Επιστημονικά Νέα

Νηστεία υπέρταση: Φαίνεται πως η νηστεία μειώνει την αρτηριακή πίεση, έστω και προσωρινά

Νηστεία υπέρταση: Φαίνεται πως η νηστεία μειώνει την αρτηριακή πίεση, έστω και προσωρινά

Νηστεία υπέρταση: Από πρόσφατη μελέτη σε άτομα που συμμετείχαν στη νηστεία του Ραμαζανιού, διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε η αρτηριακή τους πίεση προσωρινά.

Η νηστεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι ασφαλής. Μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τουλάχιστον προσωρινά, τόσο για υγιή άτομα όσο και για άτομα με υπέρταση. Αυτά είναι τα ευρήματα της μελέτης LORANS (London Ramadan Study) από ερευνητές του Imperial College London. Δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association. Το LORANS συνδυάζει μια ανασκόπηση των υπαρχουσών μελετών για την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια και μετά τη θρησκευτική νηστεία στο Ραμαζάνι και μια μελέτη παρατήρησης σε 85 άτομα που νηστεύουν το Ραμαζάνι.

“Παρά τις βασικές διαφορές, η επίδραση της νηστείας του Ραμαζανιού είναι συγκρίσιμη με την επίδραση που είδαμε σε ορισμένα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν για τη διαλείπουσα νηστεία”. Αυτό δήλωσε ο Dr Rami Al-Jafar, School of Public Health at Imperial College London. Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού ημερολογίου και γιορτάζεται, εν μέρει, με τη νηστεία από την ανατολή έως τη δύση του. Εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι παγκοσμίως συμμετέχουν. Οι ερευνητές λένε ότι η προσωρινή νηστεία μπορεί να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη προσωρινή μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η τακτική νηστεία είναι αποτελεσματική σε μακροπρόθεσμη βάση.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 85 συμμετέχοντες ηλικίας από 29 έως 61 ετών από πέντε τζαμιά στο Λονδίνο, μετρώντας τη συστολική (τον πρώτο αριθμό) και τη διαστολική (τον κάτω αριθμό) αρτηριακή τους πίεση πριν και μετά το Ραμαζάνι. Ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να κρατούν ημερολόγια τροφίμων για τρεις ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Για το δεύτερο μέρος της μελέτης τους, οι ερευνητές συνδύασαν αποτελέσματα 33 μελετών (με 3.213 άτομα) που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν, το Πακιστάν και την Τουρκία, εξετάζοντας την αρτηριακή πίεση πριν και μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού. Σε 85 άτομα από το Λονδίνο, η μελέτη διαπίστωσε μια μέση μείωση 7,29 mm Hg στη συστολική αρτηριακή πίεση και 3,42 mm Hg στη διαστολική αρτηριακή πίεση τις ημέρες μετά το Ραμαζάνι. Στην ανασκόπηση άλλων μελετών, οι ερευνητές βρήκαν μειώσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,19 mm Hg και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης 2,26 mm Hg.

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια όταν έλαβαν υπόψη τις αλλαγές στο βάρος, το συνολικό νερό του σώματος και τη λιπώδη μάζα μετά το Ραμαζάνι. Επιπλέον, η μείωση της αρτηριακής πίεσης δεν παρατηρήθηκε μόνο σε υγιείς ανθρώπους, αλλά και σε εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Σε αναλύσεις υποομάδων, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης στις ομάδες που ήταν υγιείς ή είχαν υπέρταση ή διαβήτη, αλλά όχι σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο. Ο Δρ Al-Jafar και οι συνεργάτες του εικάζουν ότι οι μειώσεις της αρτηριακής πίεσης είναι αποτέλεσμα μιας μεταβολικής αλλαγής που συμβαίνει μετά από οκτώ έως 12 ώρες νηστείας. Εκεί είναι που το σώμα αρχίζει να καίει κετόνες και όχι γλυκογόνο. Η αλλαγή στη χλωρίδα του εντέρου κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι μια άλλη πιθανότητα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή λοιμώξεων και να προστατεύσει από ασθένειες, όπως η σαλμονέλα

Τα προβιοτικά ωφελούν τα επίπεδα σακχάρου σε εγκύους

Διατροφή : Τόσο διάστημα μπορείτε να μείνετε νηστικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.