Τεχνολογία

Εξωσκελετός Παράλυση: Για την κινητοποίηση ανθρώπων με νευρολογικά ελλείμματα,

Εξωσκελετός Παράλυση: Για την κινητοποίηση ανθρώπων με νευρολογικά ελλείμματα,

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τον εξωσκελετό σε 50 ασθενείς με παράλυση, διαπιστώνοντας πως η πλειονότητα εξ αυτών κατόρθωσε να περπατήσει και πάλι. Μάλιστα η ικανότητα αυτή βελτιωνόταν με τη χρήση του εξωσκελετού.

Εξωσκελετός Παράλυση: Τι έδειξε μεγάλη μελέτη με 50 ασθενείς με παράλυση. Όλοι τους είχαν τραύματα στον νωτιαίο μυελό. Άλλοι έπασχαν από παραπληγία και άλλοι από τετραπληγία.

Ένας ειδικά διαμορφωμένος εξωσκελετός μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με παράλυση έπειτα από τραυματισμούς στον νωτιαίο μυελό, να περπατήσουν με ασφάλεια, αναφέρουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τον εξωσκελετό σε 50 ασθενείς με παράλυση, διαπιστώνοντας πως η πλειονότητα εξ αυτών κατόρθωσε να περπατήσει και πάλι. Μάλιστα η ικανότητα αυτή βελτιωνόταν με τη χρήση του εξωσκελετού. «Οι συμμετέχοντες είχαν βελτίωση, ανεξαρτήτως του επιπέδου του τραυματισμού τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Gail Forrest. «Η βελτίωση ήταν επίσης ανεξάρτητη από το είδος της παράλυσης που είχαν, αλλά και τα χρόνια που ζούσαν με αυτήν».

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι εξωσκελετοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κινητοποίηση ανθρώπων με ευρύ φάσμα νευρολογικών ελλειμμάτων, έπειτα από τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό», πρόσθεσε η Dr Forrest, η οποία είναι διευθύντρια στο Κέντρο Σπονδυλικής Διέγερσης του Ιδρύματος Kessler, στο Νιου Τζέρσι.

Παράλυση στα χέρια και στα πόδια

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε τρία ερευνητικά κέντρα, από πολυμελή ομάδα ερευνητών. Οι 50 εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτήν είχαν παράλυση των κάτω άκρων ή και των άνω (παραπληγία ή τετραπληγία). Άλλοι από αυτούς δεν είχαν διατηρήσει καμία κινητική λειτουργία και άλλοι είχαν κάποια κινητική ικανότητα.

Οι εθελοντές χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η μία περπατούσε με τη βοήθεια του εξωσκελετού επί 12 εβδομάδες και η άλλη έκανε τη συνήθη δραστηριότητά της. Ύστερα, οι δύο ομάδες άλλαζαν, ώστε όλοι οι ασθενείς να χρησιμοποιούν εναλλάξ τον εξωσκελετό.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι ερευνητές κατέγραφαν την ικανότητα βαδίσεώς τους με βάση τις επιδόσεις τους σε τρία τεστ:

  1. Τη διάσχιση 10 μέτρων σε συγκεκριμένο χρόνο
  2. Την ικανότητα βάδισης επί 6 συνεχόμενα λεπτά
  3. Την ικανότητα να σηκωθούν από την καθιστή θέση, να διασχίσουν μία συγκεκριμένη απόσταση, να κάνουν στροφή και να επιστρέψουν στην αρχική καθιστή θέση, σε προκαθορισμένο χρόνο.

Τα αποτελέσματα

Μετά τις 12 πρώτες δοκιμές, τα τρία τεστ ολοκλήρωνε με επιτυχία το 62%, το 70% και το 72% των ασθενών αντιστοίχως. Τα αντίστοιχα ποσοστά μετά από 36 δοκιμές ήταν 80%, 82% και 84% αντιστοίχως. Στόχος της μελέτης ήταν να καταρτιστούν κατευθυντήριες οδηγίες για προγράμματα βάδισης υποβοηθούμενα από εξωσκελετούς. Οι ερευνητές ήθελαν επίσης να δουν πόσες προσπάθειες απαιτούνται για να μάθει κάθε ασθενής να βαδίζει με υποβοήθηση. Επιπλέον, ήθελαν να καταγράψουν πόσες προσπάθειες χρειάζονται για να επιτυγχάνουν οι ασθενείς συγκεκριμένους στόχους. Τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να χρησιμοποιηθούν «για να καθοδηγήσουν την εφαρμογή εξωσκελετών σε προγράμματα αποκατάστασης», είπε η Dr Forrest.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν παράλυτος άνδρας περπατά χάρη στην τεχνολογία

Ρομποτικός εξωσκελετός βοηθά ηλικιωμένους να ξαναβρούν την ισορροπία τους

FDA: Ενέκρινε τον εξωσκελετό ReWalk

200 ρομπότ σε νοσοκομεία της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νοσοκομεία από τα περισσότερα κράτη μέλη εξέφρασαν ενδιαφέρον να προμηθευτούν αυτά τα ρομπότ, τα οποία μπορούν να απολυμάνουν μέσα σε μόλις σε 15 λεπτά τους συνήθεις χώρους των ασθενών, χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη και τη μείωση της διασποράς του ιού.

Νέα τεχνολογία ψύξης χωρίς ηλεκτρισμό εμπνευσμένη από τις καμήλες

"Θέλουμε αυτό να αποτελέσει πράσινη τεχνολογία", εξήγησε ο κύριος συντάκτης της έρευνας  Zhengmao Lu. Ίσως αυτό να βοηθήσει και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας για νέα εμβόλια, όπως αυτό της COVID-19, το οποίο μέχρι σήμερα για να συντηρηθεί φαίνεται να χρειάζεται παραμονή και αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

"Έξυπνος" υπερηχογράφος παρακολουθεί ασθενείς με covid-19

Υπερηχογράφος τεχνητή νοημοσύνη: Η Καλιφόρνια, το Caption Health, έλαβε επιχορήγηση 4,95 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill + Melinda Gates για την ανάπτυξη υπερήχου πνευμόνων που καθοδηγείται από τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία λέει ότι η επιχορήγηση θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν νέα τεχνολογία AI που θα επιτρέπει σε ακόμη και έμπειρους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να […]

Εφαρμογές που διώχνουν το στρες της καραντίνας

Αν πάλι δεν θέλεις ή δεν νιώθεις έτοιμη να επισκεφθείς έναν ειδικό, υπάρχει και άλλος τρόπος να αντιμετωπίσεις την πεσμένη ψυχολογία της κατάστασης και το στρες που δημιουργεί μία καραντίνα.