Επιστημονικά Νέα

Εξωσωματική: Αυξάνεται ο αριθμός των ζευγαριών από το εξωτερικό που ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για τον σκοπό αυτό

Εξωσωματική: Αυξάνεται ο αριθμός των ζευγαριών από το εξωτερικό που ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για τον σκοπό αυτό

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΑΠΘ Στρατής Κολυμπιανάκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της προεμφυτευτικής διάγνωσης όπου, εξετάζοντας μερικά κύτταρα, μπορεί να διαγνωστεί αν είναι υγιές και το έμβρυο.

Εξωσωματική: Ολοένα και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ζευγαριών που βλέπουν το όνειρό τους για την απόκτηση παιδιού να γίνεται πραγματικότητα με τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επιπλέον, αυξάνεται και ο αριθμός των ζευγαριών από το εξωτερικό που ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για τον σκοπό αυτό. Στις επιστημονικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στον συγκεκριμένο τομέα εστίασε Επιστημονική ημερίδα με θέμα “2023… Στόχοι και προκλήσεις στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή” που διοργανώθηκε χθες από τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής FIVI και διεξήχθη στο Αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ, Νικόλαος Βραχνής, αναφέρθηκε στις αλλαγές από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος 4958 για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Όπως είπε, υπάρχουν αλλαγές στην κοινωνική κρυοσυντήρηση ωραρίων στις γυναίκες και πλέον η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει και για άλλους λόγους εκτός από ιατρικούς. «Κάθε γυναίκα μπορεί να κρυοσυντηρήσει το γενετικό της υλικό και αυτό να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Γυναίκες στα 33- 35 τους χρόνια που θα προχωρήσουν σε αυτή την διαδικασία θα έχουν 80% πιθανότητα για να αποκτήσουν παιδί. Στις γυναίκες των 40 ετών οι πιθανότητες πέφτουν στο 25% και σε όσες προχωρήσουν άνω των 45 ετών η πιθανότητα για παιδί είναι σχεδόν το 0%», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε μάλιστα ότι το ηλιακό όριο για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει αυξηθεί από τα 50 στα 54 έτη, κάτι που σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέχρι την ηλικία των 54 ετών. Εξάλλου, πρόσθεσε, πως όσον αφορά στο γενετικό υλικό πλέον ο δότης μπορεί να είναι και επώνυμος, δηλαδή οι γονείς μπορούν να γνωρίζουν τον δότη ή τη δότρια. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα και σε συγγενείς να μπορούν να δώσουν γενετικό υλικό σε ένα ζευγάρι εφόσον αυτό το επιθυμεί, όπως σημείωσε ο κ. Βραχνής.

Ο Γεώργιος Πάντος, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας, Στειρότητας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και στην αλματώδη πρόοδό της. «Σήμερα, με το φιλελεύθερο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τη διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μπορούμε να εφαρμόσουμε όλες τις νέες μεθόδους, όπως, μεταφορά βλαστοκύστεων για ποιότητα μεταφερομένων ωραρίων, τη διενέργεια ελέγχου σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει αποδειχτεί πως η μεταφορά ενός εμβρύου συνοδεύεται από εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ζωή ξεκινάει από εδώ, από τη FIVI» δήλωσε ο κ. Πάντος, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως υπάρχει η δυνατότητα στις γυναίκες να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους. Τόνισε επίσης ότι η χώρα μας διαθέτει όλα όσα την καθιστούν ένα προορισμό ιδανικό που επιλέγουν όλο και περισσότερα ζευγάρια τα οποία επιθυμούν να γίνουν γονείς. «Η Ελλάδα αποτελεί έναν πρότυπο και ελκυστικό προορισμό για τη διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έχουμε επιστημονικό προσωπικό, στελεχιακό δυναμικό, υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή και κατά συνέπεια μπορούμε να εφαρμόζουμε όλες τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΑΠΘ Στρατής Κολυμπιανάκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της προεμφυτευτικής διάγνωσης όπου, εξετάζοντας μερικά κύτταρα, μπορεί να διαγνωστεί αν είναι υγιές και το έμβρυο. «Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι το πώς θα καταφέρουμε να μεταφέρουμε στη μήτρα των γυναικών με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης με χρωματοσωμικά ομαλά έμβρυα, δηλαδή απαλλαγμένα από ανωμαλίες στο γενετικό υλικό. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε η γυναίκα δεν θα μείνει έγκυος ή θα καταλήξει στο να έχει μια εγκυμοσύνη που θα οδηγηθεί σε αποβολή. Η προεμφυτευτική διάγνωση δεν είναι τίποτε άλλο από την εξέταση κάποιου μικρού αριθμού κυττάρων από ένα έμβρυο με σκοπό να διαπιστώσουμε ότι τα κύτταρα αυτά είναι ομαλά, άρα και το έμβρυο από το οποίο προέρχονται είναι ένα ομαλό έμβρυο» σημείωσε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η νομοθεσία στη χώρα μας δεν το επιτρέπει σε γυναίκες κάτω από τα σαράντα έτη, κάτι που προσπαθούν να αλλάξουν. Ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Γιώργος Ζέρδιλας, αναφέρθηκε στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. «Η σημερινή ημερίδα συνέπεσε με τα τρία χρόνια επιτυχούς λειτουργίας της Φοίβης, της κορυφαίας μονάδας αναπαραγωγής που βασίστηκε πάνω σε εξοπλισμό κορυφαίο, σε εργαστήριο πρωτοποριακό και με συνεργάτες γιατρούς και προσωπικό εξαίρετο. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια λειτουργίας με τη σκληρή δουλειά όλων η FΙVI πλέον έχει κερδίσει μια θέση στη συνείδηση όλων των ανθρώπων της βορείου Ελλάδας και όχι μόνο», δήλωσε ο κ. Ζέρδιλας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γυναίκες με ΣΚΠ μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας με επιτυχία;

Η θεραπεία γονιμότητας δεν επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία των απογόνων, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

Οι startups γονιμότητας προσελκύουν κεφάλαια από επενδυτές

Η εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση

Οι επιδράσεις της θεραπείας γονιμότητας στην ανάπτυξη των παιδιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς μετά τη διαπίστωση ότι η βεδολιζουμάμπη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της χρόνιας θυλακίτιδας (πουγκίτιδας)

Σε μεταγενέστερες έρευνες έχουμε δείξει ότι η βεδολιζουμάμπη βελτιώνει σημαντικά την επούλωση του βλεννογόνου στην θυλακίτιδα πουγκίτιδα. Το vedolizumab είναι διαθέσιμο για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο".

Τι απαραίτητα θα πρέπει να γνωρίζει το κάθε κορίτσι με πρώιμη εμμηναρχή που θέλει στο μέλλον να γίνει μαμά

Οι γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή μπορούν να ενδυναμωθούν από αυτή τη γνώση και τις εναλλακτικές που υπάρχουν χάρη στην επιστήμη η οποία είναι με το μέρος τους.

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

"Η έρευνά μας επιτρέπει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων μέσω της ενίσχυσης της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης", λέει ο Demehri. "Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης στον κυτταρομεγαλοϊό ως θεραπεία για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ίνωση και οι εκφυλιστικές ασθένειες".

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης.