Επιστημονικά Νέα

Βρέφη ανοσοποιητικό ιοί: Τα μωρά καταπολεμούν τους νέους ιούς αποτελεσματικότερα από τους ενήλικες

Βρέφη ανοσοποιητικό ιοί: Τα μωρά καταπολεμούν τους νέους ιούς αποτελεσματικότερα από τους ενήλικες

Βρέφη ανοσοποιητικό ιοί: Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα μωρά παθαίνουν πολλές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Όμως τα μωρά αντιμετωπίζουν αυτούς τους ιούς για πρώτη φορά.

Όταν πρόκειται να αποκρούσει νέους ιούς, το βρέφος υπερισχύει σε σχέση με τους γονείς. Αυτό συμβαίνει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός βρέφους είναι καλύτερο από το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ενήλικα στην καταπολέμηση νέων ιών, όπως λένε οι ερευνητές. Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα μωρά παθαίνουν πολλές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Όμως τα μωρά αντιμετωπίζουν αυτούς τους ιούς για πρώτη φορά, τόνισε η συγγραφέας της μελέτης Donna Farber.

Πού διαφέρουν τα βρέφη ως προς το ανοσοποιητικό;

“Οι ενήλικες δεν αρρωσταίνουν τόσο συχνά επειδή έχουμε καταγράψει αναμνήσεις από αυτούς τους ιούς που μας προστατεύουν. Αντιθέτως ό,τι συναντά το μωρό είναι καινούργιο γι’ αυτά”, δήλωσε η Farber, καθηγήτρια μικροβιολογίας, ανοσολογίας και χειρουργικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Columbia. Για να αξιολογήσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται σε έναν νέο ιό, η ομάδα της συνέλεξε αφελή Τ-κύτταρα τόσο από μωρά όσο και από ενήλικα ποντίκια. Τα κύτταρα τοποθετήθηκαν σε ένα ενήλικο ποντίκι μολυσμένο με έναν ιό.

Σε σύγκριση με τα ενήλικα κύτταρα, τα κύτταρα από τα μωρά ανίχνευσαν χαμηλότερα επίπεδα του ιού, πολλαπλασιάστηκαν γρηγορότερα και έφτασαν σε μεγαλύτερους αριθμούς στο σημείο της μόλυνσης. Ως αποτέλεσμα, ανέπτυξαν γρήγορα μια ισχυρή άμυνα ενάντια στον ιό, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Science Immunology. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν επίσης παρόμοια πλεονεκτήματα για τα βρεφικά Τ-κύτταρα σε σύγκριση με τα Τ-κύτταρα ενηλίκων.

Συμπεράσματα της μελέτης

“Ψάχναμε αφελή Τ-κύτταρα που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ποτέ. Οπότε ήταν έκπληξη το γεγονός ότι συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά με βάση την ηλικία. Αυτό που λέει είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους είναι ισχυρό, είναι αποτελεσματικό και μπορεί να απαλλαγεί από παθογόνους παράγοντες στην πρώιμη ζωή. Κατά κάποιο τρόπο, μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο από το ανοσοποιητικό σύστημα των ενηλίκων, καθώς είναι σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται σε μια πληθώρα νέων παθογόνων μικροοργανισμών”, ανέφερε η Farber.

Η πανδημία της COVID-19 φαίνεται να παρέχει την απόδειξη αυτού. “Το SARS-CoV-2 είναι νέο για όλους, επομένως βλέπουμε τώρα μια φυσική, παράπλευρη σύγκριση του ανοσοποιητικού συστήματος των ενηλίκων και των βρεφών. Και τα παιδιά τα πάνε πολύ καλύτερα. Οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν ένα νέο παθογόνο αντιδρούν πιο αργά. Αυτό δίνει στον ιό την ευκαιρία να αναπαραχθεί περισσότερο και τότε είναι που αρρωσταίνεις”.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων σε παιδιά

Η μελέτη βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην παιδική ηλικία. “Αυτή είναι η ώρα να κάνετε εμβόλια και δεν πρέπει να ανησυχείτε για τη λήψη πολλαπλών εμβολίων. Κάθε παιδί που ζει στον κόσμο, ιδιαίτερα πριν αρχίσουμε να φοράμε μάσκες, εκτίθεται σε έναν τεράστιο αριθμό νέων αντιγόνων κάθε μέρα. Διαχειρίζονται ήδη πολλαπλές εκθέσεις”.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση των παιδικών εμβολίων. “Τα περισσότερα σκευάσματα και οι δόσεις εμβολίων είναι ίδιες για όλες τις ηλικίες, αλλά η κατανόηση των ξεχωριστών ανοσολογικών αποκρίσεων στην παιδική ηλικία υποδηλώνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαμηλότερες δόσεις για τα παιδιά και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε εμβόλια που είναι πιο αποτελεσματικά για αυτήν την ηλικιακή ομάδα”, κατέληξε η Farber.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βρέφη νιώθουν πιο άνετα να αναπτύξουν σχέσεις μυρίζοντας τη μητέρα τους

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού γιορτάζει η UNICEF

20% περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ επέλεξαν τον τοκετό στο σπίτι το 2020

Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, οι πρόωροι τοκετοί μειώθηκαν ελαφρά στο 10,1% από το 10,2% με τις ΗΠΑ να διατηρούν τον βαθμό «C-»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.