Διαβήτης

Αμερικανική Επιτροπή: Διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο έλεγχος των παιδιών για διαβήτη είναι απαραίτητος

Αμερικανική Επιτροπή: Διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο έλεγχος των παιδιών για διαβήτη είναι απαραίτητος

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.

ADMAN

Αμερικανική Επιτροπή: Μια αμερικανική επιτροπή που ανέλαβε να ζυγίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του τακτικού ελέγχου για τον διαβήτη σε παιδιά και εφήβους διαπίστωσε έλλειψη στοιχείων υπέρ των εξετάσεων, ακόμη και όταν το ποσοστό των Αμερικανών νέων με διαβήτη τύπου 2 έχει διπλασιαστεί από το 2001. Η αύξηση αυτή συμβαδίζει με την αύξηση της παχυσαρκίας – ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την πιο κοινή μορφή του διαβήτη που συνδέεται με την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης.

Ανησυχώντας ότι η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε αυξημένες επιπλοκές αργότερα στη ζωή, η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ διέταξε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για την αξιολόγηση των οφελών και των πιθανών βλαβών του ελέγχου ασυμπτωματικών παιδιών και εφήβων για διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη.

Η μη κυβερνητική συμβουλευτική ομάδα, η οποία συντάσσει συστάσεις για τον έλεγχο βάσει στοιχείων, διαπίστωσε ότι ενώ υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν τον έλεγχο των ενηλίκων για διαβήτη τύπου 2, δεν υπάρχουν αρκετά για να γίνει παρόμοια σύσταση για ασυμπτωματικούς νέους, έγραψε η ομάδα την Τρίτη στο ιατρικό περιοδικό JAMA.

Οι μελέτες δείχνουν όλο και περισσότερο ότι όταν διαγιγνώσκεται στη νεολαία, ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά σοβαρών επιπλοκών στην υγεία και πρόωρων θανάτων, έγραψαν οι δρ Elvira Isganaitis και Lori Laffel, παιδιατρικοί ενδοκρινολόγοι στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σε κύριο άρθρο στο περιοδικό.

“Η πρόληψη και ο έγκαιρος εντοπισμός του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία”, έγραψαν.

Σύμφωνα με έκθεση του 2020 που δημοσιεύθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 μεταξύ παιδιών και εφήβων αυξήθηκαν σε 13,8 περιπτώσεις ανά 100.000 το 2014-15 από 9 ανά 100.000 το 2002-2003.

Περισσότερο επλήγησαν οι ιθαγενείς Αμερικανοί, οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι νέοι.

Ο διαβήτης τύπου 2 στους νέους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφροπάθεια, κυκλοφορικά προβλήματα και τύφλωση.

Μια αμερικανική επιτροπή διαπίστωσε ότι αν και ο έλεγχος των ενηλίκων για διαβήτη τύπου 2 είναι αποτελεσματικός, ο έλεγχος ασυμπτωματικών παιδιών για τη νόσο δεν είναι λόγω του πόσο σπάνια είναι για τα παιδιά.

Αλλά ο έλεγχος των ασυμπτωματικών νέων μπορεί να μην είναι η απάντηση, τουλάχιστον προς το παρόν, δήλωσε η Δρ Amy Shah, παιδιατρική ενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι και συν-συγγραφέας ενός δεύτερου άρθρου στο JAMA που συνοδεύει την έκθεση.

Παρά τις αυξήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 σε παιδιά και εφήβους παραμένει σπάνιος, δήλωσε η ίδια σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο Reuters.

“Υπάρχουν 25 εκατομμύρια ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και περίπου 30.000 παιδιά. Πολλοί νέοι που έχουν σωματικό βάρος στην κατηγορία των υπέρβαρων και παχύσαρκων δεν αναπτύσσουν διαβήτη, οπότε το όφελος από τον έλεγχο όλων των νέων δεν είναι σαφές”, έγραψε.

Οι γιατροί χρειάζονται καλύτερη κατανόηση του ποιοι νέοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, δεδομένα που θα επιτρέψουν πιο ακριβείς κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο, δήλωσε η Shah.

“Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε (τα οποία προέρχονται από τους ενήλικες) είναι κατάλληλα για τα παιδιά”, έγραψε.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.

Μέχρι να γίνουν περισσότερα γνωστά, η Shah υποστηρίζει ότι οι γιατροί θα πρέπει να επιμείνουν στις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, οι οποίες ζητούν τον έλεγχο μόνο σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά που έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, χαμηλό ή υψηλό βάρος γέννησης ή αν η μητέρα του παιδιού είχε διαβήτη κύησης.

Σε αυτά τα παιδιά, τα οποία έχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ο έλεγχος δικαιολογείται, δήλωσε η Shah.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη των εφήβων με διαβήτη τύπου 1

Πεπτίδιο του εντέρου πυροδοτεί τον ΣΔτ1

Τα περισσότερα παιδιά με παχυσαρκία δεν ελέγχονται σωστά για σχετικές παθήσεις

Ποιος τύπος διαβήτη επηρεάζει τα παιδιά;

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Κινδυνεύουν τα άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες λόγω του πρόσφατου ΦΕΚ για αποζημιώσεις αισθητήρων γλυκόζης. ‘’ Ακατανόητο το σκεπτικό του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος και δεν δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση. Καλό θα ήταν να δοθεί απάντηση από την κ. Καρποδίνη.’’, , λέει η κ. Θεοφανεία Τσαχαλίνα αντιπρόεδρος της ΕΛΟΔΙ στο healthweb.gr.

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

Σε διάστημα 9 ετών, 200 άτομα με προδιαβήτη και 138 με διαβήτη πέθαναν. Με βάση εκείνους που επέζησαν μετά από παρακολούθηση, το περπάτημα σχεδόν 10.000 βημάτων την ημέρα ήταν το καλύτερο για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη.

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».