Επιστημονικά Νέα

Χοληστερόλη βιομηχανία: Το οξύμωρο με τα συμπεράσματα από τις χρηματοδοτούμενες έρευνες

Χοληστερόλη βιομηχανία: Το οξύμωρο με τα συμπεράσματα από τις χρηματοδοτούμενες έρευνες

Χοληστερόλη βιομηχανία: Οι συγγραφείς πίσω από μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία ήταν πιο πιθανό να ερμηνεύσουν ευνοϊκά τα αποτελέσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και χοληστερόλης.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση, οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι συγγραφείς μελετών που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία και μη ερμηνεύουν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την κατανάλωση αυγών και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο American Journal of Lifestyle Medicine, διαπίστωσε ότι οι συγγραφείς πίσω από μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία ήταν πιο πιθανό να ερμηνεύσουν ευνοϊκά τα αποτελέσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και χοληστερόλης. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες συνιστούσαν στους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερο από 300 χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης κάθε μέρα για να διατηρήσουν καλή καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες δεν έχουν βρει σημαντική σχέση μεταξύ της διατροφικής χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Κατά συνέπεια, οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας δεν έχουν καθορίσει στόχο για την καθημερινή διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης. Ωστόσο, υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει η κατανάλωση αυγών στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Από τη μία πλευρά, τα αυγά αποτελούν βασική πηγή διατροφικής χοληστερόλης. Από την άλλη, είναι ένα φτηνό, θρεπτικό και ευρέως διαθέσιμο τρόφιμο. Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν πώς οι πηγές χρηματοδότησης για την έρευνα σχετικά με την κατανάλωση αυγών και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Ήθελαν επίσης να μάθουν εάν η πηγή χρηματοδότησης των μελετών έκανε τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές ερμήνευσαν τα αποτελέσματα. Οι ερευνητές έψαξαν σε βάσεις δεδομένων για άρθρα που αφορούσαν ενήλικες που μελέτησαν την κατανάλωση αυγού ή κρόκου αυγού και την ολική ή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη χοληστερόλη. Εντόπισαν 211 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1950 και 2019 που πληρούσαν αυτά τα κριτήρια ένταξης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία για την κατανάλωση αυγών και τη χοληστερόλη αυξήθηκε από το 0% των μελετών για τη χοληστερόλη τη δεκαετία του 1950 στο 60% αυτών των μελετών τη δεκαετία του 2010. Η πλειοψηφία των μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυγών όντως αύξησε τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα.

Τι συμβαίνει με την χοληστερόλη;

Ωστόσο, οι συντάκτες της ανασκόπησης διαπίστωσαν ότι το 49% των μελετών που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία δεν ερμήνευσαν με ακρίβεια τα ευρήματά τους, γεγονός που είναι πιο πιθανό να υποδηλώνει μια ουδέτερη ή θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των συγκεντρώσεων χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό συγκρίνεται με το 13% των μελετών που δεν χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία. Η βιομηχανία αυγών έχει τεράστιο οικονομικό συμφέρον να κάνει τα αυγά να φαίνονται υγιή. Έτσι, ερευνητές που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την επίδραση των αυγών στην αύξηση της χοληστερόλης. Δεν τα κατάφεραν όμως πραγματικά: Ακόμη και οι δικές τους μελέτες δείχνουν ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη.

Ενώ τα αυγά περιέχουν σημαντική ποσότητα χοληστερόλης, περίπου 200 mg ανά αυγό, το σώμα αποβάλλει τη μισή χοληστερόλη που καταναλώνει ένα άτομο. Ο μέσος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει περίπου 300 mg χοληστερόλης στη διατροφή του κάθε μέρα. Το σώμα αποβάλλει τη μισή από αυτή τη χοληστερόλη και συγκρατεί την άλλη μισή. Το συκώτι παράγει φυσικά 1.000 mg χοληστερόλης κάθε μέρα. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών. Ωστόσο, το συκώτι παράγει λιγότερη χοληστερόλη για να ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε χοληστερόλη που καταναλώνει ένα άτομο. Ως παράδειγμα, αν κάποιος φάει 300 mg χοληστερόλης από αυγά ή άλλες πηγές, το σώμα απορροφά 150 mg και τα στέλνει στο συκώτι. Το συκώτι, αντί να κάνει 1.000 mg, κάνει 850 mg. Έτσι, συνολικά, το σώμα έχει ακόμα 1.000 mg και η καθαρή επίδραση στο αίμα δεν θα αλλάξει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η φλεγμονή οδηγεί σε καρδειαγγειακά νοσήματα

Δύο συγκεκριμένοι τύποι διαλείπουσας νηστείας συνδέθηκαν με σημαντική απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία

Μπορώ να πιω καφέ πριν τις γενικές εξετάσεις αίματος;

Το οξύμωρο της διατροφής των ανεπτυγμένων χωρών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.