Τεχνολογία

Εξωσκελετός Παράλυση: Για την κινητοποίηση ανθρώπων με νευρολογικά ελλείμματα,

Εξωσκελετός Παράλυση: Για την κινητοποίηση ανθρώπων με νευρολογικά ελλείμματα,

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τον εξωσκελετό σε 50 ασθενείς με παράλυση, διαπιστώνοντας πως η πλειονότητα εξ αυτών κατόρθωσε να περπατήσει και πάλι. Μάλιστα η ικανότητα αυτή βελτιωνόταν με τη χρήση του εξωσκελετού.

Εξωσκελετός Παράλυση: Τι έδειξε μεγάλη μελέτη με 50 ασθενείς με παράλυση. Όλοι τους είχαν τραύματα στον νωτιαίο μυελό. Άλλοι έπασχαν από παραπληγία και άλλοι από τετραπληγία.

Ένας ειδικά διαμορφωμένος εξωσκελετός μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με παράλυση έπειτα από τραυματισμούς στον νωτιαίο μυελό, να περπατήσουν με ασφάλεια, αναφέρουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τον εξωσκελετό σε 50 ασθενείς με παράλυση, διαπιστώνοντας πως η πλειονότητα εξ αυτών κατόρθωσε να περπατήσει και πάλι. Μάλιστα η ικανότητα αυτή βελτιωνόταν με τη χρήση του εξωσκελετού. «Οι συμμετέχοντες είχαν βελτίωση, ανεξαρτήτως του επιπέδου του τραυματισμού τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Gail Forrest. «Η βελτίωση ήταν επίσης ανεξάρτητη από το είδος της παράλυσης που είχαν, αλλά και τα χρόνια που ζούσαν με αυτήν».

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι εξωσκελετοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κινητοποίηση ανθρώπων με ευρύ φάσμα νευρολογικών ελλειμμάτων, έπειτα από τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό», πρόσθεσε η Dr Forrest, η οποία είναι διευθύντρια στο Κέντρο Σπονδυλικής Διέγερσης του Ιδρύματος Kessler, στο Νιου Τζέρσι.

Παράλυση στα χέρια και στα πόδια

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε τρία ερευνητικά κέντρα, από πολυμελή ομάδα ερευνητών. Οι 50 εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτήν είχαν παράλυση των κάτω άκρων ή και των άνω (παραπληγία ή τετραπληγία). Άλλοι από αυτούς δεν είχαν διατηρήσει καμία κινητική λειτουργία και άλλοι είχαν κάποια κινητική ικανότητα.

Οι εθελοντές χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η μία περπατούσε με τη βοήθεια του εξωσκελετού επί 12 εβδομάδες και η άλλη έκανε τη συνήθη δραστηριότητά της. Ύστερα, οι δύο ομάδες άλλαζαν, ώστε όλοι οι ασθενείς να χρησιμοποιούν εναλλάξ τον εξωσκελετό.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι ερευνητές κατέγραφαν την ικανότητα βαδίσεώς τους με βάση τις επιδόσεις τους σε τρία τεστ:

  1. Τη διάσχιση 10 μέτρων σε συγκεκριμένο χρόνο
  2. Την ικανότητα βάδισης επί 6 συνεχόμενα λεπτά
  3. Την ικανότητα να σηκωθούν από την καθιστή θέση, να διασχίσουν μία συγκεκριμένη απόσταση, να κάνουν στροφή και να επιστρέψουν στην αρχική καθιστή θέση, σε προκαθορισμένο χρόνο.

Τα αποτελέσματα

Μετά τις 12 πρώτες δοκιμές, τα τρία τεστ ολοκλήρωνε με επιτυχία το 62%, το 70% και το 72% των ασθενών αντιστοίχως. Τα αντίστοιχα ποσοστά μετά από 36 δοκιμές ήταν 80%, 82% και 84% αντιστοίχως. Στόχος της μελέτης ήταν να καταρτιστούν κατευθυντήριες οδηγίες για προγράμματα βάδισης υποβοηθούμενα από εξωσκελετούς. Οι ερευνητές ήθελαν επίσης να δουν πόσες προσπάθειες απαιτούνται για να μάθει κάθε ασθενής να βαδίζει με υποβοήθηση. Επιπλέον, ήθελαν να καταγράψουν πόσες προσπάθειες χρειάζονται για να επιτυγχάνουν οι ασθενείς συγκεκριμένους στόχους. Τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να χρησιμοποιηθούν «για να καθοδηγήσουν την εφαρμογή εξωσκελετών σε προγράμματα αποκατάστασης», είπε η Dr Forrest.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν παράλυτος άνδρας περπατά χάρη στην τεχνολογία

Ρομποτικός εξωσκελετός βοηθά ηλικιωμένους να ξαναβρούν την ισορροπία τους

FDA: Ενέκρινε τον εξωσκελετό ReWalk

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η μέθοδος μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διάγνωσης, ειδικά στα πρώτα στάδια, αλλά και της αξιολόγησης της θεραπείας των ασθενών και να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στις εργαστηριακές εξετάσεις αντίστροφης μεταγραφής αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (μοριακό τεστ RT-PCR).

Νέα τεχνολογία βοηθά τους καρκινοπαθείς να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους

Εκατοντάδες καρκινοπαθείς επωφελήθηκαν από τη χρήση αλγορίθμων υπολογιστών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους και τη βελτίωση της ευημερίας τους σε μια μοναδική βρετανική δοκιμή.

Το δύσκολο πέρασμα στη βιοοικονομία και τα σημαντικά οφέλη της βιοτεχνολογίας

Βιοτεχνολογία: Αν και η πανδημία Covid-19 προκάλεσε μείωση 7% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2020 σε σύγκριση με το 2019, τα ατμοσφαιρικά αέρια του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι τεχνολογίες που μας βοηθούν να εξερευνήσουμε τους ωκεανούς

Ο άνθρωπος αν και εξαρτάται απόλυτα από τη θάλασσα, γνωρίζει για αυτήν πολύ λίγα έως ελάχιστα μέχρι τώρα. Τα συστήματα παρατήρησης του ωκεανού μας βοηθούν να διευρύνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τη θάλασσα.