Διαβήτης

Ενδεδειγμένη διατροφή για διαβητικούς – Μύθοι και Αλήθειες

Ενδεδειγμένη διατροφή για διαβητικούς – Μύθοι και Αλήθειες

Η δόμηση ενός καλού διατροφικού προγράμματος είναι δύσκολη στην περίπτωση του διαβήτη. Όχι μόνο οι περιορισμοί μπορεί να αποδειχτούν σκληροί, αλλά συχνά οι διαδικτυακές συμβουλές αποδεικνύονται περίπλοκες και ορισμένες φορές κακές.

Εδώ προσπαθούμε να βγούμε από αυτή τη σύγχυση, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές που δίνουν οι κατάλληλοι διατροφολόγοι. Φυσικά, η επίσκεψη στους ειδικούς είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρο στο αίμα τους.

Διαβήτης: Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο

Αλήθεια: Γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με λαχανικά

Όταν μιλάμε για διαχείριση του διαβήτη, η κατανάλωση λαχανικών είναι βασική. Κι αυτό γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν ευκολότερα τον κορεσμό μας.

Μύθος: Ελέγχουμε το σάκχαρό μας μία φορά την ημέρα

Αν έχουμε διαβήτη, χρειάζεται να ελέγχουμε συχνά το σάκχαρο στο αίμα μας. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν έχουμε εισάγει μια νέα τροφή στο μενού μας. Ελέγχουμε τα επίπεδα συνήθως πριν φάμε ή γυμναστούμε και ξανά μετά από δύο ώρες.

Μύθος: Οι διαβητικοί πρέπει να παραλείπουν το πρωινό

Για την ακρίβεια, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2015 στο Diabetes Care, η παράλειψη του πρωινού σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα και το δείπνο. Αντί να το παραλείπετε, στοχεύστε σε ισορροπημένα γεύματα κάθε 3-4 ώρες.

Αλήθεια: Πάντα έχουμε ένα σνακ μαζί μας

Βεβαιωθείτε ότι δε περνάτε πάνω από 5 ώρες την ημέρα χωρίς να φάτε τίποτα, ώστε να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου και της πείνας σταθερά. Μία καλή λύση είναι φυσικά οι ξηροί καρποί που είναι γεμάτη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Αλήθεια: Χρειάζεται να καταγράφουμε ό,τι τρώμε

Ναι, μπορεί στην αρχή να μας φανεί δύσκολο, αλλά πολλές φορές αποδεικνύεται σωτήριο στο να αντιλαμβανόμαστε ποιες τροφές επηρεάζουν το σάκχαρό μας. Υπάρχουν ακόμα και εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο κινητό σας, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι ο παραδοσιακός, με χαρτί και μολύβι.

Μύθος: Οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν όλα τα λιπαρά

Για την ακρίβεια, η Αμερικάνικη Ένωση για τον Διαβήτη σημειώνει ότι το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε είναι σημαντικότερο από τη συνολική ποσότητα – και χρειάζεται να στοχεύσουμε σε υγιεινές πηγές, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ψάρι και ελαιόλαδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Ανακαλύφθηκε γενετική σχέση μεταξύ διαβήτη και κινδύνου κατάγματος οστών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

Με βάση τις βασικές μεταβολικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το λίπος του ήπατος, την κατανομή του σωματικού λίπους, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον γενετικό κίνδυνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι υποτύπους του προδιαβήτη