Επιστημονικά Νέα

Νηστεία υπέρταση: Φαίνεται πως η νηστεία μειώνει την αρτηριακή πίεση, έστω και προσωρινά

Νηστεία υπέρταση: Φαίνεται πως η νηστεία μειώνει την αρτηριακή πίεση, έστω και προσωρινά

Νηστεία υπέρταση: Από πρόσφατη μελέτη σε άτομα που συμμετείχαν στη νηστεία του Ραμαζανιού, διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε η αρτηριακή τους πίεση προσωρινά.

Η νηστεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι ασφαλής. Μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τουλάχιστον προσωρινά, τόσο για υγιή άτομα όσο και για άτομα με υπέρταση. Αυτά είναι τα ευρήματα της μελέτης LORANS (London Ramadan Study) από ερευνητές του Imperial College London. Δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association. Το LORANS συνδυάζει μια ανασκόπηση των υπαρχουσών μελετών για την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια και μετά τη θρησκευτική νηστεία στο Ραμαζάνι και μια μελέτη παρατήρησης σε 85 άτομα που νηστεύουν το Ραμαζάνι.

“Παρά τις βασικές διαφορές, η επίδραση της νηστείας του Ραμαζανιού είναι συγκρίσιμη με την επίδραση που είδαμε σε ορισμένα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν για τη διαλείπουσα νηστεία”. Αυτό δήλωσε ο Dr Rami Al-Jafar, School of Public Health at Imperial College London. Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού ημερολογίου και γιορτάζεται, εν μέρει, με τη νηστεία από την ανατολή έως τη δύση του. Εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι παγκοσμίως συμμετέχουν. Οι ερευνητές λένε ότι η προσωρινή νηστεία μπορεί να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη προσωρινή μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η τακτική νηστεία είναι αποτελεσματική σε μακροπρόθεσμη βάση.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 85 συμμετέχοντες ηλικίας από 29 έως 61 ετών από πέντε τζαμιά στο Λονδίνο, μετρώντας τη συστολική (τον πρώτο αριθμό) και τη διαστολική (τον κάτω αριθμό) αρτηριακή τους πίεση πριν και μετά το Ραμαζάνι. Ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να κρατούν ημερολόγια τροφίμων για τρεις ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Για το δεύτερο μέρος της μελέτης τους, οι ερευνητές συνδύασαν αποτελέσματα 33 μελετών (με 3.213 άτομα) που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν, το Πακιστάν και την Τουρκία, εξετάζοντας την αρτηριακή πίεση πριν και μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού. Σε 85 άτομα από το Λονδίνο, η μελέτη διαπίστωσε μια μέση μείωση 7,29 mm Hg στη συστολική αρτηριακή πίεση και 3,42 mm Hg στη διαστολική αρτηριακή πίεση τις ημέρες μετά το Ραμαζάνι. Στην ανασκόπηση άλλων μελετών, οι ερευνητές βρήκαν μειώσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,19 mm Hg και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης 2,26 mm Hg.

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια όταν έλαβαν υπόψη τις αλλαγές στο βάρος, το συνολικό νερό του σώματος και τη λιπώδη μάζα μετά το Ραμαζάνι. Επιπλέον, η μείωση της αρτηριακής πίεσης δεν παρατηρήθηκε μόνο σε υγιείς ανθρώπους, αλλά και σε εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Σε αναλύσεις υποομάδων, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης στις ομάδες που ήταν υγιείς ή είχαν υπέρταση ή διαβήτη, αλλά όχι σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο. Ο Δρ Al-Jafar και οι συνεργάτες του εικάζουν ότι οι μειώσεις της αρτηριακής πίεσης είναι αποτέλεσμα μιας μεταβολικής αλλαγής που συμβαίνει μετά από οκτώ έως 12 ώρες νηστείας. Εκεί είναι που το σώμα αρχίζει να καίει κετόνες και όχι γλυκογόνο. Η αλλαγή στη χλωρίδα του εντέρου κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι μια άλλη πιθανότητα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή λοιμώξεων και να προστατεύσει από ασθένειες, όπως η σαλμονέλα

Τα προβιοτικά ωφελούν τα επίπεδα σακχάρου σε εγκύους

Διατροφή : Τόσο διάστημα μπορείτε να μείνετε νηστικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών που θήλασαν τα μωρά τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ

«Θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του ιστορικού θηλασμού των γυναικών και της γνωστικής απόδοσης σε μεγαλύτερες, γεωγραφικά διαφορετικές ομάδες γυναικών.

Κανονικά η δεύτερη δόση εμβολίου στον Καναδά

Η Δρ Theresa Tam, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά, λέει ότι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό, εάν εγκριθεί από γιατρό.

Ο θηλασμός θωρακίζει όχι μόνο το βρέφος, αλλά και τη θηλάζουσα μητέρα

Θηλασμός γνωστική λειτουργία: Ο θηλασμός είναι πολύτιμος για τα βρέφη. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να βοηθήσει και τη μητέρα στις γνωστικές της λειτουργίες στην ηλικία των 50 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα τεχνολογία vNOTES για λιγότερες ουλές και ταχύτερη ανάρρωση στην υστερεκτομή

Υστερεκτομή vNOTES: Λιγότερες ουλές, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερη ποιότητα ζωής προσφέρονται από την καινοτόμο διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή επέμβαση υστερεκτομής.