Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Ο,τι μπορεί να απασχολεί έναν άνδρα μετά από παράλυση [pic,vid]

Σεξουαλική υγεία: Ο,τι μπορεί να απασχολεί έναν άνδρα μετά από παράλυση [pic,vid]

Σεξουαλική υγεία: Ο,τι μπορεί να απασχολεί έναν άνδρα μετά από παράλυση. Η σεξουαλική ταυτότητα είναι μια σημαντική και περιεκτική πτυχή της προσωπικότητας του ατόμου - η σεξουαλικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς νιώθουμε για τους εαυτούς μας, στο πώς συσχετιζόμαστε με τους άλλους, στο πώς οι άλλοι σχετίζονται με εμάς.

Η παράλυση συχνά επηρεάζει τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη φυσική λειτουργία, την αίσθηση και την ανταπόκριση. Η παράλυση επηρεάζει τη σεξουαλικότητα ενός ανθρώπου τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αναρωτιούνται, “μπορώ ακόμα να το κάνω;” Οι άνδρες ανησυχούν ότι η σεξουαλική απόλαυση ανήκει στο παρελθόν, αν μπορούν να κάνουν ξανά σεξ, αν μπορούν να προσελκύσουν έναν/μία  σύντροφο, αν ο/ η σύντροφος θα μείνει, αν είναι εφικτό να κάνουν παιδιά. Είναι αλήθεια ότι, μετά από ασθένεια ή τραυματισμό συχνά αντιμετωπίζουν αλλαγές στις σχέσεις τους και τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Οι συναισθηματικές αλλαγές συμβαίνουν, φυσικά, και αυτές επίσης μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου.

Οι στύσεις είναι το πρώτο θέμα μετά την παράλυση. Συνήθως, οι άνδρες έχουν δύο τύπους στύσης, ψυχογενείς και αντανακλαστικές. Ψυχογενείς στύσεις προκύπτουν από σεξουαλικές σκέψεις ή από το να βλέπεις ή να ακούς κάτι διεγερτικό. Ο εγκέφαλος στέλνει αυτά τα ερεθιστικά μηνύματα μέσω των νεύρων του νωτιαίου μυελού που βγαίνουν στα επίπεδα T10-L2, και μετά τα μεταφέρει στο πέος, καταλήγοντας σε πρήξιμο. Η ικανότητα για ψυχογενή στύση εξαρτάται από το επίπεδο και την έκταση της παράλυσης. Γενικά, οι άνδρες με ημιτελή τραυματισμό σε χαμηλό επίπεδο είναι πιο πιθανό να έχουν ψυχογενετικές στύσεις από τους άνδρες με υψηλού επιπέδου, ημιτελείς τραυματισμούς. Οι άνδρες με πλήρη τραυματισμό είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν ψυχωτικές στύσεις. Η στύση αντανακλάται όταν υπάρχει άμεση φυσική επαφή με το πέος ή άλλες ερωτικές περιοχές όπως τα αυτιά, οι θηλές ή ο λαιμός.

Η αντανακλαστική στύση είναι ακούσια και µπορεί να συμβεί χωρίς σεξουαλικές ή διεγερτικές σκέψεις. Η σπαστικότητα είναι γνωστό ότι παρεμβαίνει στη σεξουαλική δραστηριότητα σε ορισμένα άτομα με SCI. Κατά τη διάρκεια της διέγερσης των γεννητικών οργάνων, η σπαστικότητα είναι πιο πιθανό να αυξηθεί και μπορεί να εμφανιστεί αυτόνομη δυσφορία, η οποία απαιτεί επομένως προσωρινή διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι η εκσπερμάτιση μειώνει τη σπαστικότητα για έως 24 ώρες.

Σεξουαλική υγεία του άνδρα με παράλυση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Επηρεάζει η σεξουαλική δραστηριότητα την αθλητική απόδοση;

Η σεξουαλικότητα δεν καθορίζεται μόνο από τη σεξουαλική επιθυμία

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ;

Τέσσερις τρόποι για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Ευθύνεται και το στρες;

Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και άρα -θεωρητικά τουλάχιστον- θα «έπρεπε» να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή, φέρνει στο φως πιο έντονα από ποτέ τις αιτίες του προβλήματος.

Η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα έχει αντιγηραντική δράση

Η υγιής σεξουαλική ζωή, ιδιαίτερα καθώς τα χρόνια περνούν, μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε 5-8 χρόνια νεότεροι από την πραγματική μας ηλικία υποστηρίζει ο ψυχολόγος Δρ. David Weeks από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου.

Sex tips για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Σεξ: Οι γυναίκες έχουν εσωτερικά γεννητικά όργανα. Αυτό, σε συνδυασμό με αρκετά μπερδεμένα μηνύματα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα που πήραν από την παιδική τους ηλικία, τις κάνει να μην απελευθερώνουν όλο το πάθος τους.

Ξεπερνώντας το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Εάν βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν ειδικό, με τον οποίον θα νιώθετε αρκετά άνετοι να συζητήσετε για τη σεξουαλική σας ζωή. Εφόσον βεβαιωθείτε πως αιτία του άγχους που βιώνετε σχετικά με το σεξ δεν είναι κάποιο ορισμένο ιατρικό ζήτημα, μπορείτε να δοκιμάστε τις ακόλουθες προσεγγίσεις που έχουμε συλλέξει για εσάς για να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στην υγιή και απολαυστική ζωή του έρωτα.

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Αιτίες που συντελούν στο φαινόμενο

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Το σεξ υποτίθεται πως είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι δύσκολο να το απολαύσετε αν ανησυχείτε συνεχώς για το πόσο καλά κάνετε έρωτα. Εάν θέλετε να επαναφέρετε την ζωντάνια στην ερωτική σας ζωή, μάθετε γιατί μπορεί να βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης και αναζητήστε συμβουλές για να χαλαρώσετε.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών;

Κάπνισμα και σεξ: Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την στύση ενός άνδρα, είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο για μετρίου και σοβαρού βαθμού στυτική δυσλειτουργία.