ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αιματολογικές εξετάσεις καφές: Μπορώ να πιω καφέ πριν τις γενικές εξετάσεις αίματος;

Αιματολογικές εξετάσεις καφές: Μπορώ να πιω καφέ πριν τις γενικές εξετάσεις αίματος;

Αιματολογικές εξετάσεις καφές: Εάν ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σας έχει υποδείξει να νηστέψετε πριν από την επερχόμενη εξέταση, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τίποτα (εκτός από νερό) για το καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν κάνετε αιμοληψία.

Η κατανάλωση καφέ και φαγητού επιτρέπεται πριν από κάποιες εξετάσεις αίματος, αλλά όχι όλες. Κάποιοι γιατροί λένε ότι ο σκέτος καφές πριν είναι εντάξει ακόμη και πριν από μια εξέταση χοληστερόλης, αρκεί να μην προσθέσετε κρέμα ή ζάχαρη. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν μπορείτε να πιείτε καφέ πριν από μια εξέταση και ακολουθήστε τις συμβουλές του. Ορισμένες εξετάσεις αίματος απαιτούν νηστεία εκ των προτέρων. Εάν ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σας έχει υποδείξει να νηστέψετε πριν από την επερχόμενη εξέταση, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τίποτα (εκτός από νερό) για το καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν κάνετε αιμοληψία. Η νηστεία πριν από μια εξέταση αίματος συμβάλλει στη βελτίωση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας της εξέτασης. Τα ακριβή αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για τη διάγνωση διαφόρων καταστάσεων υγείας και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των σχεδίων θεραπείας.

Η διατροφή σας περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά:

  • υδατάνθρακες
  • πρωτεΐνες
  • λίπη
  • μέταλλα
  • βιταμίνες

Όταν τρώτε και πίνετε κανονικά, αυτά τα θρεπτικά συστατικά διασπώνται και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα και να παραμορφώσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Για παράδειγμα, ορισμένες μέθοδοι ελέγχου του διαβήτη μετρούν τα αρχικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ασθενούς μετά από μια περίοδο νηστείας. Η κατανάλωση τροφής ακριβώς πριν από την εξέταση θα προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα του ασθενούς, οδηγώντας σε ανακριβές αποτέλεσμα της εξέτασης. Ο ασθενής θα μπορούσε να διαγνωστεί λανθασμένα με προδιαβήτη ή διαβήτη, εκτός εάν ο γιατρός του συστήσει να ολοκληρώσει μια δεύτερη εξέταση.

Ποιες εξετάσεις αίματος απαιτούν νηστεία;

Δεν απαιτούν όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις νηστεία εκ των προτέρων, αλλά πολλές από τις πιο κοινές εξετάσεις αίματος απαιτούν. Οι εξετάσεις που απαιτούν συνήθως νηστεία περιλαμβάνουν:

  • Βασικές ή ολοκληρωμένες εξετάσεις μεταβολισμού: Συνήθως μέρος μιας ρουτίνας φυσικής εξέτασης, αυτό το τεστ μετρά το σάκχαρο του αίματος, τη λειτουργία των νεφρών και τη λειτουργία άλλων ζωτικών οργάνων. Συνήθως απαιτείται νηστεία για 10-12 ώρες πριν από την εξέταση.
  • Εξέταση γλυκόζης αίματος νηστείας: Αυτή η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση του διαβήτη ή του προδιαβήτη με βάση τη μέτρηση της γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα μετά από μια περίοδο μη λήψης τροφής. Συνήθως απαιτείται νηστεία για 8-10 ώρες πριν την εξέταση.
  • Εξέταση χοληστερόλης: Γνωστό και ως λιπιδικό προφίλ, αυτό το τεστ μετρά την ποσότητα της χοληστερόλης και άλλων λιπών στο αίμα. Συνήθως απαιτείται νηστεία για 9-12 ώρες πριν από την εξέταση.
  • Εξετάσεις γάμμα-γλουταμυλ τρανσφεράσης (GGT): Αυτή η δοκιμή μετρά το επίπεδο του ενζύμου GGT στο αίμα σας, το οποίο μπορεί να υποδεικνύει ηπατική νόσο. Συνήθως απαιτείται η αποφυγή αλκοόλ για έως και 24 ώρες εκ των προτέρων. Επιπλέον, μπορεί να σας ζητηθεί ή όχι να αποφύγετε φαγητό για έως και 8 ώρες πριν από τη δοκιμή.
  • Άλλες διατροφικές εξετάσεις: Οι εξετάσεις αίματος που μετρούν βιταμίνες και μέταλλα (όπως ο σίδηρος) συχνά απαιτούν νηστεία εκ των προτέρων. Ανάλογα με τον τύπο της διατροφικής δοκιμής, μπορεί να σας ζητηθεί να νηστέψετε για 6-12 ώρες πριν από τη δοκιμή.

Μπορώ να πιω νερό πριν από μια εξέταση αίματος;

Ναι, μπορείτε να πιείτε νερό ενώ είστε νηστικοί πριν από μια εξέταση αίματος. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση άφθονο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε ακριβή αποτελέσματα. Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει ορισμένες εξετάσεις αίματος, όπως εξετάσεις χοληστερόλης, ηλεκτρολυτών και BUN. Φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι πριν από την εξέταση πίνοντας τη συνιστώμενη ποσότητα νερού για το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Έχετε υπόψη σας ότι το αίμα αποτελείται 50% από νερό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αιματολογικά φάρμακα : Κυκλοφορούν στην χώρα μας τα πρώτα γενόσημα

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να προσφέρουν πρώιμο δείκτη σοβαρού Covid

Μια εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Ζωή υψηλής ποιότητας απολαμβάνουν σήμερα οι ασθενείς με διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα συμπτώματα της μακράς Covid επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους

Long Covid: . Μια μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και το Σύστημα Υγείας Βετεράνων Υποθέσεων του Σεντ Λούις υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός για να σταματήσει την ανακάλυψη λοιμώξεων COVID-19 και να αποτρέψει τη μακροχρόνια COVID-19.

Μέχρι 30/6 οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59, μπορούν οι δικαιούχοι γονείς και κηδεμόνες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για τη σχολική χρονιά 2022- 2023.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.