Επιστημονικά Νέα

Φλεγμονή καρδειαγγειακά νοσήματα: Τα υψηλά λευκά αιμοσφαίρια οδηγούν σε φλεγμονή και σταδιακά σε καρδιακές παθήσεις

Φλεγμονή καρδειαγγειακά νοσήματα: Τα υψηλά λευκά αιμοσφαίρια οδηγούν σε φλεγμονή και σταδιακά σε καρδιακές παθήσεις

Φλεγμονή καρδειαγγειακά νοσήματα: Περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια είναι διαθέσιμα στο σώμα και αυτή η αύξηση, που ονομάζεται λευκοκυττάρωση, προωθεί τη φλεγμονή παντού, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών και της καρδιάς.

Η υψηλή χοληστερόλη και η φλεγμονή είναι βασικοί οδηγοί της καρδιακής νόσου και μια φλεγμονώδης συσσώρευση λιπιδίων μπορεί να διακόψει την παροχή αίματος μέσω μιας στεφανιαίας αρτηρίας για να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Επειδή τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία συνήθως υπερασπίζονται έναντι της μόλυνσης, πυροδοτούν φλεγμονή σε αυτές τις καταστάσεις, μια ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) μελέτησε πρόσφατα πτυχές που σχετίζονται με την παραγωγή των κυττάρων. Οι γνώσεις της ομάδας, οι οποίες δημοσιεύονται στο Nature Cardiovascular Research, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.

“Σε ασθενείς με καρδιακή νόσο, τα λευκά αιμοσφαίρια είναι πιο πολλά”, λέει ο ανώτερος συγγραφέας Matthias Nahrendorf, MD, PhD, ερευνητής στο Κέντρο Συστημάτων Βιολογίας του MGH και καθηγητής ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Πολλά από αυτά τα κύτταρα μπορούν να βρεθούν σε μια πλάκα – τη συσσώρευση λιπών, χοληστερόλης και άλλων ουσιών σε ένα αιμοφόρο αγγείο – όπου φτάνουν αφού γεννηθούν στο μυελό των οστών και μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αλλά τι οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή μυελού των οστών τους δεν είναι ξεκάθαρο”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Μέσω πειραμάτων που διεξήχθησαν σε ανθρώπινο μυελό των οστών και ποντίκια, ο Nahrendorf και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αθηροσκλήρωση και η εμφάνιση καρδιακής προσβολής μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στον αριθμό των αιμοφόρων αγγείων στο μυελό των οστών. Αυτά τα χαρακτηριστικά της καρδιαγγειακής νόσου άλλαξαν επίσης τη δομή και τη λειτουργία των αγγείων του μυελού των οστών και επηρέασαν την απελευθέρωση παραγόντων που ρυθμίζουν την παραγωγή και τη μετανάστευση λευκών αιμοσφαιρίων. “Ως συνέπεια, περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια ήταν διαθέσιμα στο σώμα και αυτή η αύξηση, που ονομάζεται λευκοκυττάρωση, προωθεί τη φλεγμονή παντού, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών και της καρδιάς. Αυτή η μελέτη θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε τώρα πώς να μειώσουμε την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων σε φυσιολογικές τιμές, ψύχοντας έτσι τις φλεγμονώδεις πλάκες οπουδήποτε στο σώμα”.

Οι συν-συγγραφείς περιλαμβάνουν τον David Rohde, MD της MGH, την Katrien Vandoorne, PhD και άλλους. Η χρηματοδότηση της μελέτης παρασχέθηκε από την επιχορήγηση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος. “Αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η καρδιαγγειακή νόσος επηρεάζει την αγγείωση του μυελού των οστών και κατά συνέπεια τη δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων του αίματος”, δήλωσε η Michelle Olive, Ph.D., υπεύθυνη προγράμματος στο Τμήμα Καρδιαγγειακών Επιστημών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονας και Αίματος. μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. “Αυτή η εργασία ρίχνει νέο φως στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η αγγειακή θέση του μυελού των οστών και στο πώς εμφανίζεται η φλεγμονή. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους στόχους και θεραπείες για τις καρδιακές παθήσεις, την κύρια αιτία θανάτου”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Πώς επηρεάζει η πανδημία τον ψυχικό μας κόσμο μακροπρόθεσμα;

25% αύξηση σε ασθενείς με αρθρίτιδα σε σχέση με πέρυσι

Το άσθμα μειώνει τον κίνδυνο για όγκο στον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.