Επιστημονικά Νέα

ΗΠΑ καρδιακή προσβολή: Μαύροι Αμερικανοί σε αγροτικές περιοχές έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιά

ΗΠΑ καρδιακή προσβολή: Μαύροι Αμερικανοί σε αγροτικές περιοχές έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιά

ΗΠΑ καρδιακή προσβολή: Οι μαύροι Αμερικανοί είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από τους λευκούς ομολόγους τους, ενώ οι άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές πέθαναν με υψηλότερο ποσοστό από τους κατοίκους των πόλεων. 

Λιγότεροι Αμερικανοί πεθαίνουν πρόωρα από καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με πριν από χρόνια, αλλά η πρόοδος έχει καθυστερήσει την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 20 ετών για τους θανάτους από καρδιακή προσβολή μεταξύ των Αμερικανών κάτω των 65 ετών – θανάτους που θεωρούνται «πρόωροι». Η ευρύτερη εικόνα φαινόταν καλή: Μεταξύ 1999 και 2019, αυτοί οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 52%. Ωστόσο, μετά από μια δεκαετία αρκετά γρήγορης πτώσης, αυτή η πρόοδος επιβραδύνθηκε μετά το 2011: Μέχρι τότε, οι πρόωροι θάνατοι από καρδιακή προσβολή είχαν μειωθεί κατά 4,3% ετησίως, κατά μέσο όρο. Μετά το 2011, αυτό επιβραδύνθηκε στο 2,1% ετησίως. Και μέσα σε αυτήν την κυρίαρχη τάση, διαπίστωσε η μελέτη, ορισμένες ομάδες Αμερικανών διέτρεχαν ιδιαίτερο κίνδυνο να πεθάνουν νέοι από καρδιακή προσβολή.

Η σημασία των ευρημάτων

Οι μαύροι Αμερικανοί είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από τους λευκούς ομολόγους τους, ενώ οι άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές πέθαναν με υψηλότερο ποσοστό από τους κατοίκους των πόλεων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 22 Δεκεμβρίου στο Journal of the American Heart Association. Η λύση δεν είναι απλώς το να πούμε στους Αμερικανούς να τρώνε καλύτερα και να ασκούνται, σύμφωνα με την ερευνήτρια Δρ. Safi Khan, συνεργάτη καρδιολογίας στο De Bakey Heart and Vascular Institute στο Houston Methodist Hospital. Οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και το κάπνισμα, σίγουρα έχουν σημασία – αλλά το ίδιο έχουν και οι «κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας», είπε ο Khan.

Σε γενικές γραμμές, αυτό αναφέρεται στις συνθήκες της ζωής των ανθρώπων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία — όπως η εκπαίδευση και οι ευκαιρίες εργασίας και η πρόσβαση σε σταθερή στέγαση, θρεπτικά τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη. Εάν μια οικογένεια δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς, για παράδειγμα, μια υγιεινή διατροφή είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Εάν δεν έχουν ασφαλείς χώρους για άσκηση, είναι δύσκολο να είναι σωματικά δραστήριοι. Επομένως, «συστημικές προσπάθειες», είπε ο Khan, απαιτούνται για την αντιμετώπιση των πρόωρων θανάτων από καρδιακή προσβολή, συμπεριλαμβανομένων των φυλετικών και περιφερειακών ανισοτήτων που φαίνονται στη μελέτη. Η Δρ Connie Tsao, μια καρδιολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφώνησε ότι αυτοί οι ευρύτεροι κοινωνικοί παράγοντες είναι κρίσιμοι.

Σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια «ανησυχητική αύξηση» της παχυσαρκίας και του διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως. Και η «διεύρυνση των χασμάτων» στους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας πιθανότατα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο, δήλωσε ο Τσάο, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Στατιστικών Επιδημιολογίας και Πρόληψης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. «Αυτή η μελέτη και άλλες υπογραμμίζουν ότι υπάρχει τόση δουλειά που πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο για τη βελτίωση της ισότητας στην καρδιαγγειακή υγεία», είπε ο Τσάο. Για τη μελέτη, η ομάδα του Khan ανέλυσε δεδομένα πιστοποιητικού θανάτου από μια ομοσπονδιακή βάση δεδομένων για τα έτη 1999 έως 2019. Συνολικά, οι πρόωροι θάνατοι από καρδιακή προσβολή μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου – από λίγο περισσότερους από 20 ανά 100.000 Αμερικανούς κάτω των 65 ετών το 1999, σε 10 ανά 100.000 το 2019.

Το χάσμα μεταξύ των μαύρων και των λευκών Αμερικανών μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας παρέμειναν υψηλότερα μεταξύ των μαύρων ενηλίκων. Εν τω μεταξύ, η μείωση των θανάτων επιβραδύνθηκε μετά το 2011 και στις δύο ομάδες, καθώς και στους ενήλικες Ισπανόφωνους – των οποίων το ποσοστό πρόωρου θανάτου ήταν χαμηλότερο, σε σύγκριση με τους λευκούς και μαύρους ομολόγους τους. Ομοίως, ενώ οι πρόωροι θάνατοι μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου στις αγροτικές κομητείες, το ποσοστό παρέμεινε σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές. Και μετά το 2011, ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε τόσο στις πόλεις όσο και στις αγροτικές περιοχές. «Έχουν γίνει καινοτομίες και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί», είπε ο Khan.

Αλλά τώρα, είπε, πρέπει να δοθεί έμφαση στο να βοηθηθούν οι νέοι να διατηρήσουν καλή καρδιαγγειακή υγεία από την πρώιμη ζωή και να αποτρέψουμε την ανάπτυξη παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις στην πρώτη θέση. Ο Τσάο είπε ότι οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό που κάνουν τώρα επηρεάζει την υγεία της καρδιάς τους στο δρόμο. «Είναι σημαντικό για τους νέους να θυμούνται ότι η συσσώρευση της επιβάρυνσης των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου συμβαίνει με την πάροδο των ετών και έχει τις ρίζες της στις καθημερινές συνήθειες και δραστηριότητες», είπε. «Είναι επίσης κρίσιμο για τους γονείς και τους φροντιστές να ενσταλάξουν υγιεινές συμπεριφορές στα παιδιά νωρίς στη ζωή τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόση άσκηση χρειάζεστε για καλύτερη υγεία της καρδιάς;

Οι δείκτες λιπιδίων στο αίμα προβλέπουν καρδιαγγειακά επεισόδια 20 χρόνια πριν

Αυξημένος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής σε νέους από κατανάλωση αλκοόλ

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.