Διαβήτης

Ενδεδειγμένη διατροφή για διαβητικούς – Μύθοι και Αλήθειες

Ενδεδειγμένη διατροφή για διαβητικούς – Μύθοι και Αλήθειες

Η δόμηση ενός καλού διατροφικού προγράμματος είναι δύσκολη στην περίπτωση του διαβήτη. Όχι μόνο οι περιορισμοί μπορεί να αποδειχτούν σκληροί, αλλά συχνά οι διαδικτυακές συμβουλές αποδεικνύονται περίπλοκες και ορισμένες φορές κακές.

Εδώ προσπαθούμε να βγούμε από αυτή τη σύγχυση, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές που δίνουν οι κατάλληλοι διατροφολόγοι. Φυσικά, η επίσκεψη στους ειδικούς είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρο στο αίμα τους.

Διαβήτης: Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο

Αλήθεια: Γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με λαχανικά

Όταν μιλάμε για διαχείριση του διαβήτη, η κατανάλωση λαχανικών είναι βασική. Κι αυτό γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν ευκολότερα τον κορεσμό μας.

Μύθος: Ελέγχουμε το σάκχαρό μας μία φορά την ημέρα

Αν έχουμε διαβήτη, χρειάζεται να ελέγχουμε συχνά το σάκχαρο στο αίμα μας. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν έχουμε εισάγει μια νέα τροφή στο μενού μας. Ελέγχουμε τα επίπεδα συνήθως πριν φάμε ή γυμναστούμε και ξανά μετά από δύο ώρες.

Μύθος: Οι διαβητικοί πρέπει να παραλείπουν το πρωινό

Για την ακρίβεια, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2015 στο Diabetes Care, η παράλειψη του πρωινού σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα και το δείπνο. Αντί να το παραλείπετε, στοχεύστε σε ισορροπημένα γεύματα κάθε 3-4 ώρες.

Αλήθεια: Πάντα έχουμε ένα σνακ μαζί μας

Βεβαιωθείτε ότι δε περνάτε πάνω από 5 ώρες την ημέρα χωρίς να φάτε τίποτα, ώστε να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου και της πείνας σταθερά. Μία καλή λύση είναι φυσικά οι ξηροί καρποί που είναι γεμάτη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Αλήθεια: Χρειάζεται να καταγράφουμε ό,τι τρώμε

Ναι, μπορεί στην αρχή να μας φανεί δύσκολο, αλλά πολλές φορές αποδεικνύεται σωτήριο στο να αντιλαμβανόμαστε ποιες τροφές επηρεάζουν το σάκχαρό μας. Υπάρχουν ακόμα και εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο κινητό σας, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι ο παραδοσιακός, με χαρτί και μολύβι.

Μύθος: Οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν όλα τα λιπαρά

Για την ακρίβεια, η Αμερικάνικη Ένωση για τον Διαβήτη σημειώνει ότι το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε είναι σημαντικότερο από τη συνολική ποσότητα – και χρειάζεται να στοχεύσουμε σε υγιεινές πηγές, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ψάρι και ελαιόλαδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.