Greek English French German Italian
Pin It
 

Μουσακάς, το πιο διάσημο στα πέρατα του κόσμου φαγητό. Μαγειρέψτε το στη  πιο ελαφριά έκδοσή του.

 Χρόνος προετοιμασίας: 40΄

Χρόνος ψησίματος: 30΄

 

Υλικά για 4 μερίδες

  • 2 κιλάμελιτζάνες φλάσκες

  • 5 μεγάλες πατάτες

  • 5 μεγάλα κολοκύθια

  • ½ κιλό κιμά

  • ½ φλ. ελαιόλαδο

  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

  • 5 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες

  • ½ φλ. λευκό, ξηρό κρασί

  • 4 κ.σ.  τριμμένο κεφαλοτύρι

  • 4 κ.σ.  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

  • Αλάτι και πιπέρι


Για την κρέμα:

  • 8κ.σ. αλεύρι

  • 4κ.σ. μαλακή μαργαρίνη

  • 2lt γάλα 1.5 % σε λιπαρά

  • 2 αυγά

  • αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αλατίζουμε όλα τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε τρυπητό για να στραγγίξουν.

  2. Σε μία μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ψήνουμε τον κιμά, με τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Μόλις ροδίσει καλά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά να πιει το ζουμί του.

  3. Λαδώνουμε τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε στο γκριλ.

  4. Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες σε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε από πάνω μία αραιή στρώση τυρί. Από πάνω απλώνουμε εναλλάξ τις μισές πατάτες, τα μισά κολοκυθάκια, τις μισές μελιτζάνες  και το τυρί. Τέλος, προσθέτουμε απλώνουμε τον κιμά.

  5. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε σε κατσαρόλα τη μαργαρίνη, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.

  6. Απλώνουμε πάνω από τον κιμά την μπεσαμέλ, σε παχιά στρώση. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί για να γίνει κρούστα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180οC) για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.


ΣΧΟΛΙΟ: Ο μουσακάς, λόγω της μελιτζάνας, θεωρείται ως ένα γεύμα το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πολύ χαρακτηρίζουν τη μελιτζάνα ως «τρόφιμο κατά του καρκίνου» και πρόσφατες μελέτες διατυπώνουν την άποψη ότι καταστέλλει τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες των κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει σημαντικές φυτοχημικές ουσίες που ανακόπτουν τη διαδικασία σχηματισμού καρκινογόνων όγκων. Το «πιάτο» αυτό επιπλέον εφοδιάζει εκτός από πολλές μονάδες ORAC, και με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας για ενέργεια και δυνατούς μύες! Οι βιταμίνες της ομάδας Β, τονώνουν τη νευρική και τη μεταβολική λειτουργία! Τη θρεπτική αξία του γεύματος συμπληρώνουν οι φυτικές ίνες που βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών.

 

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 4.891 in Vitro μέτρηση

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.

 
Pin It

Cook name