ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βρέφος ηλικία διατροφή: Τα λάθη των γονιών στην εξέλιξη των παιδιών

Βρέφος ηλικία διατροφή: Τα λάθη των γονιών στην εξέλιξη των παιδιών

Τα βρέφη που υπερσιτίζονται έχουν αλλαγές στο DNA τους που φυσιολογικά παρατηρούνται σε άτομα μέσης ηλικίας, υποστηρίζει νέα μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα

Βρέφος ηλικία διατροφή: Ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής Baylor παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που υπερσιτίζονταν ως βρέφη είχαν γενετικές αλλαγές που σχετίζονταν με πρόωρη γήρανση, συγκριτικά με τα τρωκτικά που έτρωγαν επαρκής ποσότητες τροφής όταν ήταν μωρά. Οι ίδιες αλλαγές συμβαίνουν και στους ανθρώπους που εκδηλώνουν διαβήτη τύπου 2 και μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να και να προβλέπουν την απαρχή της νόσου. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό άρθρο του Environmental Epigenetics, φυσικά οι γονείς όταν γεννιέται το παιδί έχουν την αγωνία αν σιτίζεται επαρκώς. Κι ενώ τεχνικά είναι αδύνατο να υπερσιτιστεί ένα βρέφος, θεωρείται πιθανό. Και μπορεί να μην προκύπτει άμεσος κίνδυνος στην περίπτωση που το βρέφος υπερσιτιστεί, οι επιπτώσεις μπορεί να φανούν αργότερα, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδα ποντικιών: την ομάδα ελέγχου που είχε ανατροφή κανονικά, δηλαδή με υπολογισμένα γεύματα τις πρώτες 21 ημέρες της ζωής τους (το αντίστοιχο δηλαδή της βρεφικής ηλικίας) και μια άλλη που μπορούσε να φάει όσο ήθελε. Και φυσικά κατέληξαν να υπερσιτίζονται. Όπως υποψιάζονταν οι ειδικοί αυτά τα πειραματόζωα όχι μόνο εξελίχθηκαν σε υπέρβαρα αλλά εμφάνισαν και γενετικές αλλαγές που τις θεώρησαν απόρροια της υπερσίτισης. Στις κλινικές μελέτες που έχουν γίνει σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, του οποίου η παχυσαρκία θεωρείται μείζον παράγοντας κινδύνου, έχουν εντοπιστεί γενετικές αλλαγές που δεν υπάρχουν στους υγιής ανθρώπους.

Τα νησίδια του παγκρέατος, κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, δεν λειτουργούν σωστά στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2 το DNA των νησιδίων του παγκρέατος τείνουν να απορροφούν μεθύλια, χημικές ουσίες που διαταράσσουν την λειτουργία τους, προκαλώντας πιθανόν την εκδήλωση της νόσου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεθυλίωση μπορεί να είναι προγνωστικός δείκτης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση του οργανισμού. Τα μεθύλια συνήθως δεν αρχίζουν να εμφανίζονται παρά αργότερα στη ζωή μας, αλλά στην προκειμένη περίπτωση τα μωρά ποντίκια που είχαν πρόσβαση σε ανεξέλεγκτες ποσότητες τροφής είχαν στον οργανισμό τους της χημικές αυτές ουσίες.

«Μέχρι την ηλικία του απογαλακτισμού, τα παγκρεατικά νησίδια των ποντικών που είχαν υπερσιτιστεί παρουσίαζαν ένα επιγενετικό προφίλ που έμοιαζε με αυτό των πολύ μεγαλύτερων ποντικών. Εμείς αυτό το θεωρούμε ως απόρροια της υπερσίτισης που επιτάχυνε επιγενετικά τη γήρανση των νησιδίων», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Robert Waterland. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα υπερσιτισμένα σε βρεφική ηλικία τρωκτικά είχαν περισσότερα προβλήματα υγείας κάθε είδους καθώς μεγάλωναν, αλλά αυτά που αφορούσαν την ρύθμιση του σακχάρου ήταν συχνότερα. «Δεδομένου ότι η ικανότητα ρύθμισης του σακχάρου του αίματος μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας, αυτή η πρόωρη επιγενετική γήρανση μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί πώς η υπερβολική σίτιση κατά τη βρεφική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη μετέπειτα στη ζωή μας», λέει ο Δρ. Waterland. Και το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παίζει ρόλο και στους ανθρώπους που έχουν φάει υπερβολικά ως βρέφη θέτοντάς τους σε δια βίου κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γονική αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού

Οι πιο σημαντικές συμβουλές για την πρώτη βουτιά στη θάλασσα του μωρού σας

Η καλή εμφάνιση δεν ενισχύει την αυτοπεποίθηση των εφήβων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν