Επιστημονικά Νέα

Αθλητισμός Παιδιά Άσθμα: Ερευνητές συνδέουν το παιδικό άσθμα με τα υπαίθρια αθλήματα σε περιοχές υψηλής ρύπανση [vid]

Αθλητισμός Παιδιά Άσθμα: Ερευνητές συνδέουν το παιδικό άσθμα με τα υπαίθρια αθλήματα σε περιοχές υψηλής ρύπανση [vid]

Αθλητισμός Παιδιά Άσθμα: Το άσθμα στα παιδιά έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα. Την ίδια στιγμή, κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά που παίζουν υπαίθρια αθλήματα σε πόλεις με υψηλά επίπεδα ρύπανσης έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα.

Η συχνότητα του άσθματος στα παιδιά συνεχίζει να αυξάνεται και η ρύπανση έχει συνδεθεί με το άσθμα σε προηγούμενες ιατρικές μελέτες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι το άσθμα στα παιδιά έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα. Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά που παίζουν υπαίθρια αθλήματα σε πόλεις με υψηλά επίπεδα ρύπανσης έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα. Το άσθμα είναι η πιο κοινή μακροχρόνια ασθένεια της παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Σύνδεση ατμοσφαιρικής ρύπανσης με εμφάνιση άσθματος στην παιδική παιδιά

Προηγούμενη ιατρική έρευνα έχει επισημάνει πολλούς πιθανούς λόγους – λοιμώξεις από την πρώιμη ζωή, διατροφή, έκθεση σε εσωτερικές και αλλεργικές ουσίες – που προκαλούν αλλεργίες. Η ρύπανση είναι γνωστό ότι κάνει την αναπνοή πιο δύσκολη σε παιδιά με άσθμα. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν η ρύπανση μπορεί να προκαλέσει άσθμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε παιδιά που εκτίθενται σε υψηλές ποσότητες ρύπανσης, όπως κατά τη διάρκεια υπαίθριων αθλημάτων.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες μελέτησαν περισσότερα από 3.500 παιδιά για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τη σχέση μεταξύ ρύπανσης, υπαίθριων αθλημάτων και άσθματος. Τα παιδιά – που δεν είχαν άσθμα κατά την έναρξη της μελέτης – ήταν από 12 διαφορετικές κοινότητες στη νότια Καλιφόρνια. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 265 παιδιά εμφάνισαν άσθμα.

Τα ευρήματα της έρευνας

  • Σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έπαιζαν υπαίθρια αθλήματα, τα παιδιά που έπαιζαν τρία ή περισσότερα αθλήματα σε υπαίθριες κοινότητες με υψηλές ποσότητες όζοντος είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα.
  • Σε κοινότητες με χαμηλά επίπεδα όζοντος, τα αθλήματα δεν είχαν καμία επίδραση στο άσθμα.
  • Ομοίως, όσο περισσότερο χρόνο τα παιδιά ξοδεύουν έξω σε κοινότητες με υψηλό όζον, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξουν άσθμα.
  • Ο χρόνος έξω δεν είχε καμία επίδραση στην ανάπτυξη άσθματος στις κοινότητες με χαμηλό όζον.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αυξανόμενος αριθμός παιδιών με άσθμα σχετίζεται με έντονη άσκηση σε κοινότητες με υψηλά επίπεδα όζοντος, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Rob McConnell σε δελτίο τύπου. Περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η ρύπανση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του άσθματος στις ΗΠΑ.

Τι μπορεί να γίνει για αυτό; Είναι λογικό να περιορίζονται οι υπαίθριες δραστηριότητες στα παιδιά;

Αν και αυτό μπορεί να μειώσει τα αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά, αυτό πιθανότατα θα συνέβαλε μόνο στην αύξηση της παχυσαρκίας στα παιδιά. Αντί να ανταλλάσσουμε το άσθμα με την παχυσαρκία, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ασκήστε φαντασία και σώμα παίζοντας με τα παιδιά στο σπίτι

Πώς ο αθλητισμός μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά

Αθλητισμός για μικρά παιδιά: Πώς να επιλέξετε με βάση την ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.