Επιστημονικά Νέα

Μητέρα μωρό όσφρηση: Η χαρακτηριστική μυρωδιά της μητέρας είναι καταλύτης στις σχέσεις του παιδιού

Μητέρα μωρό όσφρηση: Η χαρακτηριστική μυρωδιά της μητέρας είναι καταλύτης στις σχέσεις του παιδιού

Μητέρα μωρό όσφρηση: Τα νήπια φαινόταν πιο αφοσιωμένα, με βάση τις αξιολογήσεις της συμπεριφοράς τους. Φαινόταν να είναι πιο άνετα στην αλληλεπίδραση με ένα άγνωστο άτομο όταν το άρωμα της μητέρας τους ήταν κοντά.

Ο ήχος της φωνής της μαμάς μπορεί να ηρεμήσει όσο τίποτα άλλο ένα ιδιότροπο μωρό. Όμως τώρα νέα έρευνα δείχνει ότι ένα βρέφος ηρεμεί επίσης από το άρωμα της μητέρας του. Προηγούμενες μελέτες σε ζώα είχαν ήδη δείξει ότι η όσφρηση “είναι πολύ σημαντική, ότι η μυρωδιά της μητέρας είναι πολύ κρίσιμη για την προσκόλληση”, σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Ruth Feldman.Τα βρέφη αναγνωρίζουν τη μητέρα από τη μυρωδιά της, και όλη η αίσθηση ασφάλειας και τοποθέτησης και η προετοιμασία του φόβου σχετίζονται με τα οσφρητικά σημάδια. Και ξέρουμε τι κάνει στον εγκέφαλο.” Ο Feldman διευθύνει το Κέντρο Αναπτυξιακής Κοινωνικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Reichman, στο Ισραήλ. Σε αυτή τη μελέτη, η ομάδα της ήθελε να συνδυάσει δύο τομείς έρευνας, εξετάζοντας τόσο την επικοινωνία εγκεφάλου με τον εγκέφαλο όσο και τα μητρικά χημικά σήματα μεταξύ γυναικών και μωρών.

Για να το κάνουν αυτό, οι ερευνητές έστειλαν 62 μαμάδες στο σπίτι με ένα βαμβακερό μπλουζάκι για να κοιμηθούν δύο νύχτες και μετά να επιστρέψουν στο χώρο της μελέτης. Στο σημείο, οι μητέρες και τα βρέφη φορούσαν ηλεκτρόδια στο κεφάλι τους για να μετρήσουν τα εγκεφαλικά κύματα. Πρώτα, κάθισαν πλάτη με πλάτη και μετά πρόσωπο με πρόσωπο. Κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεών τους πρόσωπο με πρόσωπο, τα δεδομένα έδειξαν ότι ο εγκέφαλος της μαμάς και του μωρού ήταν πιο συγχρονισμένος από ό,τι στη θέση πλάτη με πλάτη. Αργότερα, 51 από τα βρέφη κάθισαν πρόσωπο με πρόσωπο με έναν άγνωστο. Όταν τοποθετήθηκε ένα καθαρό μπλουζάκι κοντά, ο συγχρονισμός του εγκεφάλου ήταν χαμηλότερος κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων, αλλά όταν ένα μπλουζάκι με το άρωμα της μητέρας τους τοποθετήθηκε κοντά, αυτά τα μωρά έδειχναν τον ίδιο νευρικό συγχρονισμό με τον ξένο. ήταν παρούσες οι μητέρες τους.

Η Feldman σημείωσε ότι η αναπτυξιακή ηλικία με την οποία επέλεξαν να εργαστούν οι ερευνητές – περίπου 7 μηνών – είναι η ηλικία στην οποία τα περισσότερα μωρά συμμετέχουν «σε πρόσωπο με πρόσωπο κοινωνική αλληλεπίδραση». Στον κόσμο, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο με διάφορους τρόπους. Η παροχή ενός αντικειμένου με άρωμα μητέρας θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί να συγχρονιστεί με άλλους όταν η μητέρα δεν μπορεί να είναι εκεί, για παράδειγμα. Άλλες μελέτες για τον συγχρονισμό εγκεφάλου με εγκέφαλο στο εργαστήριο του Feldman περιλαμβάνουν με μπαμπάδες και μητέρες που έχουν επιλόχειο κατάθλιψη. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 10 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Science Advances.

Η Lisa Scott κάνει επίσης έρευνα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών, με την τρέχουσα εργασία της να επικεντρώνεται στη βρεφική μάθηση.

“Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη που είδα αυτό το έργο και νομίζω ότι είναι μια πραγματικά καινοτόμος μέθοδος που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να εφαρμόζεται για τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων βρεφών και μητέρων. Τα νήπια φαινόταν πιο αφοσιωμένα, με βάση τις αξιολογήσεις της συμπεριφοράς τους. Φαινόταν να είναι πιο άνετα στην αλληλεπίδραση με ένα άγνωστο άτομο όταν το άρωμα της μητέρας τους ήταν κοντά. Κατά κάποιο τρόπο, είναι αυτό που κάνουν ήδη οι μητέρες για να κάνουν τα παιδιά τους πιο άνετα σε ένα νέο περιβάλλον. Μπορεί να φέρουν μαζί τους μια κουβέρτα ή ένα παιχνίδι ή πιπίλα που τους φαίνεται οικεία. Το άρωμα της μητέρας μπορεί επίσης να είναι ένα πραγματικά ανακουφιστικό αντικείμενο για τα βρέφη, και αυτό είναι λογικό γιατί συνήθως περνούν τον περισσότερο χρόνο με τις μητέρες τους και είναι ένα πολύ οικείο άρωμα, όπως πρόσωπο και φωνή”, ανέφερε η Σκοτ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατάλληλη αυτοφροντίδα μετά τη γέννα

Πώς το βάρος της εγκυμονούσας μητέρας καθορίζει τις αλλεργίες του βρέφους;

Μητρικός θηλασμός: Μύθοι και αλήθειες 

Ο θηλασμός θωρακίζει όχι μόνο το βρέφος, αλλά και τη θηλάζουσα μητέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.