Διαβήτης

Η υπογλυκαιμία σε διαβητικούς αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Η υπογλυκαιμία σε διαβητικούς αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Ένα μόνο επεισόδιο υπογλυκαιμίας τόσο χαμηλής ώστε να απαιτείται επίσκεψη σε τμήμα επειγόντων περιστατικών σχετίζεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή θανάτου, βρίσκει μια νέα μελέτη των ηλικιωμένων ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια μεγάλη, διαχρονική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ενηλίκων με διαβήτη που είχαν βιώσει ένα σοβαρό  επεισόδιο υπογλυκαιμίας έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια από το περιστατικό. Κατά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές έλεγξαν για μεταβλητές όπως η βαρύτητα του διαβήτη η διάρκειά του.

Κατά τους ερευνητές τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι ιατροί μπορεί να θέλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς που έχουν καταλήξει σε τμήμα επειγόντων περιστατικών για υπογλυκαιμία με απώλεια συνείδησης. Τα ευρήματα θα παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση της American Heart Association στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. «Εάν έχετε έναν ασθενή με ιστορικό σοβαρής υπογλυκαιμίας, αυτό θα μπορούσε να προμηνύει κακά για το μέλλον του,» λέει η Αλεξάνδρα Κ Lee, MSPH, υποψήφια διδάκτωρ στην επιδημιολογία στο Bloomberg School. «Τα ευρήματά μας λένε ότι ένα επεισόδιο υπογλυκαιμίας μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες.»

Κατά την τελευταία συγγραφέα της μελέτης, Ε Selvin, PhD, καθηγήτριας επιδημιολογίας στη Σχολή: «Η υπογλυκαιμία είναι σαφώς ένας παραμελημένος παράγοντας κινδύνου για θάνατο και καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα με διαβήτη.  Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη θεραπεία των διαβητικών για να μην προκαλεί υπογλυκαιμία».

Ένα έως δύο ανά 100 άτομα με διαβήτη ετησίως εμφανίζει σοβαρή υπογλυκαιμία που καταλήγει σε μια επίσκεψη στο νοσοκομείο, λέει η Lee. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τους συμμετέχοντες στην μελέτη ARIC, μια μελέτη 15.792 κατοίκων σε τέσσερις κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι ήταν μεταξύ 45 και 64 ετών, όταν η μελέτη ξεκίνησε το 1987. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 1.198 συμμετέχοντες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο 15 έτη. Βρήκαν ότι οι 192 παρουσίασαν υπογλυκαιμία, που οδήγησε σε επίσκεψη σε τμήμα επειγόντων περιστατικών. Αυτά τα άτομα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τα άτομα που δεν εμφάνισαν σοβαρή υπογλυκαιμία.

Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι σαφές εάν οι διαβητικοί που εμφανίζουν υπογλυκαιμικά επεισόδια είναι ήδη πιο σοβαρά ασθενείς απ’ότι εκείνοι που δεν εμφανίζουν, ή εάν το επεισόδιο υπογλυκαιμίας είναι αυτό που τους επιδεινώνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

Με βάση τις βασικές μεταβολικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το λίπος του ήπατος, την κατανομή του σωματικού λίπους, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον γενετικό κίνδυνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι υποτύπους του προδιαβήτη