Επιστημονικά Νέα

Χοληστερόλη βιομηχανία: Το οξύμωρο με τα συμπεράσματα από τις χρηματοδοτούμενες έρευνες

Χοληστερόλη βιομηχανία: Το οξύμωρο με τα συμπεράσματα από τις χρηματοδοτούμενες έρευνες

Χοληστερόλη βιομηχανία: Οι συγγραφείς πίσω από μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία ήταν πιο πιθανό να ερμηνεύσουν ευνοϊκά τα αποτελέσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και χοληστερόλης.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση, οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι συγγραφείς μελετών που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία και μη ερμηνεύουν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την κατανάλωση αυγών και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο American Journal of Lifestyle Medicine, διαπίστωσε ότι οι συγγραφείς πίσω από μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία ήταν πιο πιθανό να ερμηνεύσουν ευνοϊκά τα αποτελέσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και χοληστερόλης. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες συνιστούσαν στους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερο από 300 χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης κάθε μέρα για να διατηρήσουν καλή καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες δεν έχουν βρει σημαντική σχέση μεταξύ της διατροφικής χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Κατά συνέπεια, οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας δεν έχουν καθορίσει στόχο για την καθημερινή διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης. Ωστόσο, υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει η κατανάλωση αυγών στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Από τη μία πλευρά, τα αυγά αποτελούν βασική πηγή διατροφικής χοληστερόλης. Από την άλλη, είναι ένα φτηνό, θρεπτικό και ευρέως διαθέσιμο τρόφιμο. Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν πώς οι πηγές χρηματοδότησης για την έρευνα σχετικά με την κατανάλωση αυγών και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Ήθελαν επίσης να μάθουν εάν η πηγή χρηματοδότησης των μελετών έκανε τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές ερμήνευσαν τα αποτελέσματα. Οι ερευνητές έψαξαν σε βάσεις δεδομένων για άρθρα που αφορούσαν ενήλικες που μελέτησαν την κατανάλωση αυγού ή κρόκου αυγού και την ολική ή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη χοληστερόλη. Εντόπισαν 211 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1950 και 2019 που πληρούσαν αυτά τα κριτήρια ένταξης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία για την κατανάλωση αυγών και τη χοληστερόλη αυξήθηκε από το 0% των μελετών για τη χοληστερόλη τη δεκαετία του 1950 στο 60% αυτών των μελετών τη δεκαετία του 2010. Η πλειοψηφία των μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυγών όντως αύξησε τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα.

Τι συμβαίνει με την χοληστερόλη;

Ωστόσο, οι συντάκτες της ανασκόπησης διαπίστωσαν ότι το 49% των μελετών που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία δεν ερμήνευσαν με ακρίβεια τα ευρήματά τους, γεγονός που είναι πιο πιθανό να υποδηλώνει μια ουδέτερη ή θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των συγκεντρώσεων χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό συγκρίνεται με το 13% των μελετών που δεν χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία. Η βιομηχανία αυγών έχει τεράστιο οικονομικό συμφέρον να κάνει τα αυγά να φαίνονται υγιή. Έτσι, ερευνητές που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την επίδραση των αυγών στην αύξηση της χοληστερόλης. Δεν τα κατάφεραν όμως πραγματικά: Ακόμη και οι δικές τους μελέτες δείχνουν ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη.

Ενώ τα αυγά περιέχουν σημαντική ποσότητα χοληστερόλης, περίπου 200 mg ανά αυγό, το σώμα αποβάλλει τη μισή χοληστερόλη που καταναλώνει ένα άτομο. Ο μέσος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει περίπου 300 mg χοληστερόλης στη διατροφή του κάθε μέρα. Το σώμα αποβάλλει τη μισή από αυτή τη χοληστερόλη και συγκρατεί την άλλη μισή. Το συκώτι παράγει φυσικά 1.000 mg χοληστερόλης κάθε μέρα. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών. Ωστόσο, το συκώτι παράγει λιγότερη χοληστερόλη για να ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε χοληστερόλη που καταναλώνει ένα άτομο. Ως παράδειγμα, αν κάποιος φάει 300 mg χοληστερόλης από αυγά ή άλλες πηγές, το σώμα απορροφά 150 mg και τα στέλνει στο συκώτι. Το συκώτι, αντί να κάνει 1.000 mg, κάνει 850 mg. Έτσι, συνολικά, το σώμα έχει ακόμα 1.000 mg και η καθαρή επίδραση στο αίμα δεν θα αλλάξει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η φλεγμονή οδηγεί σε καρδειαγγειακά νοσήματα

Δύο συγκεκριμένοι τύποι διαλείπουσας νηστείας συνδέθηκαν με σημαντική απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία

Μπορώ να πιω καφέ πριν τις γενικές εξετάσεις αίματος;

Το οξύμωρο της διατροφής των ανεπτυγμένων χωρών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.