατη επιστολή του συλλόγου φαρμακοαποθηκαρίων, και προτάσεις όπως αυξήστε και το claw back δεν πειράζει αντέχουν οι φαρμακοβιομηχανίες .’’ είπε εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ. Λυπάμαι, σημείωσε ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας ‘’ αλλά σαν παραγωγικός κλάδος δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε τέτοιες λογικές ούτε να αποδεχτούμε τέτοιες πρακτικές. Με πολύ μεγάλο σεβασμό όλα αυτά τα χρόνια έχουμε φορτωθεί βάρη τα οποία δεν μας αναλογούν. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτή η συμπεριφορά  στα κατά τεκμήριο οικονομικότερα φάρμακα, να επιβαρύνονται τόσο πολύ και πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν αυτού του είδους τα αντικίνητρα που υπάρχουν την Ελλάδα, για να διακινηθούν τα οικονομικότερα σκευάσματα.’’ Υπάρχουν αντικίνητρα, τόνισε και πρώτα από όλα στο επίπεδο του φαρμακείου για να εξηγήσει ότι

‘’ Σε όλο τον κόσμο το φαρμακείο κερδίζει περισσότερο όσο οικονομικότερα είναι τα σκευάσματα. Εδώ υπάρχει μία ευθεία αναλογία αποζημίωσης με την τιμή. Πως θα ισχυριστούμε σε αυτό το δομικό πρόβλημα ότι προσπαθούμε να κάνουμε εξοικονόμηση; Ποιος θα το ακολουθήσει; Ποιος θα κλείσει το μαγαζί του για να ακολουθήσει μια στρεβλή οικονομικά λογική; Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο στους γιατρούς και επικρατεί μία κουλτούρα που είναι καλλιεργημένη για πολλά χρόνια στους πολίτες. Το συζητάμε; ‘’ Ελπίζω κάποια στιγμή να ασχοληθούμε σοβαρά με τα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής αυτοί που πρέπει, με σωστή πληροφόρηση, σωστά νούμερα, με διάλογο και να κάτσουμε να δούμε τους δύο πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το πλαίσιο φαρμακευτικής περίθαλψης. Κανονιστικό πλαίσιο και συνήθειες και κουλτούρες τόσο στο υγειονομικό σώμα, όσο και στους πολίτες. Ποτέ δεν είναι αργά να καταφέρουμε να φέρουμε τη φαρμακευτική περίθαλψη και το ελληνικό φαρμακείο στο σημείο που όλοι σαν φαρμακοποιοί θέλουμε να είναι.’’ υπογράμμισε.

 Πολυφαρμακία

Στην χώρα μας από την αρχή του φαινομένου που χαρακτηρίστηκε ως κρίση συζητάμε για το θέμα της πολυφαρμακίας, είπε ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΛΠΕΝ και εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ. Η πολύ χρήση είναι ένας παράγοντας. Η κακή χρήση είναι η δεύτερη πολύ σημαντική παράμετρος και μιλάω συνολικά για το σύστημα υγείας. Και πείτε μου αν πάμε στο θέμα του φαρμακοποιού, ποιος μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη υπηρεσία από το φαρμακοποιό, ο οποίος μπορεί να περιορίσει την κακή χρήση, που είναι πολύ πιο σημαντική για το σύνολο των δαπανών υγείας. Μπορούμε να πάμε εκεί, υπάρχουν μελέτες, έχει μετρηθεί πόσο μπορεί να συνεισφέρει στον περιορισμό της κακής χρήσης αρκετών φαρμάκων που έχει περάσει στην καθημερινότητα και δεν δίνει κανείς σημασία. Πρέπει να αρχίσει μια άλλη συζήτηση… Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε την δουλειά μας όχι απόλυτα εξαρτώμενη από την λιανική τιμή του φαρμάκου.

Pin It

Cook name