Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την αναπτυξιακή λειτουργία του εμβρύου

Covid-19: Ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την αναπτυξιακή λειτουργία του εμβρύου

Covid-19: Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα αρσενικά έμβρυα που εκτίθενται στον SARS-CoV-2 στη μήτρα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Τα αγόρια που γεννιούνται από γυναίκες που είχαν COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο αναπτυξιακής καθυστέρησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι καθυστερήσεις στην ομιλία και την κινητική λειτουργία ήταν οι πιο συχνά διαγνωσθείσες παθήσεις σε αυτά τα παιδιά στους 12 μήνες. Παρατηρήθηκαν σε αγόρια αλλά όχι σε κορίτσια, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άρρενες απόγονοι που εκτίθενται στον SARS-CoV-2 στη μήτρα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για νευροαναπτυξιακές διαταραχές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Andrea Edlow. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικής βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «Οι κινητικές και ομιλικές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη μελέτη μας δεν αποκαλύπτουν, από μόνες τους, τίποτα σχετικά με τον κίνδυνο για αυτισμό, ADHD [διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας] ή άλλες διαγνώσεις που γίνονται αργότερα στη ζωή μας. Η μελέτη δεν μπορεί ακόμη να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και υποδεικνύει μόνο την ανάγκη για μακροπρόθεσμη παρακολούθηση αυτών των παιδιών, δεδομένου ότι έχει ήδη σημειωθεί αυξημένος νευροαναπτυξιακός κίνδυνος».

Δεν είναι ασυνήθιστο οι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να επηρεάζουν τα βρέφη, επεσήμανε ο Edlow. “Πολλαπλές ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νευροαναπτυξιακές διαγνώσεις στους απογόνους. Το κοινό νήμα είναι η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας κατά τη διάρκεια της λοίμωξης στην εγκυμοσύνη, παρά ένα συγκεκριμένο παθογόνο”, εξήγησε.

Σχετικά με το γιατί επηρεάζονται τα αγόρια αλλά όχι τα κορίτσια, ο Έντλοου είπε ότι αυτό παρατηρείται και με άλλες λοιμώξεις. «Τα αγόρια είναι γνωστό ότι είναι και πιο ευάλωτα σε νευροαναπτυξιακές διαγνώσεις και πιο πιθανό να έχουν αρνητικές αντιδράσεις σε ενδομήτριες εκθέσεις», σημείωσε. Το 2021, ο Edlow δημοσίευσε μια μελέτη που έδειξε διαφορές φύλου στις ανοσολογικές αποκρίσεις του πλακούντα στη μόλυνση από SARS-CoV-2.

Αυτή η νέα μελέτη ανέφερε ότι δεν είναι σαφές ότι οι αλλαγές που βρέθηκαν στους 12 και 18 μήνες είναι δείκτες επίμονων κινδύνων για διαταραχές όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, η διανοητική αναπηρία ή η σχιζοφρένεια. Το εάν η σοβαρότητα του COVID-19 επηρεάζει τον κίνδυνο για αναπτυξιακές καθυστερήσεις δεν είναι επίσης σαφές, καθώς οι ερευνητές δεν το εξέτασαν συγκεκριμένα, πρόσθεσε.

«Είναι πολύ σημαντικό για τα έγκυα άτομα να εμβολιάζονται για την πρόληψη της σοβαρής νόσου COVID-19, της νοσηλείας και του θανάτου», είπε ο Έντλοου. «Οι επιπλοκές της σοβαρής νόσου συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, ο οποίος αποτελεί από μόνος του παράγοντα κινδύνου για δυσμενή νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα, οπότε αυτός είναι ένας άλλος λόγος για να εμβολιαστείτε για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε σοβαρή ασθένεια».

Και πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρέχει προστασία έναντι της νοσηλείας για COVID-19 σε βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών. “Ωστόσο, δεν μπορέσαμε να εξετάσουμε συγκεκριμένα σε αυτό το τρέχον έγγραφο εάν ο μητρικός εμβολιασμός συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο δυσμενών νευροαναπτυξιακών αποτελεσμάτων στους απογόνους”, είπε ο Edlow.

Είπε ότι θα είναι σημαντικό να παρακολουθούμε αυτά τα παιδιά μακροπρόθεσμα και να μελετήσουμε επιπλέον μεγάλες ομάδες για να κατανοήσουμε καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους. Για τη μελέτη, η Edlow και οι συνεργάτες της συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερα από 18.300 μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Περίπου 880 από τις μητέρες τους είχαν COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνολικά, το 3% των μωρών τους διαγνώστηκε με νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις στους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 2% των παιδιών που δεν εκτέθηκαν στον COVID-19.

Όλα τα παιδιά με νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις ήταν αγόρια. Είχαν προβλήματα με την εκφραστική γλώσσα, καθώς και κινητικά προβλήματα και αυτό που η μελέτη περιέγραψε ως απροσδιόριστες ψυχολογικές διαταραχές. Τα τυπικά ορόσημα της κινητικής δεξιότητας περιλαμβάνουν το έρπημα, το περπάτημα και το πέταγμα μιας μπάλας.

Μέχρι τους 18 μήνες, τα αποτελέσματα ήταν πιο μέτρια. Τα αγόρια που εκτέθηκαν στον COVID-19 στη μήτρα είχαν 42% υψηλότερες πιθανότητες νευροαναπτυξιακής διάγνωσης σε αυτή την ηλικία, είπε ο Έντλοου. Ο Δρ Μάθιου Μπλιτζ, ειδικός στην ιατρική της μητέρας και του εμβρύου στο Northwell Health στο Bay Shore της Νέας Υόρκης, εξέτασε τα ευρήματα.

«Αυτή η μελέτη τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών», είπε. Για παράδειγμα, ο Blitz σημείωσε ότι όταν πρόκειται για πρόωρο τοκετό, τα αγόρια δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά όσο τα κορίτσια. «Κάποια από τις σκέψεις είναι ότι κατά κάποιο τρόπο αυτό σχετίζεται με τις απαιτήσεις ανάπτυξης των ανδρών που είναι υψηλότερες και περισσότερο στρες στον πλακούντα», είπε.

«Ιδιαίτερα με τον COVID, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Blitz. Είπε ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν να κολλήσουν τον COVID-19.

«Λέμε στους ασθενείς να παίρνουν προγεννητικές βιταμίνες, λέμε σε πολλούς ασθενείς να παίρνουν ασπιρίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας – πολλά διαφορετικά πράγματα για τη μείωση των κινδύνων – και ο εμβολιασμός για τον COVID είναι απολύτως ένα από τα πράγματα που είναι πολύ σημαντικό τόσο για τις μαμάδες όσο και για μωρά τόσο για βραχυπρόθεσμα όσο και για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα», είπε ο Blitz. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 23 Μαρτίου στο JAMA Network Open.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

6 Θετικές πλευρές της εμμηνόπαυσης

Mαγειρικά σκεύη και προϊόντα περιποίησης που συνδέονται δυνητικά με τη στειρότητα

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Αυξάνεται ο αριθμός των ζευγαριών από το εξωτερικό που ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για εξωσωματική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

"Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους - για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο Ντεβό.

Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας

Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο". Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001.

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».