ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αιματολογικές εξετάσεις καφές: Μπορώ να πιω καφέ πριν τις γενικές εξετάσεις αίματος;

Αιματολογικές εξετάσεις καφές: Μπορώ να πιω καφέ πριν τις γενικές εξετάσεις αίματος;

Αιματολογικές εξετάσεις καφές: Εάν ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σας έχει υποδείξει να νηστέψετε πριν από την επερχόμενη εξέταση, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τίποτα (εκτός από νερό) για το καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν κάνετε αιμοληψία.

Η κατανάλωση καφέ και φαγητού επιτρέπεται πριν από κάποιες εξετάσεις αίματος, αλλά όχι όλες. Κάποιοι γιατροί λένε ότι ο σκέτος καφές πριν είναι εντάξει ακόμη και πριν από μια εξέταση χοληστερόλης, αρκεί να μην προσθέσετε κρέμα ή ζάχαρη. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν μπορείτε να πιείτε καφέ πριν από μια εξέταση και ακολουθήστε τις συμβουλές του. Ορισμένες εξετάσεις αίματος απαιτούν νηστεία εκ των προτέρων. Εάν ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σας έχει υποδείξει να νηστέψετε πριν από την επερχόμενη εξέταση, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τίποτα (εκτός από νερό) για το καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν κάνετε αιμοληψία. Η νηστεία πριν από μια εξέταση αίματος συμβάλλει στη βελτίωση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας της εξέτασης. Τα ακριβή αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για τη διάγνωση διαφόρων καταστάσεων υγείας και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των σχεδίων θεραπείας.

Η διατροφή σας περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά:

  • υδατάνθρακες
  • πρωτεΐνες
  • λίπη
  • μέταλλα
  • βιταμίνες

Όταν τρώτε και πίνετε κανονικά, αυτά τα θρεπτικά συστατικά διασπώνται και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα και να παραμορφώσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Για παράδειγμα, ορισμένες μέθοδοι ελέγχου του διαβήτη μετρούν τα αρχικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ασθενούς μετά από μια περίοδο νηστείας. Η κατανάλωση τροφής ακριβώς πριν από την εξέταση θα προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα του ασθενούς, οδηγώντας σε ανακριβές αποτέλεσμα της εξέτασης. Ο ασθενής θα μπορούσε να διαγνωστεί λανθασμένα με προδιαβήτη ή διαβήτη, εκτός εάν ο γιατρός του συστήσει να ολοκληρώσει μια δεύτερη εξέταση.

Ποιες εξετάσεις αίματος απαιτούν νηστεία;

Δεν απαιτούν όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις νηστεία εκ των προτέρων, αλλά πολλές από τις πιο κοινές εξετάσεις αίματος απαιτούν. Οι εξετάσεις που απαιτούν συνήθως νηστεία περιλαμβάνουν:

  • Βασικές ή ολοκληρωμένες εξετάσεις μεταβολισμού: Συνήθως μέρος μιας ρουτίνας φυσικής εξέτασης, αυτό το τεστ μετρά το σάκχαρο του αίματος, τη λειτουργία των νεφρών και τη λειτουργία άλλων ζωτικών οργάνων. Συνήθως απαιτείται νηστεία για 10-12 ώρες πριν από την εξέταση.
  • Εξέταση γλυκόζης αίματος νηστείας: Αυτή η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση του διαβήτη ή του προδιαβήτη με βάση τη μέτρηση της γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα μετά από μια περίοδο μη λήψης τροφής. Συνήθως απαιτείται νηστεία για 8-10 ώρες πριν την εξέταση.
  • Εξέταση χοληστερόλης: Γνωστό και ως λιπιδικό προφίλ, αυτό το τεστ μετρά την ποσότητα της χοληστερόλης και άλλων λιπών στο αίμα. Συνήθως απαιτείται νηστεία για 9-12 ώρες πριν από την εξέταση.
  • Εξετάσεις γάμμα-γλουταμυλ τρανσφεράσης (GGT): Αυτή η δοκιμή μετρά το επίπεδο του ενζύμου GGT στο αίμα σας, το οποίο μπορεί να υποδεικνύει ηπατική νόσο. Συνήθως απαιτείται η αποφυγή αλκοόλ για έως και 24 ώρες εκ των προτέρων. Επιπλέον, μπορεί να σας ζητηθεί ή όχι να αποφύγετε φαγητό για έως και 8 ώρες πριν από τη δοκιμή.
  • Άλλες διατροφικές εξετάσεις: Οι εξετάσεις αίματος που μετρούν βιταμίνες και μέταλλα (όπως ο σίδηρος) συχνά απαιτούν νηστεία εκ των προτέρων. Ανάλογα με τον τύπο της διατροφικής δοκιμής, μπορεί να σας ζητηθεί να νηστέψετε για 6-12 ώρες πριν από τη δοκιμή.

Μπορώ να πιω νερό πριν από μια εξέταση αίματος;

Ναι, μπορείτε να πιείτε νερό ενώ είστε νηστικοί πριν από μια εξέταση αίματος. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση άφθονο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε ακριβή αποτελέσματα. Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει ορισμένες εξετάσεις αίματος, όπως εξετάσεις χοληστερόλης, ηλεκτρολυτών και BUN. Φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι πριν από την εξέταση πίνοντας τη συνιστώμενη ποσότητα νερού για το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Έχετε υπόψη σας ότι το αίμα αποτελείται 50% από νερό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αιματολογικά φάρμακα : Κυκλοφορούν στην χώρα μας τα πρώτα γενόσημα

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να προσφέρουν πρώιμο δείκτη σοβαρού Covid

Μια εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Ζωή υψηλής ποιότητας απολαμβάνουν σήμερα οι ασθενείς με διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελγικό μοσχάρι Carbonnade με μπύρα

Μοσχάρι Carbonnade a la Flamande: Ταξιδεύουμε στο Βέλγιο και δοκιμάζουμε το εμβληματικό μοσχάρι carbonnade, παραδοσιακά μαγειρεμένο με τοπική μπύρα.

Τα προτερήματα της πρωτεΐνης στο πρωινό σας

Πρωινό πρωτεΐνη: Επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και ενισχύοντας το αίσθημα του κορεσμού, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στα πλαίσια ενός υγιεινού πρωινού.

Ο υγιής εγκέφαλος σε θέση να κάνει multitasking

Multitasking περπάτημα: Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι ήταν πιο σταθεροί όταν περπατούσαν και εκτελούσαν την εργασία από ό,τι όταν ήταν επικεντρωμένοι αποκλειστικά στο περπάτημα.