ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπέρταση έρευνα: Νέα στρατηγική για την καταπολέμηση της υπέρτασης

Υπέρταση έρευνα: Νέα στρατηγική για την καταπολέμηση της υπέρτασης

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή αυτής της καινοτόμου συνδυαστικής φαρμακευτικής αγωγής για την αρτηριακή πίεση έθεσε υπό έλεγχο την υπέρταση στο 80% των συμμετεχόντων μέσα σε 12 εβδομάδες, συγκριτικά με το 60% της ομάδας ελέγχου που δεν είχε πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία. Τα ευρήματα της δοκιμής δημοσιεύθηκαν στο The Lancet.

Υπέρταση – έρευνα: Μια νέα στρατηγική, που περιλαμβάνει ένα χάπι με τέσσερις διαφορετικές δραστικές ουσίες, αποδεικνύεται πολύ πιο αποτελεσματική στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, συγκριτικά με την κοινή πρακτική της μονοθεραπείας, δηλαδή της λήψης μιας μόνο δραστικής ουσίας.

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή αυτής της καινοτόμου συνδυαστικής φαρμακευτικής αγωγής για την αρτηριακή πίεση έθεσε υπό έλεγχο την υπέρταση στο 80% των συμμετεχόντων μέσα σε 12 εβδομάδες, συγκριτικά με το 60% της ομάδας ελέγχου που δεν είχε πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία. Τα ευρήματα της δοκιμής δημοσιεύθηκαν στο The Lancet.

Συνήθως οι γιατροί ξεκινούν την αντιϋπερτασική θεραπεία με ένα φάρμακο και στη συνέχεια εξετάζουν προσθήκες ή αλλαγές. Ωστόσο αυτή η στρατηγική συχνά αποδεικνύεται ανεπιτυχής στην πράξη, γι’ αυτό και τα ποσοστά ελέγχου της αρτηριακής πίεσης έχουν παραμείνει πεισματικά χαμηλά εδώ και δεκαετίες.
«Σε περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα εξειδικευμένης φροντίδας και πλήρη πρόσβαση σε μια ποικιλία υπαρχόντων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση -όπως τα κέντρα που περιλήφθηκαν σε αυτή τη δοκιμή- η βελτιωμένη μείωση της αρτηριακής πίεσης με αυτή τη στρατηγική εκτιμάται πως θα μειώνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά σχεδόν 20%. Σε περιβάλλοντα με μικρή ή μη υπάρχουσα θεραπεία της υπέρτασης, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερα», αναφέρει η Δρ. Emily Atkins από το George Institute for Global Health του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ (UNSW).
Σχετικά με τη δοκιμή
Η πολυκεντρική, αυστραλιανή κλινική δοκιμή του ενδεχόμενου μελλοντικού «πολυφαρμάκου» με σταθερές δόσεις από τέσσερις δραστικές ουσίες έδειξε ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από την παραδοσιακή προσέγγιση. Στη μελέτη περιλαμβάνονταν 591 συμμετέχοντες με υπέρταση, κάποιοι εκ των οποίων δεν λάμβαναν καμία θεραπεία και άλλοι λάμβαναν μεμονωμένη θεραπεία σε 10 ιατρικά κέντρα της Αυστραλίας. Το βασικό αποτέλεσμα ήταν η σημαντικά μειωμένη αρτηριακή πίεση εντός 12 εβδομάδων για την ομάδα που ξεκίνησε θεραπεία με το πολυφάρμακο.
Οι διαφορές, μάλιστα, διατηρήθηκαν, με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης να παραμένει καλύτερος στην προσέγγιση του πολυφαρμάκου συγκριτικά με την παραδοσιακή προσέγγιση σε 12 μήνες και χωρίς καμία παρενέργεια.
«Η δοκιμή μας έδειξε με σαφήνεια την αποτελεσματικότητα, την ανεκτικότητα και την ασφάλεια της στρατηγικής συνδυασμού εξαιρετικά χαμηλών δόσεων -μια ενδεχομένως απλή και κλιμακούμενη στρατηγική διαχείρισης της υπέρτασης. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα οφέλη διατηρούνται μακροπρόθεσμα χωρίς καμία μείωσης της αποτελεσματικότητας. Ακόμα και όταν προστέθηκαν πολλά περισσότερα αντιϋπερτασικά φάρμακα στην αγωγή της ομάδας σύγκρισης κατά την παρακολούθηση, δεν πέτυχαν ποτέ τα αποτελέσματα της ομάδας του πολυφαρμάκου», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής στο UNSW, Δρ. Anthony Rodgers και καταλήγει:
«Αυτού του είδους οι στρατηγικές θα έχουν σημαντική επίπτωση στην παγκόσμια υγεία αν γίνουν διαθέσιμες και οικονομικά προσβάσιμες στους ασθενείς που τις χρειάζονται περισσότερο. Όταν βρίσκουμε θεραπείες τόσο αποτελεσματικές, απλές και ασφαλείς πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τις προσφέρουμε σε εκείνους που θα ωφεληθούν».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η βιταμίνη που «επισκευάζει» τις βλάβες στην καρδιά και πού θα τη βρείτε

Τα οφέλη του βάδην στην υγεία

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού κατά 21%.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Το νοσηλευτικό προσωπικό σκέφτεται την αυτοκτονία περισσότερο από άλλες ομάδες εργαζομένων

Mayo Clinic: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα διεξήχθη, αρχής γενομένης στα τέλη του 2017, με τη συλλογή δεδομένων να πραγματοποιείται το 2018, προτού οποιοσδήποτε από συμμετέχοντες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έρθει αντιμέτωπος/η με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.