Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας ( ΕΛ.Ι.ΚΑΡ ) στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς κι έχοντας ως στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για τρεις ολόκληρες ημέρες και συγκεκριμένα στις 29, 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου, στην Αθήνα, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από τις 9:00 έως τις 17:00, γιατροί – συνεργάτες του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Το πρόγραμμα «Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου» ήταν ανάγκη να πραγματοποιηθεί, καθώς η νούμερο ένα αιτία θανάτων στη χώρα μας, όπως και αναπηρίας είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Κρίθηκε αναγκαία η ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τις παθήσεις της καρδιάς και τους παράγοντες κινδύνου πριν λάβει διαστάσεις πανδημίας.

Το πρόγραμμα αυτό αρχικά δημιουργήθηκε για να καταγράψει τους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ διεξάγονται τα τελευταία έντεκα χρόνια κι έδειξαν επί των 63.000 ενηλίκων περίπου που εξετάστηκαν τα εξής: Οι μισοί εκ των εξεταζομένων είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), το 25% ήταν υπερτασικοί, το 10% διαβητικοί, το 42% υπέρβαροι κι οι μισοί εξ αυτών κάτω των 50 ετών καπνιστές.

Επίσης παρατηρήθηκε έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, με συνέπεια να μην εντοπίζεται έγκαιρα η κολπική μαρμαρυγή, που είναι η πλέον συνήθης αιτία εγκεφαλικού, μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών και μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.

Τέλος, οι περισσότεροι από ό,τι πιστεύαμε (>3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας) έχουν παρουσιάσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό είναι >10%. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που καλύπτεται με αντιπηκτική αγωγή.

Η ορθή ενημέρωση και πρόληψη σώζει ζωές.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here